5/5 - (1 امتیاز)

بیماری روانی یکی از زوجین از جمله مواردی است که باعث ایجاد تنش در زندگی مشترک زن و مرد می شود و ممکن است، ادامه زندگی مشترک آن ها را غیر ممکن سازد. طلاق به دلیل مشکل روانی زن یا مرد یکی از حقوق قانونی زوجین می باشد که در قانون حمایت از خانواده برای زن و مردی که قصد تشکیل زندگی مشترک دارند، در نظر گرفته شده است.

مطابق قانون در صورتی که زن بتواند، در دادگاه اثبات نماید که همسرش مبتلا به بیماری سختی است. به طوری که این بیماری باعث سوء‌ رفتار و سوء معاشرتش شده است، حتی اگر مرد با طلاق مخالف باشد، می تواند به دادگاه دادخواست طلاق بدهد. همچنین در صورتی که بتواند بیماری یا مشکل روانی همسرش را در دادگاه اثبات نماید، دادگاه حکم طلاق زن را صادر خواهد کرد. در این مطلب درباره طلاق به دلیل مشکل روانی یکی از زوجین از زبان بهترین وکیل طلاق گروه وکلای پاسارگاد صحبت خواهیم کرد، با ما همراه باشید.

زن چگونه می تواند بیماری روانی همسرش را اثبات نماید؟

زن به دو روش زیر می تواند در دادگاه شکایت نماید:

  • زن باید بتواند ثابت کند که یکی از شرط های دوازده ‌گانه درج شده در عقد نامه به وقوع پیوسته است. توجه داشته باشید، زمانی زن می تواند از این روش استفاده نماید که مرد در زمان عقد شروط موجود در عقد نامه را امضا کرده باشد.
  • زن باید بتواند در دادگاه عسر و حرج خود را برای ادامه زندگی مشترک ثابت نماید. به این معنی که زن باید برای دادگاه ‌اثبات کند که به دلیل بیماری همسرش، دچار رنج و مشقت زیادی در زندگی شده است. همچنین امکان ادامه دادن زندگی مشترک با همسر خود را ندارد.

بنابراین مطابق قانون مدنی، ابتلای مرد به یک مرض سخت یا مسری یا هر بیماری دیگری که زندگی را برای همسرش دشوار سازد، از موجبات عسر و حرج زن می باشد و به موجب آن دادگاه حکم طلاق زن را صادر می کند.

طلاق به دلیل مشکل روانی

موارد زیر در صادر شدن حکم طلاق زن موثر است:

  • سوء رفتار یا سوء معاشرت مرد باعث شده باشد که ادامه زندگی برای زن قابل تحمل نباشد.
  • مبتلا شدن مرد به یک مرض سخت به ‌طوری که ادامه دادن زندگی مشترک برای زن خطرناک باشد.
  • جنون مرد در مواقعی که فسخ نکاح از لحاظ شرعی امکان پذیر نباشد.
  • مشکل روانی مرد

روش های اثبات مشکل روانی مرد در دادگاه

زن از طریق راه های زیر می تواند بیماری همسرش را در دادگاه اثبات کند:

  • ارائه دادن مدارک پزشکی
  • اقرار نمودن صریح یا تلویحی مرد
  • شهادت شهود
  • معاینه پزشکی قانونی
  • تحقیقات محلی و…

توجه داشته باشید، در صورتی که مرد بعد از عقد ازدواج به جنون و بیماری روانی مبتلا شده باشد، بر اساس قانون مدنی نکاح فسخ می شود. همین طور در صورتی که یکی از زوجین هنگام عقد به جنون مبتلا باشند، بر اساس قانون مدنی عقد فسخ خواهد شد.

با استناد به ماده ۱۱۲۱ قانون مدنی، اگر هر یک از زوجین به بیماری روانی مبتلا باشد چه بیماری وی دائمی و یا به صورت دوره ای باشد، طرف مقابل حق فسخ نمودن عقد را دارد.

