مهریه یا صداق، تعهد مالی است که زوج به هنگام وقوع عقد ازدواج ملزم به پرداخت آن می گردد. همچنین مکلف است بعد از وقوع عقد نکاح هر لحظه که زن مطالبه کند آن را بپردازد. باوجود اینکه درعقد دائم تعیین مهر جزء شرایط صحت عقد نیست و بدون صداق هم عقد نکاح دائم صحیح میباشد. در عقد منقطع، تعیین صداق جزو اجزای اصلی عقد موقت بوده و بدون تعیین آن عقد موقت باطل می باشد. ممکن است نکاح بدون مهر واقع گردد، در این صورت زن مستحق مهرالمثل خواهد بود. همچنین ممکن است در صورت عدم تعیین حق مهریه، با وجود شرایطی مستحق مهرالمتعه باشد. مهریه، در صورت تعیین مهرالمسمی نامیده میشود. این حق مالی دارای ضمانت اجرا میباشد. درصورت مطالبه زن و امتناع شوهر ازپرداخت آن، زن میتواند و ازطریق مراجعه قانونی به دادگاه آن را دریافت کند.
خط پاسخگویی وکلای پاسارگاد : ۲۶۷۶۱۷۵۰ – ۰۲۱
خصوصیات حق مهریه
بنابراین، مهر یا صداق مالی است که زن بر اثر ازدواج مالک آن میگردد.
همچنین مرد ملزم به دادن آن به زن میشود. شرایط مهر براساس مواد ۱۰۷۸ تا ۱۰۸۰ و مواد دیگر قانون مدنی عبارتند از:
- مالیت داشته باشد.
- قابل تملک به وسیله زن باشد.
- معلوم باشد بهگونهای که جهالت طرفین منتفی باشد.
- دارای منفعت عقلایی مشروع باشد.
- قابل تسلیم از سوی مرد باشد.
انواع مهریه
در قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران سه نوع زیر به عنوان حق مهریه شناخته شده است.
خط پاسخگویی وکلای پاسارگاد : ۲۶۷۶۱۷۵۰ – ۰۲۱
مهریه در عقد موقت
ذکر حق مهریه در نکاح منقطع از شرایط اساسی عقد است. در صورتی که نکاح منقطع بدون ذکر حق مهریه باشد، عقد نکاح منقطع باطل است. برخلاف نکاح دائم. ماده ۱۰۹۵ قانون مدنی در این باره مقرر میدارد: در نکاح منقطع عدم حق مهریه در عقد، موجب بطلان است. در نکاح منقطع، با توجه به صراحت ماده ۱۰۹۶ قانون مدنی، استحقاق زن نسبت به تمام مهر وقوع نزدیکی نیست.
ماده ۱۰۹۶ قانون: در نکاح منقطع (عقد موقت) فوت زن در اثنای مدت موجب سقوط حق مهریه نمیشود. همچنین اگر شوهر تا آخر مدت با او نزدیکی نکند. اما اگر شوهر در نکاح منقطع قبل از وقوع نزدیکی، تمام مدت نکاح را ببخشد، زن مستحق نصف مهریه است.
ماده ۱۰۹۷ قانون مدنی در این باره بیان کرده است که: در نکاح منقطع هر گاه شوهر قبل از نزدیکی تمام مدت نکاح را ببخشد، باید نصف حق مهریه را بدهد.
مهریه در صورت فسخ نکاح
شرایط حق مهریه در صورت فسخ نکاح به دو حالت زیر تقسیم میشود:
- فسخ نکاح قبل از نزدیکی:
ماده 1101 قانون مقرر کرده است: هرگاه عقد نکاح به جهتی قبل از نزدیکی فسخ شود، زن حق مهر ندارد. مگر در صورتی که موجب فسخ، عنن (ناتوانی جنسی مرد) باشد. در این صورت با وجود فسخ نکاح، زن مستحق نصف مهر است. با توجه به این ماده اگر نکاح قبل از نزدیکی فسخ شود، مالکیت زن نسبت به مهر از بین میرود. یعنی زن مستحق مهریه نخواهد بود واگر قبلا حق مهریه را دریافت کرده باشد، باید آن رابه همسر سابق خود برگرداند. این مقرره یک استثنا دارد که موجب فسخ عنن میباشد که در این صورت استحقاق نصف حق مهریه را دارد. هر چند که نزدیکی واقع نشده باشد.
