سفته بانکی سندی است كه به موجب آن امضاء كننده متعهد می شود تا مبلغی را در موعد معين يا عندالمطالبه در وجه حامل يا شخص معين يا به حواله كرد او بپردازند. علاوه بر امضاء يا مهر متعهد بايد مشخص كننده مبلغ تعهد شده، گيرنده وجه و تاريخ نيز باشد.
موارد سفته قانونی
به موجب ماده ۳۰۸ قانون تجارت، سفته بانکی علاوه بر امضاء يا مهر، بايد دارای تاريخ و متضمن مراتب ذيل باشد:
نام و نام خانوادگی صادرکننده
نام و نام خانوادگی گیرنده
مبلغ قابل پرداخت
زمان و محل پرداخت وجه
آدرس فرد صادر کننده

در صورتی كه براي شخص معينی صادر شود، نام و نام خانوادگی او آورده می شود، در غير اين صورت به جای نام او نوشته می شود در «وجه حامل». در صورتی كه نام خانوادگی يك شخص معين در سفته بانکی نوشته شود، اين شخص طلبكار می شود و در غير اين صورت هر كسی كه آن را در اختيار داشته باشد، طلبكار محسوب میشود و می تواند در سررسيد، مبلغ آن را طلب كند و اگر سررسيد درج نشود، سفته عندالمطالبه محسوب میشود و در عندالمطالبه، صادركننده بايد به محض مطالبه، مبلغ آن را پرداخت كند.
نکته بسیار مهم در این مورد آن است که سفته در کل دارای ماهیتی حقوقی است، مگر آن که فرد گیرنده در صورت عدم پرداخت، آن را واخواست نماید. در صورتی که فرد گیرنده ظرف ده روز از تاریخ وصول، آن را واخواست کند، سفته ماهیت کیفری پیدا کرده و میتوان برای حکم جلب صادر کننده اقدام نمود. واخواست در برگههای رسمی دادگستری تنظیم شده و در واقع اعتراض رسمی گیرنده نسبت به عدم پرداخت وجه توسط صادر کننده است.
خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)
همانطور که ذکر شد، این اوراق دارای پیچیدگیها و قوانین خاصی است که برای اطلاع از جنبههای مختلف آن در پروندههای مالی مختلف باید از مشاوره حقوقی استفاده نمود. وکیل با اطلاع دقیق از قوانین و تبحر لازم در طرح لوایح و دعاوی میتواند موجبات آرامش خاطر و رضایت موکل و رسیدن به حق وی را فراهم کند. موسسه حقوقی وکلای دادگستر پاسارگاد در زمینه دعاوی مالی به خصوص چک و سفته بهترین وکیل تهران و سراسر کشور را به شما معرفی مینماید. جهت مشاوره حقوقی و ارجاع کار به وکیل با موسسه تماس حاصل فرمایید.
با سلام و وقت بخیر
بنده مغازه مو که فرصت کاری نداشتم بعنوان اجاره و در قبال حق الاجاره ماهانه به شخصی به مدت یکسال دادم. قرارداد تنظیم و امضا کردیم و بابت ضمانت سفته از ایشان دریافت کردم.
این شخص پس از گذشت مدت قرارداد اجاره؛ تمام وسایل و اموال مغازه را تصاحب کرده و با خود برد هیچی به من نداد. به جرم خیانت در امانت شکایت کردم چون شاهد نبردم برای شکایتم منع تعقیب صادر شد.
سفته ها را در مهلت قانونی به اجرا گذاشتم و رای به نفع من صادر شد. اکنون نگرانی من اینه که این شخص می تونه درخواست اعسار بده که در این صورت من کلا متضرر میشم در حالیکه با وسایل های من در حال کسب و کاره و من بیکار شدم.
لطفا کمکم کنید چه راهی در پیش بگیرم؟
آیا امکانش هست مانع درخواست اعسارش بشم و یا درخواست وسایل های مغازه را بدم؟ دادرسی به پایان رسیده یا مجدد شکایت کیفری کنم.
