5/5 - (1 امتیاز)

نحوه پیگیری طلاق و طی کردن روند قانونی آن، از جمله کاری های پرتنش  برای زوجین در فرآیند طلاق می‌باشد. تنظیم دادخواست طلاق می تواند توسط زن و مرد صورت پذیرد. بسیاری از زوجین در زمانی که ادامه زندگی را برای خود دشوار می بینند، یا بر سر مسائل خاص امکان ادامه زندگی در کنار یکدیگر را میسر نمی دانند، اقدام به طلاق می کنند. طلاق گرفتن از نظر عرفی، به معنای ترک کردن زندگی مشترک، از طرف یکی از زوجین می‌باشد. البته برای تنظیم دادخواست طلاق  و پیگیری طلاق قانون تشریفات خاصی مقرر نموده است.

برخی از این تشریفات جنبه امره داشته و زوجین در هنگام درخواست طلاق باید آنها را رعایت کنند. از جمله این موارد می توانیم به حضور دو شاهد مرد عادل، حضور داور یا حکم در مورد اختلافات خانوادگی و… اشاره نماییم. متاسفانه امروزه داوری در پرونده های طلاق به یک نوع تشریفات بدل شده است. چون در بیشتر موارد داورهای تعیین شده از جانب زوجین، که مورد تایید دادگاه هم هستند، هیچ گونه نمی توانند موفق به برطرف نمودن مشکلات زوجین و برطرف کردن اختلافات آنها گردند. علاوه بر آن دادگاه هم اهمیت چندانی به نظر داوران در مورد پرونده طلاق نمی دهد.

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

مراحل و نحوه پیگیری طلاق

نحوه پیگیری طلاق بسته به شرایط متفاوت است اما روال معمول به شرح زیر است:

  • تنظیم دادخواست طلاق و مطالبه مهریه و نفقه و … در صورت لزوم
  • ابطال تمبر هزینه دادرسی و ارائه دادخواست به همراه مدارک (عقدنامه، شناسنامه و …) به دادگاه خانواده
  • ارجاع پرونده به شوراء حل اختلاف دعاوی خانواده توسط دادگاه
  • تعیین وقت رسیدگی توسط شورا و ابلاغ آن به زوجین
  • برگزاری جلسه و ارائه توضیحات طرفین
  • ارجاع پرونده به معاونت اجرا و اعلام نظر شورای حل اختلاف به دادگاه خانواده
  • تعیین وقت دادرسی در دادگاه خانواده
  • برگزاری جلسه و تعیین داور
  • توافق طرفین و داور ها بر سر مسائلی مانند مهریه، اجرت المثل و …
  • صدور گواهی عدم امکان سازش
  • اجرای صیغه طلاق و ثبت در دفتر خانه
نحوه پیگیری طلاق

دادخواست طلاق به هر نحوی که تنظیم شده باشد، چه به صورت طلاق توافقی، چه از جانب مرد و چه از جانب زن، قاضی مکلف است طبق ماده 29 قانون حمایت از خانواده، در مورد میزان اجرت المثل، ملاقات فرزندان و نفقه آنها، حضانت فرزندان، مهریه و نفقه تعیین تکلیف نماید.

رضایت زن برای طلاق

رضایت و عدم رضایت زن در نافرجام ماندن پروسه طلاق و تنظیم درخواست طلاق تاثیر گذار نخواهد بود. تنها عدم رضایت زن برای طلاق می تواند روند طلاق را برای مرد کمی طولانی تر نمایند. اما به هیچ عنوان نمی تواند منجر به جلوگیری از صدور حکم طلاق گردد.

دادگاه پس از دریافت دادخواست طلاق از طرف مرد، گواهی عدم امکان سازش برای زوجین صادر می کند. به زوج ۳ ماه مهلت داده می شود، تا برای اجرای رای دادگاه و ثبت طلاق خود، به دفترخانه رسمی طلاق مراجعه کنند. اگر در این مدت اقدام به ثبت طلاق ننمودند، رای دادگاه از اعتبار ساقط خواهد شد.