راه های اثبات بیماری یا مشکل روانی

طلاق به دلیل مشکل روانی زن به درخواست مرد

در قانون کشور ما مرد می تواند، بدون داشتن دلیل موجه، همسرش را طلاق دهد، اما موظف است حقوق مالی همسرش را به طور کامل پرداخت نماید. از جمله حقوق مالی زن که حتی با داشتن بیماری یا مشکل روانی از وی ساقط نمی شود، مهریه زن می باشد. بنابراین حتی در صورتی که زن به بیماری روانی یا صعب العلاج مبتلا باشد، باز هم مهریه به وی تعلق می گیرد. در چنین شرایطی نیز اگر مرد بخواهد همسر خود را طلاق دهد، باید مهریه اش را بپردازد. به این نوع طلاق، طلاق از سمت زوج یا مرد گفته می شود.

طلاق به دلیل مشکل روانی مرد به درخواست زن

در صورتی که زن بتواند، در دادگاه ثابت کند که همسرش به یک بیماری سخت یا مشکل روانی مبتلا شده است که باعث سوء معاشرت و یا سوء رفتار وی شده است و ادامه زندگی مشترک برای زن امکان پذیر نمی باشد، دادگاه حکم طلاق زن را صادر خواهد کرد. توجه داشته باشید، موضوع اصلی که در اینجا مطرح می باشد، این است که زن بتواند بیماری مرد را در دادگاه اثبات کند. به این نوع طلاق، طلاق از سمت زوجه یا زن گفته می شود.

آیا در صورتی که زن درخواست طلاق به دلیل مشکل روانی داشته باشد، مهریه به وی تعلق می گیرد؟

مطابق بند ۵ ماده ۱۱۲۰ قانون مدنی :” ابتلا زوج به بیماری های صعب العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید …” از موجبات عسر و حرج زن به حساب می آید و با توجه به تشخیص دادگاه و اثبات کردن عسر و حرج توسط زن، دادگاه مرد را مجبور به طلاق خواهد کرد. همچنین اگر  مرد به اجبار راضی به طلاق نشود به حکم دادگاه طلاق ثبت خواهد شد و مرد موظف است مهریه همسرش را پرداخت نماید.

در صورتی که مرد حتی پس از عقد به جنون مبتلا شده باشد، بر اساس ماده ۱۱۲۵ قانون مدنی عقد نکاح فسخ خواهد شد. همچنین مهریه به زن تعلق می گیرد.

اما در صورتی که زن یا مرد هنگام عقد به جنون مبتلا بوده اند، بر اساس ماده ۱۱۲۱ قانون مدنی نکاح فسخ خواهد شد. یا در صورتی که بتوان در دادگاه اثبات کرد که تدلیسی درباره بیماری مرد یا زن صورت گرفته است، باز هم نکاح فسخ می شود. همین طور در صورتی که فسخ نکاح به علت تدلیس زن باشد، حتی اگر نزدیکی صورت گرفته باشد، زن مستحق گرفتن مهریه نخواهد بود و مهریه به زن تعلق نمی گیرد.

برخی از شروط ۱۲ گانه ضمن عقد

در  بندهای ۲، ۳ و ۴ شروط ۱۲ گانه موجود در سند ازدواج نیز به این موارد اشاره شده است. در صورتی که مرد در زمان عقد شروط ۱۲ گانه ضمن عقد را امضا کرده باشد، زن با استناد به تحقق یکی از این شرط­ها می­تواند، درخواست طلاق دهد. دادگاه نیز حکم طلاق زن را صادر خواهد کرد. در زیر به بندهای ۲، ۳ و ۴ شروط ۱۲ گانه ضمن عقد اشاره شده است:

بند ۲ :

سوء رفتار یا سوء معاشرت زوج به حدی که ادامه زندگی مشترک را برای زوجه غیرقابل تحمل نماید.

بند۳ :

ابتلا زوج به امراض صعب العلاج به نحوی که دوام زندگی مشترک برای زوجه مخاطره آمیز باشد.

بند ۴ :

جنون زوج در مواردی که فسخ نکاح شرعا ممکن نباشد.