خیلی ممنون، مشاوره حقوقی فوری لازم دارم.
سلام وقتبخیر
برای جلوگیری از دادخواست اعسار ایشون نمیتونید کاری بکنید اما میتونید با ارائه مدارکی که نشان دهد طرف مقابل دارای تمکن مالی میباشد و مالی از ایشون معرفی کنید، میتونید مانع از پذیرش قبول اعسار ایشون بشید.
ولی نسبت به منع تعقیب در خیانت درامانت شما، میتونید با ارائه مدارک مجدداً کیفری اقدامکنید یا اینکه فقط حقوقی اقدام کرده و دادخداست مطالبه وسایل، لوازم و خساراتتون رو بدهید.
با سلام و سپاس از شما
برای قرار منع تعقیب کیفری، از حق اعتراض و سپس حق تجدید نظرخواهی هم استفاده کردم یعنی بصورت متناوب هم اعتراض زدم و هم درخواست تجدید نظر کردم که هر دو رد شدند و به موجب آن حکم قطعیت پیدا کرد، آیا با این حال امکان دارد مجدد کیفری اقدام کنم؟
سلام وقت بخیر
اگر قرار منع تعقیب شما به دلیل کافی نبودن مدارک و دلایل باشد و الان شما مدارک جدیدی کشف کردید، بله امکان اقامه دعوا مجدد وجود دارد.
سلام ممنون
قرار منع تعقیب به دلیل کافی نبودن مدارک و دلایل بود از جمله اینکه شهود از من خواسته شد شهود نبردم چون که فکر می کردم با داشتن مدرک سفته نیاز به شهود نیست اما شهود داشتم آیا می توانم مجدد اقدام کیفری نمایم؟
شهود دارم که مغازه مال من بوده اما شهود که طرف اموال رو تصاحب کرده و از مغازه خارج ساخته نیست.
سلام شما ميتوانيد نسبت به قرار منع تعقيب اعتراض كنيد، در صورت عدم اعتراض با توجه به اينكه قرار به معنای حكم نيست و اعتبار امر مختوم ندارد اگر ادله جديدی به دست آورده ايد ميتوانيد مجدد شكايت كنيد.
سلام و عرض ادب. من یک بابت طلب مالی، یک حکمی از شورای حل اختلاف به نفع خودم گرفتم. طرف محکوم شده اعتراض زد ولی رای دادگاه تجدید نظر به نفع من بود و حکم قطعی شد. الان بعد از صدور اجراییه، دادگاه به من نوبت صلح و سازش داده میخواستم بدونم دلیلی داره یا روال کار هستش؟ چرا پرونده رو به اجرای احکام نفرستادند؟ ممنونم راهنمایی بفرمایید.
سلام وقت شما بخیر
نگران نباشید موارد این چنینی برای ایجاد صلح و سازش احتمالی هست و اگر شما حاضر به صلح نباشید میتونید توی جلسه مقرر حاضر بشید و اعلام عدم سازش داشته باشید.
پرونده ارجاع میشه به اجرای احکام و ادامه روند انجام میشود.
سلام من حدود یکسال پیش مبلغی رو به عنوان قرض به دوستم دادم و در قبال، سفته گرفتم. در زمان سر رسید پولی پرداخت نشد و بعد از ارائه دادخواست، هزینه دادرسی آن حدود ۹ میلیون میشد که نداشتم بپردازم و دادگاه بعد از اخطار نفص پرونده به دلیل عدم پرداخت هزینه دادرسی، دادخواستم را معلق اعلام کردند. الان میخوام بدونم با توجه به گذشت حدودا یک سال از تاریخ سر رسید سفته ها با توجه به اینکه واخواست کرده بودم ولی هزینه دادرسی را نداشتم بدم میتونم کیفری شکایت کنم مجدد یا اینکه در این صورت، سفته ها سند عادی به حساب میاد؟
سلام روز شما هم بخیر
دوست عزیز شما میتونید با تنظیم دادخواست مطالبه وجه بر مبنای سفته هایی که دارید اقدام بکنید و بحث کیفری در این مورد قابل پیگیری نیست.