- فسخ نکاح بعد از نزدیکی:
با توجه به مفهوم مخالف ماده 1101 قانون مدنی درصورت فسخ نکاح بعد از نزدیکی، زن مستحق تمام حق صداق است. فسخ تاثیری در استحقاق زن نسبت به مهریه نخواهد داشت.
حق حبس در مهریه
زن حق دارد تمام مهر را حال قرار داده و از همسرش مطالبه نماید.
در اینصورت زوجه شرعا و قانونا حق مطالبه صداق پس ازعقد را دارد و زوج ملزم به پرداخت حق مهریه است. علاوه براین مجاز است قبل از دریافت حق مهریه از تمکین یا تسلیم و رابطه زناشویی خودداری نماید و تمکین نکند. ماده ۱۰۸۵ ق م در این زمینه مقرر می دارد:
زن می تواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفاء وظایفی که در مقابل شوهر دارد امتناع کند. مشروط بر اینکه مهر او حال باشد و این امتناع مسقط حق نفقه نخواهد بود. طبق صراحت ماده مذکور، حق حبس مشروط به این است که حق مهریه زن حال و بدون مدت باشد. بنابراین هرگاه مهر مؤجل (مدت دار) باشد زن حق حبس ندارد. در صورتی که مهر مؤجل باشد؛
بسیاری از فقها معتقدند که زوجه با مؤجل کردن حق مهریه حق حبس را از خویش ساقط کرده است. اگر زن قبل از دریافت مهریه به اختیار خود از شوهر تمکین، حق حبس او برای تمکین ساقط میشود. دیگر نمیتواند به علت تادیه صداق از تمکین در برابر شوهر خودداری کند.
خط پاسخگویی وکلای پاسارگاد : ۲۶۷۶۱۷۵۰ – ۰۲۱
مطالبه مهریه با صدور اجرائیه ثبتی
چنانچه عقد نامه رسمی باشد صداق از طریق اجرای ثبت نیز قابل وصول است.
زوجه به دفترخانهای که ازدواج درآن واقع وبه ثبت رسیده است رجوع می نماید و تقاضای وصول حق مهریه خود رامیکند. از طرف دفتر خانه، مراتب به زوج ابلاغ می شود. چنانچه زوج حاضر به پرداخت حق مهریه نباشد زوجه تقاضای اجرای مفاد سند ازدواج خود را در خصوص مهریه میکند. چنانچه از طرف زوجه مالی از زوج معرفی شود که جزء مستثنیات نباشد ازطرف اجرای ثبت بنفع زوجه توقیف میشود. چنانچه زوج فاقد مال بوده ولکن کارمند دولت باشد: با تقاضای زوجه یک سوم حقوق وی تا پرداخت کل صداق به نفع زوجه توقیف و به زوجه پرداخت میشود. مطابق ماده قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱ رسیدگی به دعوای مهریه در صالحیت دادگاه خانواده است.
لیکن امروز رویه دادگاهها بر این است که صداق از طریق اجرای ثبت مطالبه شود.
قانون مهریه ۱۱۰ سکه
ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱ مقرر میدارد:
هرگاه مهریه در زمان وقوع عقد کمتر یکصد و ده سکه تمام بهار آزادی یا معادل آن باشد. وصول آن مشمول مقررات ماده (۲) قانون اجرای محکومیت های مالی است. چنانچه بیشتر از این میزان باشد در خصوص مازاد، فقط با ملائت زوج مالک قابل پرداخت است. مطابق این ماده درمورد صداقهای تا یکصد و ده سکه، با مراجعه زوجه برای صدور اجرائیه به درخواست وی اجرائیه صادر میشود. اما برای صداق های بیشتر از یکصدوده سکه، در صورتی اجرائیه صادر میشود که ملائت زوج احراز شود. بنابراین نباید این تصور ایجاد شود که صداق های بیش از یکصد و ده سکه قابل مطالبه نیست. بلکه قابل مطالبه است اما صدور اجرائیه نسبت به مازاد منوط به احراز ملائت زوج است.