اعتراض در پرونده طلاق

باید بگوییم پرونده طلاق نیز همچون دیگر پرونده ها امکان اعتراض خواهد داشت. فرقی ندارد خواهان پرونده زن باشد یا مرد. روند اعتراض به این پرونده منجر می شود تا پرونده طلاق وارد پروسه سه مرحله ای شود. یعنی ابتدا به دادگاه بدوی، سپس دادگاه تجدید نظر استان، و سپس به دیوان عالی کشور ارسال خواهد شد. 

اگر پس از تنظیم دادخواست طلاق از جانب مرد، زوجه اعتراض نماید، حتی اگر اعتراض او غیر موجه نیز باشد، تقریبا یک سال روند طلاق طول خواهد کشید. پس باید بدانید که مدت زمان طلاق از جانب مرد، بستگی به اعتراض زوجه و نحوه پیگیری طلاق خواهد داشت. اگر زوجه در مورد حکم طلاق اعتراض نماید، ممکن است پرونده از ۳ ماه تا ۱ سال به طول انجامد. 

طلاق از جانب مرد یا زن تاثیری در مهریه دارد؟

این سوال برای تمامی کسانی که قصد طلاق دارند پیش می آید. اما باید بگوییم به هیچ عنوان درخواست طلاق از طرف هر کدام از زوجین، در مهریه تاثیر گذار نخواهد بود. حتی اگر مرد تقاضای طلاق نموده و رای به صورت غیابی صادر شده باشد، باز هم مهریه زن از بین نخواهد رفت.

تنها در صورتی میزان مهریه زن در طلاق نصف می شود، که هیچ گونه رابطه نزدیکی بین زوجین صورت نپذیرفته باشد. برای اثبات این ادعا نیز باید به پزشکی قانونی مراجعه نمود.

در صورتی که دادخواست طلاق از جانب مرد تنظیم شده باشد، نحله به زوجه تعلق می گیرد. نحله در اصل مبلغی است که دادگاه بر طبق شرایط خاصی برای مرد تعیین می نماید، که به زن بپردازد. البته این قانون در سال 1391 در راستای حمایت از خانواده تصویب شد. 

شرایط قانونی پرداخت نحله عبارتند از: دادخواست طلاق از جانب زن نباشد، برای پرداخت نحله نیازی به کارشناسی نیست و قاضی به تناسب تمکن مرد میزان نحله را تعیین می نماید، به هیچ عنوان امکان مطالبه نحله در طول زندگی مشترک و پیش از اقدام به طلاق زوجین وجود ندارد، و در انتها باید گفت به هیچ عنوان نمی توان اجرت المثل را با نحله جمع بست. 

یعنی اگر در طلاق به زوجه اجرت المثل تعلق گرفت، دادگاه می تواند برای زن نحله نیز تعیین نماید. 

یکی دیگر از مواردی که زوجه در دادخواست طلاق از طرف مرد و نحوه پیگیری طلاق می‌تواند علاوه بر مهریه مورد تقاضا قرار دهد تنصیف اموال زوج خواهد بود (در صورت امضا نمودن شرط تنصیف از جانب مرد در عقدنامه نصف اموالی که مرد بعد از شروع زندگی با زوجه بدست آورده نصف خواهد شد).

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

داشتن وکیل طلاق در پرونده

اگر مرد یا زن برای تنظیم دادخواست طلاق و نحوه پیگیری طلاق از وکیل استفاده نماید، تمامی مراحل طلاق در دادگاه بدون حضور زوجین انجام خواهد گرفت.

لازم است وکیل زوج و زوجه مدارکی همچون کپی کارت ملی، اصل شناسنامه، و اصل سند ازدواج  را به همراه داشته باشند. تنها زمانی لازم است که زوجین برای طلاق به وکیل خود مراجعه نمایند، که بخواهند مدارک بیان شده را تحویل دهند. 

پس از آن دیگر نیازی به حضور زوجین در هیچ کدام از مراحل طلاق نخواهد بود. تا زمانی که صیغه طلاق در حضور وکلای طرفین جاری شود و در شناسنامه ها ثبت گردد. پس از آن مدرک به زوجین تحویل داده شده و طلاق انجام گرفته است. 

اگر برای دادخواست طلاق اصل سند ازدواج در دست نیست، می توان از رونوشت آن که در دفتر خانه ازدواج موجود است، استفاده نمود.