مهریه یا صداق، تعهد مالی است که زوج به هنگام وقوع عقد ازدواج ملزم به پرداخت آن می گردد. همچنین مکلف است بعد از وقوع عقد نکاح هر لحظه که زن مطالبه کند آن را بپردازد. باوجود اینکه درعقد دائم تعیین مهر جزء شرایط صحت عقد نیست و بدون صداق هم عقد نکاح دائم صحیح میباشد. در عقد منقطع، تعیین صداق جزو اجزای اصلی عقد موقت بوده و بدون تعیین آن عقد موقت باطل می باشد. ممکن است نکاح بدون مهر واقع گردد، در این صورت زن مستحق مهرالمثل خواهد بود. همچنین ممکن است در صورت عدم تعیین حق مهریه، با وجود شرایطی مستحق مهرالمتعه باشد. مهریه، در صورت تعیین مهرالمسمی نامیده میشود. این حق مالی دارای ضمانت اجرا میباشد. درصورت مطالبه زن و امتناع شوهر ازپرداخت آن، زن میتواند و ازطریق مراجعه قانونی به دادگاه آن را دریافت کند.
خط پاسخگویی وکلای پاسارگاد : ۲۶۷۶۱۷۵۰ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)
خصوصیات حق مهریه
بنابراین، مهر یا صداق مالی است که زن بر اثر ازدواج مالک آن میگردد.
همچنین مرد ملزم به دادن آن به زن میشود. شرایط مهر براساس مواد ۱۰۷۸ تا ۱۰۸۰ و مواد دیگر قانون مدنی عبارتند از:
- مالیت داشته باشد.
- قابل تملک به وسیله زن باشد.
- معلوم باشد بهگونهای که جهالت طرفین منتفی باشد.
- دارای منفعت عقلایی مشروع باشد.
- قابل تسلیم از سوی مرد باشد.
انواع مهریه
در قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران سه نوع زیر به عنوان حق مهریه شناخته شده است.
مهرالمسمی
هرگاه مهر در عقد ازدواج تعیین شده باشد مهرالمسمی نامیده میشود. عبارت است از مال معینی که به عنوان مهر، با توافق زوجین تعیین میشود. این مال ممکن است عین باشد مانند خانه، زمین، باغ، اتومبیل و غیره. شاید منفعت باشد مانند سکونت یا اجاره بهای خانهای برای مدت معین. ممکن است عمل باشد مانند تعلیم زبان خارجی یا هنر دوزندگی، آشپزی یا ساختن خانهای معین.ممکن است حقی باشد مانند انتفاع یا حق خیار. در مورد مقدار مهرالمسمی، حداقل و حداکثری معین نشده است.
اما با توجه به قانون ۱۰۸۰ قانون مدنی میتوان گفت: زوجین میتوانند با توافق یکدیگر مقدار آن را تعیین کنند.
ماده ۱۰۸۰ قانون مدنی بیان میکند که: تعیین مقدار مهر منوط به تراضی طرفین است.
مهر المثل
حق مهریه ای است که به موجب قرارداد تعیین نشده است.
بلکه برحسب عرف و عادت و باتوجه به وضع زن ازلحاظ سن، زیبایی، تحصیلات، موقعیت خانوادگی و اجتماعی و … با درنظر گرفتن مقتضیات زمان و مکان معین میگردد. ماده ۱۰۹۱ قانون مدنی در این باره اعلام میدارد: برای تعیین مهرالمثل باید حال زن از حیث شرافت خانوادگی و سایر صفات لحاظ شود. همچنین وضعیت او نسبت به اماثل و اقران و اقارب و همچنین معمول محل و غیره درنظر گرفته شود. مواردی که قانون مدنی، زن را مستحق دریافت مهر المثل میداند عبارتند از:
- هر گاه در عقد، مهر تعیین نشده باشد و قبل از توافق بر مهر معین، بین زوجین نزدیکی واقع شود.
