5/5 - (1 امتیاز)

یکی از مواردی که در خصوص نکاح، مطرح می گردد، ازدواج با اتباع بیگانه، یعنی، افرادی که تابعیت کشور ایران را ندارند و از حیث مذهب، قانون و فرهنگ، با کشور ایران، متفاوت هستند، می باشد که قانون گذار، صرفا، در شرایط بخصوصی، نکاح با تبعه خارجی را مجاز دانسته و مقررات آن را پیش بینی کرده است. ازدواج در تمام کشورهای جهان امری نیکو و پسندیده می باشد و به عنوان بهترین راه برای تشکیل خانواده شناخته می شود. در قانون مدنی کشور ما نیز بخشی به این امر مهم اختصاص داده شده است. بسیاری از قوانین ازدواج در ایران از شرع مقدس اسلام گرفته شده است.

ازدواج زن یا مرد ایرانی با اتباع خارجی از مسائلی است که در سال های اخیر مورد توجه زیادی قرار گرفته است‌. برای این مسئله نیز مانند سایر موضوعات و مسائل در قانون کشور ما مقررات و شرایطی در نظر گرفته شده است. طبق آماری که از سال ۱۳۹۲ تا به امروز به دست آمده است، تعداد زیادی ازدواج با زن یا مرد غیر ایرانی در کشور به ثبت رسیده است. ازدواج با زن غیر ایرانی و مراحل آن دارای قواعد و آداب مخصوص به خود می باشد. براساس قوانین کشور ما ثبت ازدواج مرد ایرانی با یک زن غیر ایرانی در شرایطی خاص باید با اجازه دولت به ثبت برسد.

معمولا در بسیاری از کشورهای جهان ازدواج و طلاق افراد جزو احوال شخصیه فرد محسوب می شود. هر فرد با هر تابعیتی برای ثبت ازدواج خود تابع قوانین مقررات کشور خود می باشد. در این مطلب درباره شرایط و مراحل قانونی ازدواج با زن غیر ایرانی‌‌  از زبان وکیل خانواده گروه وکلای پاسارگاد صحبت خواهیم کرد، با ما همراه باشید.

ازدواج مرد ایرانی با زن غیر ایرانی

یک مرد ایرانی می تواند با یک زن از اتباع خارجی ازدواج کند و معمولا برای این ازدواج مانعی از طرف دولت وجود ندارد. بنابراین، یک مرد ایرانی برای ازدواج با زن غیر ایرانی ممنوعیتی ندارد و حتی مانند ازدواج زن ایرانی با مرد خارجی یا تبعه کشور غیر ایران نیاز به گرفتن اجازه نامه ویژه نیز ندارد. اما توجه داشته باشید، اگر یکی از مامورین دولتی بخواهد با یک زن غیر ایرانی ازدواج کند، باید شرایطی که در ماده ۱۰۶۱ قانون مدنی آورده شده است را رعایت کند. طبق ماده ۱۰۶۱ قانون مدنی” دولت می تواند، ازدواج بعضی از مستخدمین و مامورین رسمی و محصلین دولتی را با زنی که تبعه خارجه باشد موکول به اجازه مخصوص کند.”

بنابراین، طبق این ماده ازدواج مستخدمین و مامورین دولتی با زن غیر ایرانی منوط به گرفتن اجاره نامه مخصوص از دولت ایران می باشد.

ازدواج یا زن خارجی یا غیر ایرانی

توجه داشته باشید، در صورتی که یک مامور ایرانی بدون دریافت اجازه نامه با یک زن خارجی ازدواج کند، این کار منجر به باطل شدن ازدواجش نخواهد شد. بلکه فرد متخلف دیگر نمی تواند به کار خود در نهاد دولتی مربوطه ادمه دهد. یا به بیانی دیگر از کار خود اخراج خواهد شد، اما ازدواج وی با زن غیر ایرانی باطل نمی شود.

