5/5 - (1 امتیاز)

حضانت فرزند در عقد موقت نیز مانند حضانت فرزندان در عقد دائم است. شرایط حضانت فرزند چه دختر باشد یا پسر تا سن ۷ سالگی بر عهده مادرش می باشد. بعد از سن ۷ سالگی حضانت دختر تا ۹ سالگی و حضانت پسر تا ۱۵ سالگی بر عهده پدر کودک است. دختر و پسر بعد از این سنین از حضانت پدر و مادر خود خارج می شوند و می توانند، با انتخاب خود با مادر یا پدرشان زندگی کنند. توجه داشته باشید که این انتخاب با در نظر گرفتن مصلحت فرزند انجام خواهد شد. در صورتی که پدر یا مادر صلاحیت کافی برای نگهداری از فرزند خود را نداشته باشند با اینکه فرزندان حق انتخاب دارند، اما قانون حضانت فرزندان را به والدین فاقد صلاحیت نخواهد داد. مادر و پدرانی که فاقد صلاحیت برای نگهداری فرزندانشان هستند، می توانند به صورت خواسته یا ناخواسته باعث نابودی آینده فرزندانشان شوند.

شرایط صلاحیت حضانت فرزند

حضانت، نگهداری از فرزندان و تربیت آن ها را شامل می شود. پدر یا مادری که قرار است حضانت فرزندش را عهده دار شود، باید بتواند از لحاظ جسمی و روحی نیازهای فرزندش را برطرف نمایند. همچنین تمام سعی و تلاش خود را در رابطه با پرورش و تربیت فرزند داشته باشد، تا فرزند دچار کمترین آسیب روحی و جسمی حاصل از جدایی والدینش شود. برای مشاوره حقوقی مناسب در این زمینه از وکیل حضانت گروه وکلای پاسارگاد استفاده نمایید.

از لحاظ حقوقی پدر یا مادری که قرار است حضانت فرزندان را بر عهده بگیرد، باید دارای شرایط زیر باشد:

  • دارای صلاحیت کافی برای سرپرستی و تربیت فرزندان باشد.
  • بتواند نیازهای عاطفی و روحی فرزندان را برآورده نماید.
  • بتواند امکانات لازم برای تحصیل فرزندان را فراهم کند.
حضانت فرزند در عقد موقت

از لحاظ قانون حضانت فرزندان جدا از اینکه پسر یا دختر باشند، بر عهده پدر و مادرشان است. تنها در صورت جدایی زن و مرد یا فوت یکی از والدین مساله حضانت فرزندان پیش می آید. همچنین حالت دیگری که ممکن است مساله حضانت فرزند مطرح شود، در مورد فرزندانی است که از ازدواج موقت یا صیغه متولد می شوند. در این مطلب در مورد حضانت فرزندانی که حاصل عقد موقت هستند صحبت خواهیم کرد. اگر کنجکاوید بدانید چه کسی حضانت فرزندان متولد شده از صیغه یا همان عقد موقت را بر عهده خواهد داشت، با ما همراه باشید. به طور کلی حضانت فرزند در عقد موقت مانند حضانت فرزند در عقد دائم می باشد.

شرایط سنی حضانت فرزند در عقد موقت

عقد موقت زمانی اتفاق می افتد که زن و مرد با توافق یکدیگر برای مدت زمان مشخص در ازای پرداخت مهریه توافقی به زن با یکدیگر رابطه زناشویی برقرار می کنند و زندگی مشترکشان را تشکیل می دهند. در کشور ایران به دلیل نداشتن نگاه مثبت‌ به مساله ازدواج موقت، معمولا این نوع از ازدواج ها به صورت پنهانی و بدون اطلاع خانواده ها انجام می شود و گاهی اوقات به صورت ناخواسته فرزندانی از این ازدواج ها متولد می شوند. سوالی که در این مواقع مطرح می شود این است که حضانت فرزند در عقد موقت بر عهده مادر است یا پدر؟

طبق قانونی مدنی کشور ایران پرداخت نفقه فرزند چه حاصل ازدواج موقت باشد یا دائم و یا اینکه فرزند دختر باشد یا پسر جزو وظایف پدر می باشد. به طوری که پدر موظف است، تمام هزینه های زندگی فرزندش را بپردازد و در حد بضاعت مالی خود امکانات لازم برای زندگی فرزندانش را فراهم نماید.