- هر گاه عدم مهر در عقد شرط شده باشد و قبل از توافق زوجین بر حق مهریه نزدیکی واقع شود.
- هر گاه توافق طرفین درباره مهرالمسمی به جهتی باطل باشد، چنانکه مال تعیین شده مجهول باشد یا مالیت نداشته باشد.
- هر گاه نکاح باطل و زن جاهل به بطلان بوده و نزدیکی هم واقع شده باشد، ماده 1099 قانون مدنی :
در صورت جهل زن به فساد نکاح و وقوع نزدیکی، زن مستحق مهرالمثل است.
مهرالمتعه
در صورتی که مهریه در عقد نکاح معین نشده باشد و طلاق قبل از دخول واقع شود، مرد باید برای دلجویی زن، مالی به او بدهد و او را بهرهمند کند، این مال را متعه میگویند. بنابراین، متعه مهری است که در فرض وقوع طلاق قبل از تعیین مهریه و قبل از نزدیکی به عهده مرد قرار میگیرد و مخصوص جدایی از طریق طلاق است. ماده ۱۰۹۳ قانون مدنی در این خصوص اعلام میدارد که هر گاه مهریه در عقد ذکر نشده باشد و شوهر قبل از نزدیکی و تعیین مهریه، زن خود را طلاق دهد، مستحق مهرالمتعه است.
خط پاسخگویی وکلای پاسارگاد : ۲۶۷۶۱۷۵۰ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)
مهریه در عقد موقت
ذکر حق مهریه در نکاح منقطع از شرایط اساسی عقد است. در صورتی که نکاح منقطع بدون ذکر حق مهریه باشد، عقد نکاح منقطع باطل است. برخلاف نکاح دائم. ماده ۱۰۹۵ قانون مدنی در این باره مقرر میدارد: در نکاح منقطع عدم حق مهریه در عقد، موجب بطلان است. در نکاح منقطع، با توجه به صراحت ماده ۱۰۹۶ قانون مدنی، استحقاق زن نسبت به تمام مهر وقوع نزدیکی نیست.
ماده ۱۰۹۶ قانون: در نکاح منقطع (عقد موقت) فوت زن در اثنای مدت موجب سقوط حق مهریه نمیشود. همچنین اگر شوهر تا آخر مدت با او نزدیکی نکند. اما اگر شوهر در نکاح منقطع قبل از وقوع نزدیکی، تمام مدت نکاح را ببخشد، زن مستحق نصف مهریه است.
ماده ۱۰۹۷ قانون مدنی در این باره بیان کرده است که: در نکاح منقطع هر گاه شوهر قبل از نزدیکی تمام مدت نکاح را ببخشد، باید نصف حق مهریه را بدهد.
مهریه در صورت فسخ نکاح
شرایط حق مهریه در صورت فسخ نکاح به دو حالت زیر تقسیم میشود:
- فسخ نکاح قبل از نزدیکی:
ماده 1101 قانون مقرر کرده است: هرگاه عقد نکاح به جهتی قبل از نزدیکی فسخ شود، زن حق مهر ندارد. مگر در صورتی که موجب فسخ، عنن (ناتوانی جنسی مرد) باشد. در این صورت با وجود فسخ نکاح، زن مستحق نصف مهر است. با توجه به این ماده اگر نکاح قبل از نزدیکی فسخ شود، مالکیت زن نسبت به مهر از بین میرود. یعنی زن مستحق مهریه نخواهد بود واگر قبلا حق مهریه را دریافت کرده باشد، باید آن رابه همسر سابق خود برگرداند. این مقرره یک استثنا دارد که موجب فسخ عنن میباشد که در این صورت استحقاق نصف حق مهریه را دارد. هر چند که نزدیکی واقع نشده باشد.
- فسخ نکاح بعد از نزدیکی:
با توجه به مفهوم مخالف ماده 1101 قانون مدنی درصورت فسخ نکاح بعد از نزدیکی، زن مستحق تمام حق صداق است. فسخ تاثیری در استحقاق زن نسبت به مهریه نخواهد داشت.