خط پاسخگویی وکلای پاسارگاد : ۲۶۷۶۱۷۵۰ – ۰۲۱
سلام وقت بخیر
من نوزده ساله که ازدواج کردم و الان میخواهم جدا شم و یک خانه و مغازه و ماشین داریم و مهریه من چهارصد سکه هست ولی بخاطر اینکه نمی خواهم موضوع طلاق کش دار بشه راضی به صد و ده سکه شدم میخواهم بصورت نقد بگیرم امکانش هست که با وجود این دارایی من مهریه خودم رو بگیرم و برای طلاق توافقی اقدام کنیم در صورت پرداخت در این مورد میشه راهنماییم کنید ممنون
با سلام اگر توافق كنيد هر ميزان را بخواهيد میتوانيد دريافت كنيد و طلاق توافقی بگيريد در غير اين صورت تمام مهريه را مطالبه كنيد و تمام حق خودتان را دريافت كنيد.
سلام از چه راهی میتونم دادخواست مهریه بدم؟
با سلام
شما بايد در ابتدا به دفتر ازدواجی كه عقد كرديد مراجعه كنيد و درخواست اجراييه مهريه دهيد و سپس پرونده را از اجرای ثبت پيگيری كنيد.
سلام من ۱۴ ساله ازدواج کردم خانمم از اول سر ناسازگاری داشت سال ۹۲ به الزام به تمکین محکوم شد و برگشت اما مهریه که ۱۲۰ گرم به صورت نقدی براش خریده بودم و ثبت شده در سند ازدواج که تحویل گرفته گذاشت اجرا من هم ۸۵ گرم از طلاها را فروخته بودم قبول کردم که قسطی بهش بدم بعد که برگشت سال ۹۴ من براش طلا خریدم الان دوباره خونه رو ترک کرده من هم درخواست تمکین دادم اون هم درخواست مهریه داده الان میتونه با توجه به این که در سند ازدواج ثبت شده که من طلا رو نقدی بهش پرداخت کردم بگه من طلاهاشو فروختم و براش نخریدم چون سال ۹۲ گفتم که اونها رو فروختم و بعدا که براش خریدم هیچ مدارکی ندارم ولی در سند ازدواج ثبت شده که من طلا نقدی بهش پرداخت کردم ممنون میشم اگر راهنمایی کنید.
با سلام اگر قيد شده باشد نمیتوانند ادعايی داشته باشند.
سلام من چند سال پیش مهریه خودم رو بخشیدم و از اصطلاحات بذل و ابرا اطلاعی نداشتم و متاسفانه بذل و ابرا داخل برگه قید شده راهی برای پس گرفتنش وجود نداره؟
با سلام
اگر ابرا ذكر شده باشد، خير راهي وجود ندارد.
سلام من ۱۹ سالمه و تو ۱۷ سالگی با اجبار پدرم ازدواج کردم و حالا دارم جدا میشم اما برای راحتی من نمیزارن از مهریه خودم بگذرم و واقعا خسته شدم من الان سنم قانونیه و یجورایی ایشون دیگه نمیتونه دخالت کنه خیلی تحت فشار قرار دادن و به اون آقا هم گفتن طلاق نده تا همینطور بمونه من چیکار کنم بنظرتون؟
سلام شما بايد مصلحت خودتون رو در نظر بگيريد نه مصلحت خانواده به نظرم بهتر است با يک مشاور روانشناس خانواده مشورت نماييد.
سلام ببخشید من مهریه ام رو گرفتم و میخوام یک طرفه طلاق بگیرم، اگه درخواست طلاق بدم شوهرم میتونه مهریه رو ازم بگیره؟
سلام خير مهريه ربطی به طلاق ندارد، درصورتی كه دلايل موجه برای طلاق داريد میتوانید اقدام كنيد.
