حتما شما نیز تاکنون در رابطه با طلاق بدون حضور زوجین چیزهایی شنیده اید. طبق آمار بدست آمده در سال های اخیر، میزان طلاق و جدایی های میان زوجین هر روزه در حال افزایش است و به همین منظور نیز قانون کشور به گونه ای از جانب قانونگذار طراحی شده است که قوانین نسبتا سختگیرانه ای برای طلاق در نظر گرفته شده است و بدون حضور یک وکیل ماهر و متخصص، روند دادرسی پرونده های طلاق بسیار طولانی میشود و باعث خستگی و بی حوصلگی هر دو طرف میشود حتی در برخی از موارد نیز به خوبی مشاهده میشود که چنین قوانین سختگیرانه ای که از جانب قانونگذار تعیین شده اند، نه تنها باعث بهتر شدن روابط زوجین و بازگشت آنها به زندگی مشترک نمی شود، بلکه باعث سردی روابط میان آنها و ایجاد چالش های بسیار شدیدتری میشود.
یکی از راه حل هایی که میتوان در چنین مواردی به زوجین پیشنهاد داد تا در مدت زمان کوتاه تری و بدون دغدغه از یکدیگر جدا شوند آن است که با استفاده از طلاق توافقی جدایی خود را در مدت زمان کوتاه تری امکان پذیر کنند. همانطور که از نام این نوع مشخص است، در این طلاق اصولا هر دو طرف تصمیم میگیرند تا در رابطه با موضوعاتی همچون: نفقه، مهریه، حضانت فرزندان، جهیزیه، اجرتالمثل و … با یکدیگر توافق داشته باشند تا دیگر نیاز نباشد مدت زمانی طولانی برای حکم دادگاه در رابطه با این مسائل طی شود. در صورت کمک گرفتن از یک وکیل حاذق و با تجربه در رابطه با موضوعات مربوط به طلاق، امکان طلاق بدون حضور زوجین در مدت زمان بسیار کوتاهی (در صورت حضور وکیل، کمتر از یک ماه) امکان پذیر میشود.
دریافت گواهی عدم سازش
پس از آنکه ارائه درخواست طلاق به محاکم قانونی خانواده صورت بگیرد، دادگاه ادامه ی روند دارسی را برای انجام مشاوره و مشخص شدن مشکلات میان زوجین به دفاتر مشاوره خانواده ارجاع میدهد (برای طلاق بدون نیاز به حضور زوجین این تشریفات با کمک وکیل انجام خواهد شد). در این مراکز مشاوره نیز پس از چندین جلسه و بررسی مسائل و مشکلات میان زوجین، همه ی موارد در پرونده توسط متخصص ثبت خواهد شد و مجدداً به دادگاه ارجاع داده می شود. هنگامی که دادگاه نظریات متخصص را مورد بررسی قرار دهد تصمیم میگیرد که گواهی عدم امکان سازش را صادر کند یا خیر.

پس ابلاغیهی دادگاه مبنی بر صدور گواهی عدم امکان سازش، زوج (کسی که درخواست طلاق را مطرح کرده است) وظیفه دارد تا ظرف مدت سه ماه به دفترخانه ها مراجعه کند تا با تعیین وقت قبلی برای جاری شدن صیغهی طلاق در دفترخانه حضور یابند. برای طلاق بدون حضور زوجین دیگر نیازی نیست تا آنها برای ارائه ی گواهی عدم سازش به دفترخانه ها مراجعه کنند و وکیل آنها نیز میتواند انجام تمام این مراحل را بر عهده گیرد تا در مدت زمان کوتاهی طلاق آنها رسمیت یابد.
در مادهی ۳۴ قانون حمایت از خانواده در رابطه با موضوع توافق و طلاق بدون حضور زوجین و چگونگی مراحل طلاق آن آمده است که: ( مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش برای تسلیم به دفتر رسمی ازدواج و طلاق سه ماه پس از تاریخ ابلاغ رای قطعی یا قطعی شدن رای است. چنانچه گواهی مذکور ظرف این مهلت تسلیم نشود یا طرفی که آن را به دفترخانه رسمی طلاق تسلیم کرده است ظرف سه ماه از تاریخ تسلیم در دفترخانه حاضر نشود یا مدارک لازم را ارائه نکند، گواهی صادر شده از درجه اعتبار ساقط است. هر گاه گواهی عدم امکان سازش صادر شده براساس توافق زوجین به حکم قانون از درجه اعتبار ساقط شود کلیه توافقاتی که گواهی مذکور برمبنای آن صادر شده است ملغی می گردد.)
مدت زمان طلاق بدون حضور زوجین
برای بسیاری از افراد ممکن است این سوال پیش آید که مدت زمان مورد نیاز برای طلاق بدون حضور زوجین و هزینه های مربوط به آن چگونه خواهد بود؟
در پاسخ به این سوال باید گفت که مدت زمان مورد نیاز برای طلاق بدون حضور زوجین در اکثر شعبات دادگاه های خانواده شامل گذران مراحل زیر می شود:
- ثبت دادخواست به صورت اینترنتی از طریق دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی
- ثبت کد رهگیری در دفاتر خدمات قضایی
- تعیین شعبه و دادگاه
- مراجعه به شعبه
- صدور رای گواهی عدم امکان سازش
با بهره گیری از وکیل خانواده، مدت زمان انجام تمام این مراحل کمتر از یک ماه خواهد بود و طلاق بدون حضور زوجین نیز صورت میگیرد اما در مواردی که وکیل حضور نداشته باشد، ممکن است این مدت زمان به ۳ الی ۴ ماه تبدیل شود.
نحوه تقسیم هزینه های طلاق
هزینه های طلاق بدون حضور زوجین نیز به موارد زیر تقسیم میشود:
- هزینه ثبت دادخواست
- هزینه مشاوره خانواده در دادگاه
- هزینه طلاق در محضر
- هزینه یا حق الوکاله وکیل
با توجه به آنکه در طلاق بدون حضور زوجین، طلاق به صورت توافقی انجام می گیرد، باید توجه داشته باشید که هزینه دادرسی چنین پرونده هایی به عهده هر یک از طرفین است که دادخواست را مطرح می کند و در صورتی که دادخواست از سوی هر دو نفر ارائه داده شود تمام این هزینه در بین آنها به طور مساوی تقسیم میشود.
ثبت ديدگاه