5/5 - (1 امتیاز)

منع اشتغال زوجه توسط همسر مورد حمایت قانون قرار گرفته است. قانونگذار برای حراست از بنیان خانواده قوانینی درباره اشتغال زوجه تعیین نموده است. 

در قرن بیست و یکم تحولات بزرگی در زندگی بشر ایجاد شد. یکی از این تحولات اشتغال زنان در بیرون از منزل بود که خیلی زود در بین جوامع مختلف گسترش پیدا کرد. در طول تاریخ زنان هیچگاه بیکار نبوده اند اما تغییرات محیطی زمینه ای برای اشتغال زنان در بیرون از منزل و سطح اجتماع فراهم آورد. در برخی مواقع نبودن زن در منزل و مشغولیت مداوم وی مشکلاتی در زندگی مشترک به وجود می آورد که قانونگذار برای حل و فصل آن چاره اندیشی کرده است. در صورت بروز اختلاف در این زمینه حتماً از خدمات وکیل آنلاین استفاده نمایید.

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲-۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

رکن قانونی منع اشتغال زوجه

منع اشتغال زوجه در ماده ۱۱۱۷ قانون مدنی آمده است. در این ماده قانونی در صورتی که اشتغال زن مصلحت خانواده به خطر بیندازد، یا شغل وی مخالف شأن و حیثیت خود زن یا مرد باشد، شوهر می تواند منع اشتغال زوجه را از دادگاه بخواهد. 

در ماده ۸ قانون حمایت خانواده نیز به این مورد اشاره شده، با این تفاوت که در این قانون منع اشتغال هم برای مرد و هم برای زن در نظر گرفته شده است. به این معنی که چنانچه شغل مرد مخالف مصلحت و حیثیت خانواده باشد زن می تواند مانع آن شود. زن با توجه به ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی می تواند با اثبات آنکه شغل مرد باعث عسر و حرج وی شده است از دادگاه تقاضا طلاق نماید. 

هر کدام از زوجین در پیگیری پرونده ابتدا باید شرایط زندگی خود، جایگاه اقتصادی و اجتماعی شان را به اثبات برسانند و سپس برای مخالف شأن بودن شغل طرف مقابل دلیل محکمه پسند ارائه نمایند.

منع اشتغال زوجه

ملاک تشخیص نامناسب بودن شغل زوجه چیست؟

تشخیص اینکه شغل زن مخالف مصالح خانواده بوده و شأن و آبروی افراد را به خطر می اندازد با دادگاه است. مقام قضایی با در نظر گرفتن موارد مختلف حکم منع اشتغال زوجه را صادر خواهد کرد. 

سطح اجتماعی افراد، وضعیت خانوادگی، شأن مذهبی، جایگاه فرهنگی، تعاملات با سایر خویشان و بستگان، میزان تحصیلات و… در ارزیابی دادگاه موثر خواهد بود. اگر قاضی با بررسی شرایط زندگی زوجین تشخیص دهد که ادامه اشتغال زن به صلاح خانواده نیست، ایشان را از اشتغال منع خواهد کرد. 

در صورتی که با وجود منع قانونی زن همچنان به شغل خود ادامه دهد چه خواهد شد؟

ضمانت اجرایی که قانونگذار برای منع اشتغال زوجه در نظر گرفته طلاق است. به این معنی که چنانچه با وجود حکم دادگاه زن همچنان به شغل خود ادامه دهد مرد می تواند دادخواست طلاق نماید. 

اختیار طلاق به دست مرد است و با وجود عدم تعهد زن به حکم دادگاه مسیر طلاق هموارتر خواهد شد البته در صورت عدم امکان حل این مشکل طلاق توافقی نیز گزینه مناسبی خواهد بود. همچنین با توجه به حکم قبلی دادگاه مبنی بر منع اشتغال زوجه، زن ناشزه شناخته می شود و نفقه به وی تعلق نخواهد گرفت. اما مطالبه مهریه جزو حقوق مالی زن بوده که  مرد موظف به پرداخت آن است. 