حضانت فرزندان تا سن ۷ سالگی در هر صورت با مادر است. پس از ۷ سالگی حضانت به پدر داده خواهد شد. در صورتی که پدر تمایل نداشته باشد که حضانت فرزندانش را بر عهده بگیرد،‌ اولویت حضانت فرزندان با مادرشان خواهد بود. توجه داشته باشید که تامین مخارج زندگی فرزندان مانند قبل بر عهده پدرشان می باشد.

اثبات پدر واقعی و حضانت فرزند در عقد موقت با آزمایش DNA دی ان ای

از آنجایی که در ایران صیغه یا ازدواج موقت معمولا به صورت پنهانی انجام می شود، اگر فرزندی از این ازدواج ها متولد شود،‌ ممکن است باعث به وجود آمدن دردسر برای والدینش شود. همچنین به دلیل اینکه معمولا ازدواج موقت به طور رسمی در دفتر ازدواج و طلاق ثبت نمی شود، تولد فرزند حاصل از ازدواج موقت می تواند بسیار مشکل ساز شود. با اینکه به زنانی که تن به این نوع از ازدواج ها می دهند، توصیه شده است که تنها در صورت ثبت صیغه در دفتر ازدواج و طلاق و گرفتن صیغه نامه با این ازدواج موافقت نمایند، اما متاسفانه اکثر ازدواج های موقت به طور رسمی ثبت نمی شوند و دردسرهایی را برای زنان به وجود می آورند.

در صورتی که ازدواج موقت در دفترخانه ازدواج و طلاق  به ثبت نرسیده باشد، اگر فرزندی از این ازدواج متولد شود، اثبات اینکه چه کسی پدر این فرزند است برای زن بسیار سخت و دردسر ساز خواهد بود. معمولا مردانی که دارای همسر می باشند، بدون ثبت ازدواج موقت زنان را به ازدواج موقت خود در می آورند. به دلیل پنهانی بودن صیغه در صورتی که فرزندی به طور ناخواسته از این ازدواج متولد شود، مردان انتصاب فرزند متولد شده به خود را کتمان خواهند کرد.

بنابراین زن برای سپردن حضانت فرزند به مرد ابتدا باید بتواند در دادگاه اثبات نماید مردی که با او رابطه صیغه داشته است، پدر فرزندش می باشد. در زمان های قدیم به ندرت زنان می توانستند این مساله را اثبات نمایند و دچار دردسرهای زیاد و سرخوردگی در بین مردم می شدند. اما خوشبختانه امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی با انجام یک آزمایش دی ان ای به راحتی می توان پدر طفل را مشخص کرد.

آزمایش DNA برای تشخیص پدر

سقط جنین یا فرزند در ازدواج موقت

در بسیاری از موارد زنانی که از ازدواج موقت با مردی باردار می شوند، چه ازدواج به ثبت رسیده باشد و چه نرسیده باشد، به دلیل عدم تمایل مردان به افشای رابطه و سنگین شدن بار مسئولیت آن ها در قبال فرزندی که قرار است متولد شود، با فشار مرد مجبور به سقط فرزند خود می شوند.

موارد گفته شده نمونه ای از مشکلات پیش رو در رابطه با حضانت کودکانی است که از ازدواج موقت متولد می شوند. توصیه حقوقدانان به زنانی که تن به ازدواج موقت می دهند، این است که برای کم شدن دردسرها و مشکلات بعدی، حتما ازدواج خود را در دفترخانه ازدواج و طلاق به ثبت برسانند و صیغه نامه خود را دریافت نمایند.