حق حبس در مهریه
زن حق دارد تمام مهر را حال قرار داده و از همسرش مطالبه نماید.
در اینصورت زوجه شرعا و قانونا حق مطالبه صداق پس ازعقد را دارد و زوج ملزم به پرداخت حق مهریه است. علاوه براین مجاز است قبل از دریافت حق مهریه از تمکین یا تسلیم و رابطه زناشویی خودداری نماید و تمکین نکند. ماده ۱۰۸۵ ق م در این زمینه مقرر می دارد:
زن می تواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفاء وظایفی که در مقابل شوهر دارد امتناع کند. مشروط بر اینکه مهر او حال باشد و این امتناع مسقط حق نفقه نخواهد بود. طبق صراحت ماده مذکور، حق حبس مشروط به این است که حق مهریه زن حال و بدون مدت باشد. بنابراین هرگاه مهر مؤجل (مدت دار) باشد زن حق حبس ندارد. در صورتی که مهر مؤجل باشد؛
بسیاری از فقها معتقدند که زوجه با مؤجل کردن حق مهریه حق حبس را از خویش ساقط کرده است. اگر زن قبل از دریافت مهریه به اختیار خود از شوهر تمکین، حق حبس او برای تمکین ساقط میشود. دیگر نمیتواند به علت تادیه صداق از تمکین در برابر شوهر خودداری کند.
خط پاسخگویی وکلای پاسارگاد : ۲۶۷۶۱۷۵۰ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)
مطالبه مهریه با صدور اجرائیه ثبتی
چنانچه عقد نامه رسمی باشد صداق از طریق اجرای ثبت نیز قابل وصول است.
زوجه به دفترخانهای که ازدواج درآن واقع وبه ثبت رسیده است رجوع می نماید و تقاضای وصول حق مهریه خود رامیکند. از طرف دفتر خانه، مراتب به زوج ابلاغ می شود. چنانچه زوج حاضر به پرداخت حق مهریه نباشد زوجه تقاضای اجرای مفاد سند ازدواج خود را در خصوص مهریه میکند. چنانچه از طرف زوجه مالی از زوج معرفی شود که جزء مستثنیات نباشد ازطرف اجرای ثبت بنفع زوجه توقیف میشود. چنانچه زوج فاقد مال بوده ولکن کارمند دولت باشد: با تقاضای زوجه یک سوم حقوق وی تا پرداخت کل صداق به نفع زوجه توقیف و به زوجه پرداخت میشود. مطابق ماده قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱ رسیدگی به دعوای مهریه در صالحیت دادگاه خانواده است.
لیکن امروز رویه دادگاهها بر این است که صداق از طریق اجرای ثبت مطالبه شود.
قانون مهریه ۱۱۰ سکه
ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱ مقرر میدارد:
هرگاه مهریه در زمان وقوع عقد کمتر یکصد و ده سکه تمام بهار آزادی یا معادل آن باشد. وصول آن مشمول مقررات ماده (۲) قانون اجرای محکومیت های مالی است. چنانچه بیشتر از این میزان باشد در خصوص مازاد، فقط با ملائت زوج مالک قابل پرداخت است. مطابق این ماده درمورد صداقهای تا یکصد و ده سکه، با مراجعه زوجه برای صدور اجرائیه به درخواست وی اجرائیه صادر میشود. اما برای صداق های بیشتر از یکصدوده سکه، در صورتی اجرائیه صادر میشود که ملائت زوج احراز شود. بنابراین نباید این تصور ایجاد شود که صداق های بیش از یکصد و ده سکه قابل مطالبه نیست. بلکه قابل مطالبه است اما صدور اجرائیه نسبت به مازاد منوط به احراز ملائت زوج است.