اگر زن هنگام عقد حق اشتغال دریافت کرده باشد چه تاثیری در منع اشتغال وی دارد؟

در برخی مواقع زن قبل از ازدواج مشغول به کار بوده و مرد از وضعیت اشتغال وی آگاهی داشته است. در هنگام عقد ممکن است مرد درباره ادامه اشتغال زن سکوت کرده باشد، یا حق اشتغال را به زن داده باشد. در این موارد دادگاه موضوع را بررسی خواهد کرد.

چنانچه در وضعیت زندگی زوجین پس از ازدواج تغییراتی رخ داده، به طور مثال وضعیت اقتصادی و اجتماعی مرد ترقی کرده باشد یا پس از ازدواج شغل زن به زندگی مشترک ایشان و شرایط فرزندان آسیب بزند. در این صورت دادن حق اشتغال به زن مانع از دریافت حکم منع اشتغال زوجه نخواهد شد. 

مرد همچنان می تواند به دادگاه مراجعه کرده و تقاضا نماید که از اشتغال زن جلوگیری شود. نکته ای حقوقی که وجود دارد آن است که اگر در هنگام عقد زن ضمانت اجرا حق اشتغال خود را طلاق قرار داده باشد و شرط کرده که چنانچه مرد با اشتغال وی مخالفت کند، حق طلاق برای زن ایجاد شود. در این صورت زن می تواند زمانی که مرد مانع اشتغال وی شد، برای طلاق اقدام نماید. 

آیا حکم دادگاه مبنی بر منع اشتغال زوجه قراردادهای کاری وی را باطل می کند؟

بحث دیگری که درباره منع اشتغال زوجه وجود دارد قراردادهای کاری است که زن متعهد به آن است. بر اساس قوانین موجود حکم دادگاه مبنی بر منع اشتغال زوجه تاثیری در قراردادهای کاری وی ندارد و نمی تواند به طور قهری آن را باطل یا فسخ نماید. 

بعد از صدور حکم زن مخیر است که به قرارداد خود پایبند باشد و در آن صورت مرد برای طلاق اقدام می کند. یا اینکه زن قرارداد خود را فسخ کند و زندگی مشترک خود را حفظ نماید. 

چنانچه زن به عنوان متعهد له از انجام تعهد معذور باشد می تواند قرارداد را فسخ کند. اما با توجه به ماده ۲۲۷ قانون مدنی باید خسارت فسخ قرارداد را بپردازد. زیرا قرارداد با اراده ایشان فسخ شده است. زن با علم به شرایط زندگی خود به قرارداد متعهد شده است بنابراین در برابر فسخ آن مسئولیت دارد. 

دریافت حق اشتغال در هنگام عقد

مشاوره حقوقی رایگان درباره منع اشتغال زوجه

در حال حاضر کار کردن برای برخی خانم ها جزو ضروریات شده است. با توجه به تحصیلات دانشگاهی و مطالبه جایگاه اجتماعی زنان تمایل دارند که به شغل مورد علاقه خود بپردازند. 

از طرفی زندگی مشترک مقتضیات خود را دارد. رسیدگی به همسر و فرزندان نیازمند وقت کافی و توان روحی و جسمی زن است. اشتغال مداوم زن در بیرون از خانه می تواند مشکلاتی در این باره ایجاد نماید. 

اگر خانمی قصد تشکیل زندگی مشترک دارد باید مسائل مختلف را مد نظر قرار دهد. چنانچه کار کردن زن و ادامه زندگی مشترک موجب اختلاف شود مراجعه به مشاوره حقوقی می تواند راهگشا باشد. 

وکیل خانواده با ارائه راهنمایی های لازم حقوق زن و مرد را برای ایشان تشریح خواهد کرد. چنانچه موکل بخواهد از طریق دادگاه وارد عمل شود باید دادخواست قوی و مستند تهیه نماید. دفاعیات وکیل متخصص در این باره بسیار موثر خواهد بود و بر نتیجه پرونده منع اشتغال زوجه اثرگذار است.