مدارک لازم برای ازدواج با زن اتباع خارجی

طبق اعلامیه وزارت امور خارجه، مدارک مورد نیاز برای ثبت کردن ازدواج یک مرد ایرانی با یک زن از اتباع خارجی به صورت زیر است:

  • درخواست نامه ثبت ازدواج و کامل کردن آن توسط زن و مرد
  • اصل شناسنامه عکس دار مرد
  • اصل گذرنامه خارجی زن
  • اصل گواهی بهداشتی زن و مرد که نشان دهنده سلامت کامل زوجین و نداشتن بیماری های واگیردار که مانع از ازدواج شود، باشد. این بیماری ها شامل موارد زیر می باشد:
    • ایدز
    • هپاتیت
    • بیماری های مقاربتی
    • اعتیاد
    • تالاسمی
  • گواهی مسلمان شدن زن در صورتی که زن غیر ایرانی مسلمان نباشد.
  • اصل گواهی ازدواج زن و مرد که از طرف مراکز اسلامی مورد تایید نمایندگی، صادر شده است.
  • اصل گواهی ازدواج محلی زن و مرد که از طرف مقامات ذی صلاح کشور صادر شده است.
  • اصل گواهی تولد زن
  • سه قطعه عکس مرد
  • 6 قطعه عکس زن

واریز هزینه مربوط به ثبت نمودن ازدواج براساس بخشنامه تعرفه کنسولی

ازدواج یک مرد ایرانی با یک زن غیر ایرانی چه آثاری دارد؟

همانطور که اشاره شد، قوانین ازدواج با فرد غیر ایرانی برای مردان نیز صادق است. در ادامه مطلب به آثار این نوع ازدواج ها خواهیم پرداخت:

تابعیت زن خارجی بعد ازدواج با مرد ایرانی

براساس بند ۶ ماده ۹۷۶ قانون مدنی “هر زن تبعه خارجه که شوهر ایرانی اختیار کند، ایرانی محسوب می شود.” بنابراین، طبق این ماده هر زن خارجی که با یک مرد ایرانی ازدواج کند، تابعیت ایرانی خواهد داشت. توجه داشته باشید، مطابق ماده ۹۸۶ زنان اتباع خارجی که در نتیجه ازدواج با مرد ایرانی تابعیت ایران را گرفته اند، می توانند پس از طلاق یا فوت همسر ایرانی خود به تابعیت کشور اولیه خود رجوع نمایند. به شرط اینکه به صورت کتبی به وزارت امور خارجه اطلاع رسانی نمایند.

اما در صورتی که یک زن غیر ایرانی پس از ازدواج از شوهر ایرانی خود دارای فرزند یا فرزندانی باشد، تا هنگامی که فرزندان به سن ۱۸ سالگی نرسیده باشند، نمی تواند به تابعیت اولیه خود باز گردد و باید در تابعیت کشور ایران باقی بماند.

آثار مالی و ارث در ازدواج با زن خارجی

طبق ماده ۹۷۶ “زنانی که بر اثر ازدواج با مردان خارجی ایرانی می شوند و بعد از فوت یا طلاق ( طلاق ایرانیان خارج از کشور ) قصد ترک تابعیت ایرانی را دارند، حق داشتن اموال غیرمنقول را در ایران ندارند، مگر به اندازه ای که این حق به اتباع خارجی داده شده است.”

در صورتی که اموال غیرمنقول زن غیر ایرانی از مقدار مشخص شده بیشتر باشد‌، یا پس از ازدواج، اموال زن از مقدار مشخص شده برای اتباع خارجی بیشتر شود، باید در مدت یک سال از زمان ترک تابعیت ایرانی مقدار اضافی را به اتباع ایرانی انتقال دهد. در غیر اینصورت اموال مشخص شده با نظارت دادستان به فروش خواهد رسید.

شرایط تابعیت فرزندان نتیجه ازدواج با زن غیر ایرانی

خوشبختانه در مورد فرزندانی که نتیجه ازدواج با زن غیر ایرانی می باشند، قواعد و قوانین سخت گیرانه ای وجود ندارد و تنها در ازدواج زن ایرانی با مرد اتباع خارجی فرزندان آن ها برای گرفتن تابعیت کشور ایران باید تا هجده سالگی خود صبر کنند. اما فرزندانی که حاصل ازدواج مرد ایرانی با زن غیر ایرانی هستند، ایرانی محسوب می‌شوند و داشتن مادر خارجی و تابعیت مادر در تابعیت فرزندان هیچ تاثیری ندارد.