خط پاسخگویی وکلای پاسارگاد : ۲۶۷۶۱۷۵۰ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)
با سلام
خدا خیرتون بده انشاءالله، که گره گشای مشکلات مردم هستین
سلام پدرم سال ۹۹ فوت شده و مادرم الان سال ۱۴۰۱ میخواد مهریه خودش رو از ورثه بگیره مبلغ مهریه مادرم ۱۵۰ هزار تومان سال ۶۷ بوده است. آیا سال فوت پدر تو محاسبه مهریه ملاک می باشد یا خیر؟ و اینکه مبلغ مهریه چقدر میشه حساب کنید ممنون میشم
با سلام
برای مطالبه مهريه زن بعد از فوت شوهر میزان و شاخص سالی است که شوهرش فوت کرده است.
سلام همسر من از شب عید امسال رفته خونه پدرش. بدون اجازه من دخترم که ۱۶ سال سن دارد را هم با خود برده و مقدار ۶۰ میلیون تومان هم پول داشتم تو حسابش و حاضر به پس دادن پولها نمیشه. حتی نمیزاره دخترم را ببینم و نمیزاره جواب تلفن من رو بده. تازه هم متوجه شدم که رفته مهر را به اجرا گزاشته ۳۱۴ سکه.
حالا من میتونم شکایت کنم که این کارها را کرده و دستم به جایی بند میشه. لطفا راهنمایی بفرمایین.
با سلام
اگر همسرتون بدون دلیل موجه (خوف ضرر مالی، جانی و شرافتی) منزل شما رو ترک کردند می توانید از ایشون برای عدم تمکین اقدام نمایید. در مورد فرزندتون هم چون ایشون شانزده ساله هستند و دیگه تحت حضانت نیستند نمیتونید اقدامی بکنید و دخترتون تصمیم گیرنده هستند. در مورد پول های در بانک اگر اسناد منشا واریز و دلیل بدهی ایشون رو میتونید ثایت کنید بله اقدام کنید. در مورد مهریه هم شما باید به تعهدات مالیتون عمل کنید و اگر معسر باشید میتوانید بصورت اقساط پرداخت کنید.
با سلام همسرم یه خونه ۱۳۰ متری داره و ماشین و پانصد میلیون تومان در بانک که خرج و مخارج خونه از سود بانکی هست. مهریه ام ۶۰۰ سکه است. من بخوام مهریه بگیرم خونه رو میتونم یه عنوان مهریه بگیرم ؟ پولی که تو بانک هست و ماشین چی؟
ممنون میشم جواب بدید.
با سلام
برای ماشین و پول داخل بانک می تونید اقدام کنید چون جزء مستثنیات دین نیست. اما برای خانه باید ثابت کنید که بخشیش بیش از شان ایشون هست تا بتونید از طریق دادگاه اقدام کنید.
سلام وقت بخیر اگر دختری در دوران عقد تقاضای طلاق کنه و باکره باشه، مرد مهریه میده؟
با سلام و احترام
بله مهریه به محض به وقوع عقد به مالکیت زن درمیاد و هیچ مانعی برای وصول مهریه وجود ندارد. البته در صورتی که مرد و یا زن در دوران عقد تقاضای طلاق کند و زن باکره باشد برای وقوع طلاق نصف مهریه به خانم تعلق میگیرد.
سلام .اگر اموالی که به نام همسر هستند قولنامه ای باشند، میشود برای مهریه توقیف کرد ؟؟
با سلام
بله راهكار قانونی دارد.
مهریه بنده ۱۱۴ سکه هست.
و اینکه ایشون ۴۰ گرم طلا خریده برام اگر بخوام طلاق بگیرم باید برگردونم طلاها رو؟
و ایشون میگن من زنمو طلاق نمیدم از چه راهی میتونم طلاق بگیرم.
با سلام همه مواردی كه فرموديد راهكار دارد ولی بايد شرايط زندگی و مشكلات شما توسط وكيل متخصص خانواده مورد بررسی حقوقی قرار بگيرد.