اما به دلیل اینکه دعوی شما در قالب دعاوی مالی هست هزینه دادرسی رو باید پرداخت بفرمایید یا اعسار از هزینه دادرسی رو درخواست بکنید.
میتونید در این زمینه از مشاوره تلفنی يا حضوری استفاده نمایید.
سلام وقت بخیر من به شخصی مقداری پول دادم و بابت ضمانت به من یک سفته داد که متاسفانه چون وارد نبودم دقتی بهش نکردم و الان دیدم که تاریخ سفته برای یک ماه پیش خورده یعنی بجای ۱۴۰۰/۶/۱۵ زده 1۴۰۰/۵/۱۵ و اون شخص هم خطشو خاموش کرد. همین الان کاری از دستم برمیاد انجام بدم برای برگردوندن پولم؟ نام و نام خانوادگی، شماره ملی خودش و همسرش، امضا، اثر انگشتش و رسید پولی که بهش دادم رو دارم.
روز بخیر بله شما میتونید از طریق سفتهها و رسیدی که دارید اقدام کنید.
برای اطلاع کامل از روند کار با شماره های ثابت دفتر گروه وكلاي پاسارگاد تماس بگیرید تا همکاران ما دقيق و كامل راهنمایی تون کنند.
سلام من میخام تو یه شرکت سرکار بشم و یکی از شرایط استخدامش ۵۰ ملیون سفته هست که باید ضامن من امضا بکنه چون سنم پایین هست تو مسائل اینچنینی وارد نیستم و اطلاعیه ای ندارم میشه راهنمایی کنین چیکار کنم سفته بدم یا نه
سلام و وقت بخیر. توضیح این موضوع طولانی هستش. برای مشاوره حقوقی در این زمینه با دفتر تماس بگیرید.
سلام خسته نباشید خانوم من برای شرکتی کار میکرد ک زمان استخدام ب ایشون گفتن ماهی ۱ملیون حقوق دریافتی دارین اما زمان قرار داد ب هر روشی نزاشتن قرار داد بخونه و امضا کرد بعد از ماه اول ۳۰۰هزار بهش دادن که نمیصرفید ک بره اما الان رفتن دفتر قضایی و سفته ای ک برای ضمانت ازشون گرفته رو اجرا گزاشته و میخواد درشرکت نگهشون داره میخوام بدونم چیکار باید بکنم
سلام وقت بخیر. باید دادخواست استرداد سفته یا ابطال سفته مطرح کنید.
ممنون از سایت خوبتون جواب سوال هام رو گرفتم
درود فراون بر شما. خوشحالیم که تونستیم راهگشای مسائل شما باشیم.
سلام و وقت بخیر من سال ۹۸ از کارخونه ای که مشغول کار بودم ۳۰ میلیون وام گرفتم و در ازاش ۶۰ میلیون سفته بدون تاریخ سررسید دادم به عنوان ضمانت و قرار شد ماهی ۱ ت از حقوقم کسر شه.بعد از مدتی از اونجا استعفا دادم و بیکار شدم و نتونستم اقساط رو پرداخت کنم و فقط ۵ ت از ۳۰ ت پرداخت کردم و الان گفتن دیگه قسطی نمیشه و باید کل ۲۵ ت رو یکجا پرداخت کنین . اما سفته رو گذاشتن اجرا و درخواست خسارت و طلب یکجا کردن.میخواستم بدونم وضعیتم به چه شکل میشه؟آیا در صورتی که نتونم پرداخت کنم باید برم زندان؟آیا میشه قسطی کرد؟من اون سفته رو به عنوان ضمانت داده بودم و برادرم هم پشتش رو امضاء کرده .دیروز رفتم دادگاه و امروز حکم اومده ۳۰ میلیون +۸ میلیون خسارت باید بدم.
سلام و وقت بخیر. باید تقاضای اعسار بدین. اگر فقط از شما شکایت شده و شما دادخواست اعسار رو با مدارک کامل بدین ممکنه براتون قسط بندی کنند.