سلام خسته نباشید
من الان عقدم
و دختره رو نمیخوام، خانواده دختر ازم شکایت کردند. بنده تاکسی دارم یعنی منبع درآمدمه، تاکسی هم به نام خودمه، آیا دادگاه تاکسی رو به عنوان مهریه میگیره؟ یک موتور هم البته دارم و اینکه جهیزیه دختره رو هم خودم گرفتم یعنی با وام ازدواجمون، قسطش رو هم خودم میدم. مهریه رو چطور میگیرن از من؟ با اینکه جهاز رو خودم برا دختره گرقتم، اون جهاز هم برا دختره میمونه؟
سلام در مورد تاكسی كاملا به نظر قاضی بستگی داره اكثرا چون منبع درآمد هست به عنوان مستثنيات دين میپذيرند ولی موتور به به ايشان میرسد و ما بقی اقساط میشود، در مورد جهاز هم اگر دختر مدركی داشته باشد به ايشان تعلق میگيرد.
سلام ۱۴ سالمه ۳ ماه پیش عقد کردم بعد این همه مدت خانواده داماد میخوان بدون هیچ دلیل طلاق بدهند. خواستم برای مهریم اقدام کنم ولی داماد کارش آزاد هست و هیچ ملکی و یا وسیله ای بنامش نیست و نمیخوان مهریه رو نقد پرداخت کنند آیا این حق را دارن که بطور قسطی بدن یا خیر؟
سلام روزتون بخیر
بله در صورت ارائه دادخواست اعسار به دادگاه و ارائه مدارک دادگاه دستور تقسیط خواهد داد مگر اینکه اموالی داشته باشند که جز مستثنیات دین نباشد و بتوانید به دادگاه معرفی نمایید.
با سلام. اگر همسرم هیچگونه اموال منقول و غیر منقولی نداشته باشد و حالا که فوت کرده من بخواهم مهریه خودم را مطالبه کنم، آیا میشود از اموال فرزندانم یا برادران شوهرم مهریه ام را دریافت کنم؟ لازم به ذکر است که همسرم پیش از پدرش فوت کرده و ظاهرا اینگونه هیچ گونه ارثی هم به او نمیرسد. در این صورت تکلیف مهریه بنده چه خواهد شد؟ با تشکر
با سلام و احترام
خير شما فقط میتوانيد از اموال خود متوفی مهريه خود را مطالبه كنيد اگر مالی از متوفی باقی نمانده نمیتوانيد از فرد ديگری مطالبه كنيد.
سلام ببخشید آیا با شهادت چند نفر و بدون هیچگونه مدرک کتبی، میشود ادعا کرد که زنی سالها پیش مهریه اش را دریافت کرده است؟
سلام خير معمولاً در اين مورد قضات صرفاً مدرك رسمی را قبول میكنند.
سلام. بنده سال ۱۳۴۸ با شوهر اولم ازدواج کردم و پس از ده سال ایشان فوت کردند و من فرزندانم را نزد پدربزرگ و مادربزرگشان رها کردم و مجددا ازدواج کردم و البته پس از آن نیز متارکه کردم و مجدد ازدواج کردم. حالا پس از این همه سال، آیا من میتوانم از همسر اولم که فوت کردند طلب مهریه کنم؟ و اینکه آیا باید مهریه ام را فرزندانم به من پرداخت کنند؟ و آیا اگر فرزندان و اقوام شوهرم که با من دشمنی دارند به دروغ و بدون هیچ مدرکی بگویند که من اموال همسرم را بعد از فوتش با خودم برده و شهادت دروغ جمع کنند (در حالی که من تنها جهزیه خودم را بعد از مرگ شوهرم با خودم بردم و همه وسایل متعلق به خودم بوده اند) آیا با شهادت دروغ میتوانند کاری کنند که مهریه از من ساقط شود؟ با تشکر از شما
سلام بله میتوانيد مهريه خود را مطالبه كنيد ولی صرفاً میتوانيد نسبت به دارايی باقی مانده از متوفی مدعی باشيد و مهريه خود را مطالبه كنيد و امکان دریافت آن از فرزندان و اقوام شوهر وجود ندارد. در مورد سوال دومتون بدون مدرك نمیتوانند چيزي را ثابت كنند.