سلام خسته نباشید بنده دو سال و نیم هست که عقد کردم و آقا به بهانه های مختلف قهر میکند یکسال است که مهریه ام رو اجرا گذاشتم ولی هنوز چیزی دریافت نکردم و آقا یک ماشین سنگین که با آن کار میکنند دارند و قیمت آن نزدیک یک میلیارد هست که نزدیک یک سال و نیم هست که بنام خواهرش زده تا مهریه نده میخواستم بپرسم دادگاه ماشین رو به عنوان مهریه به بنده میده یا خیر؟
و بعد هزینه وکیل برای گرفت مهریه چقدر هست؟
با سلام
در مورد ماشين سنگين شما بايد در ابتدا اثبات معامله صوری كنيد و درخواست ابطال دهيد.
در مورد هزينه وكيل با شماره های مجموعه تماس بگيريد.
سلام تو رو خدا کمکم کنید من هفت ماهه نامزدم همسرمو خیلی دوست دارم همسرمم همچین ولی از روز محرمیت خانوادش خیلی اذیتمون میکنند مخصوصاً نمیزارن هم رو ببینیم هی بین ما دعوا میندازن بعد میگن خودتون دعوا میکنید هر چی میان میگن بعد انکار میکنند حتی شوهرمو تهدیدکردن سمت من نیاد. میگن داماد هفته ای یه بار میره زنشو ببینه منم میرم هی اخمو تخم میکنند یا بیرونم میکنند. شوهرمم میاد جوری میکنن تا میبینند خوشیم یه کاری میکنن دعوامون شه تو زندگیم دخالت میکنن لباس پوشیدنم خیلی پوشیده ست بخدا عقده دختراشون سرمن خالی میکنن هی میگن چرا پول خرج میکنی اگر دختراشون خرج کنن خوشحالن من خرج کنم ناراحتند. دختراشون جلو مردای نامحرم باز میگردن اهمیت نمیدن من که اهمیت میدم پوشیده ام گیر دادن چرا لباسش تا زانوشه چرا رنگ میکنه مو میزاره بیرون تو زندگیم دخالت میکنند تو پیج اینستام هر متن عکسی خوشم بیاد میفرستم میگن از ما اجازه بگیر بفرست حق اینستامم ندارم خواهر شوهرامو فالو داشته باشم یا نه حق زندگیم دست منه بچه نیستم که خون به جیگرم کنن به حرفاشون بها بدم بشم تو سری خورشون دیشب پدر شوهرم زیر یکی ازپ ستام نوشته فکر کنم شما به خدا اعتقاد نداری و گرنه دخترای منو همه میشناسند نمیدانم چی کردم که اینو گفته به شوهرم گفتم رفته گفته چرا گفتی انکار کرده من باخانمت نبودم چرا بخودش گرفته بخدا هر چی میان میگن اذیتم میکنن جان به سرشدم پنج تاخواهر شوهر دارم خودشان یه جور میگن شوهراشون یه جور، پدرشوهرم یه جور مادر شوهرم یه جور میگن بعد میرن جای دیگه تعریف میکنن که من مقصرم ما کاری نکردیم تو رو خدا بگین من چی کنم با اینا زندگیمو دارن به فنا میدن من میتونم ازشون شکایت کنم تکلیفم چیه به قرآن بریدم هرچی میگن بعد قسم خدا و قرآن میخورن که ما نگفتیم نکردیم.
با سلام
شما بايد با يک مشاور و روانشناس خانواده صحبت كنيد در حال حاضر مبحثی كه مطرح كرديد حقوقی نيست.
سلام،
یکسال و نیم پیش همسرم اقدام به اجرای مهریه کرد و از اون تاریخ سهام من در بورس مسدود شده و نمیتونم هیچ معامله ایی بکنم.
ضمنا ماشینم رو هم برگ توقیف گرفته نمیذاره سوار بشم ولی هیچ کاری هم نمیکنه.
دو حساب بانکی ام هم مسدوده!
چکار کنم؟
با سلام
شما کار خاصی نمی توانید بکنید. این موارد به عنوان مهریه توقیف شده است و شما امکان بازگشایی و استفاده مجدد رو ندارید. بهتره با همسرتون به توافق برسید.