سلاموقت بخیرمن 2 سال پیش به کسی مبلغ 5 میلیون تومان قرض دادم و سفته ازش گرفتم قرار بود یکماهه بده که الان 19 ماه شده !چند سوال دارم1- سفته رو اصن کجا باید ببرم برای اجرا؟ (یکی از آشناها گفت باید ببری بانک ملی، که بردم کارمندش گفت به ما چه !)2- سفته تاریخ متاسفانه نداره، اونموقع وارد نبودم به قانونش حالا چیکار کنم ؟ (اما شاهد دارم که زمان تحویل سفته و دادن پول متهم مجددا شفاها بازگو کرد که 20 روزه پسم میده پولو) پیشاپیش ممنون از پاسخگویی شما
سلام و درود فراوان سفته رو تاریخ بزنید و دادخواست مطالبه وجه سفته بدید. خسارت تاخیر تادیه از زمان تقدیم دادخواست محاسبه میشه.
سلام وقتتون بخير از سايت خوبتون ممنون ميشم لطفا اين سوال من رو هم پاسخ بديد، من از كسي طلب دارم و طرف ميگه الان نميتونم بهت پولتو بدم! حدود ٣٠٠ ميليون هست كه متاسفانه به اسم شراكت از من گرفت اما سرمو كلاه گذاشت! حالا قراره يه برگه بين خودمون بنويسيم و من ازش چك يا سفته بگيرم، كدوم بهتره و آيا ميتونم در آخر به پولم برسم؟ تو اين شرايط اقتصادی واقعا تمام زندگيم بود اين پول ممنون ميشم فوری راهنماييم كنيد.
با سلام ممنون از لطفتون
در مورد تفاوت های چک و سفته باید گفت :
• سفته در دسترس همه میباشد يعنی هر شخصی با مراجعه به بانك میتواند سفته تهيه كند اما برای داشتن چك نياز به افتتاح حساب جاری میباشد.
• چك اگر به تاريخ روز صادر شده باشد قابل تعقيب كيفری از طريق دادسرا به جرم صدور چك بلامحل میباشد اما سفته صرفا از طريق حقوقی قابل اقدام میباشد و ما جرم صدور سفته بلامحل نداريم. البته در هر دو مورد اگر شخص بعد از صدور رای همچنان بدهی خود را پرداخت نكند و دادخواست هم مورد قبول واقع نشود تا زمان پرداخت در زندان میماند.
• با توجه به اينكه چك وابسته به حساب جاری فرد میباشد نقدكردن آن راحت تر میباشد زيرا شما به بانك مورد نظر (هر شعبه ای از بانك صادر كننده) مراجعه كرده اگر موجودی داشت دريافت واگر نداشت همان جا گواهی عدم پرداخت میگيريد و برای اخذ گواهی عدم پرداخت هزينه ای پرداخت نمیكنيد.
• چك معمولا برای پرداخت صادر میشود مثلا شما ماشين میخريد براي پرداخت مبلغ ان يك يا چند چك میدهيد اما سفته معمولا به عنوان تضمين گرفته میشود.
• چك سند لازم الاجراست (مثل مهريه) پس از طريق اداره اجراي اسناد قابل پيگيری میباشد واگر مالی به نام شخص باشد میتوانيد (بدون نياز به دادگاه) آن را توقيف كنيد يا وی را ممنوع الخروج كنيد اما سفته سند لازم الاجرا نيست و فقط میتوانيد از طريق دادخواست حقوقی اقدام كنيد.
• چك سند پرداخت هست مثل پول نقد مثلا من ميخوام به شما پنجاه ميليون قرض بدم چك ميكشم تا از حسابم برداريد اما سفته چنين نيست چون حسابي وجود ندارد تا شخص با ارائه سفته مستقيم از آن برداشت كند پس به زبان ساده مطمئنا با صدور سفته نمیتوان مدعی آن شد كه به ديگری قرض داده است.