5/5 - (1 امتیاز)

یکی از مهمترین اقدامات پس از مراسم خواستگاری و نامزدی زوجین، تعیین شروطی است که باید پیش از عقد بیان شوند. اصولا بسیاری از افراد در این مرحله به مشاوره حقوقی شروط ضمن عقد مراجعه می کنند. می دانیم که عقد نکاح نیز همچون دیگر عقود، در اصل یک قرارداد به حساب می آید. 

از این رو ازدواج نیز دارای تکالیف و حقوق مشخص برای طرفین می باشد. هر کدام از زوجین این حق را دارند تا در عقدنامه، شروط مورد نظر خود را درج نمایند. به همین دلیل بهره مندی از توصیه های وکیل با تجربه خانواده می تواند بهترین انتخاب برای تعیین شروط مناسب باشد. 

اما پیش از این که در مورد شروط ضمن عقد صحبت نماییم، بهتر است ابتدا بدانیم این شروط در اصل چه هستند و چه تاثیری در عقد قرارداد خواهند داشت. 

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

تعریف شروط ضمن عقد

زمانی که بین دو نفر معامله ای به صورت قرارداد نوشته می شود، افراد قادر هستند علاوه بر تعهداتی که قانون برای آنها در ضمن عقد مشخص کرده است، شروط دیگری را نیز قید نمایند. استفاده از مشاوره حقوقی شروط ضمن عقد کمک می کند تا در این مرحله شروطی را تعیین نمایید، که فرد مقابلتان را ملزم به رعایت حقوقتان کند. 

نکته مهمی که باید در مورد شروط ضمن عقد بدانید، این است که این شروط تنها در صورتی قانونی هستند، که هیچ مخالفتی با اصل قرارداد نداشته باشند. یعنی طبق قوانین امره بوده و افراد برای رسیدن به آن، اقدام به عقد قرارداد نموده اند. 

مثلا تصور کنید مالکی ضمن عقد اجاره خود، به مستاجر بگوید که ملک در اجاره شماست، اما نباید از آن استفاده نمایید. این مسئله با اصل عقد اجازه منافات داشته و منجر به بطلان عقد قرارداد اجاره می گردد.

شروط ضمن عقد و ازدواج

شروط جایز و لازم

طبق قانون عقد قرارداد به دو صورت جایز و لازم صورت می پذیرد. عقود لازم عقودی هستند که در ان یک طرفه نمی توان فسخ قرارداد انجام داد. مثل عقد نکاح. اما عقود جایز هر نوع عقد قراردادی می باشد، که میتوان آن را یک طرفه فسخ یا باطل نمود. 

حال در مورد برخی شروط ضمن عقد نیز باید بیان نماییم که شروط جایز و لازم وجود دارد. پس از این که مرد اقدام به امضای عقد ازدواج نمود، مکلف به پرداخت مهریه، نفقه می شود. از طرف دیگر نیز زوجه مکلف به تمکین از مرد خواهد شد. این شروط ضمن عقد از جمله شروط لازم به شمار می روند.

زیرا با اصل عقد نکاح در ارتباط بوده و نمی توان هیچ کدام از آنها را نادیده گرفت. در کنار این موارد برخی مسائل و امور زندگی زن نیز به اجازه مرد وابسته می شود که زوجه مکلف است آنها را رعایت نماید. از این رو برخی از خانم های برای این که مشکلات پس از عقد ازدواج خود را کاهش دهند، به مشاوره حقوقی شروط ضمن عقد مراجعه نموده و برخی شروط را در عقدنامه ذکر می کنند. 

شروط ضمن عقد بیان می نماید که عقد یک سند حقوقی است، از این رو باید برای تنظیم متن این شروط دقت بسیار زیادی نمایید. در قانون هر کلمه ای که دارای معانی متعددی باشد، می تواند مشکلات بسیاری را برای شما به بار آورد. 

حتی ممکن است در برخی از موارد نحوه نگارش شروط، به گونه ای صورت پذیرد که باعث باطل شدن شرط گردد. پس مراجعه به مشاوران حقوقی بسیار اهمیت خواهد داشت. می توان در کنار مشاوره، به بهترین وکیل نیز مراجعه نمود و در این خصوص اطلاعات لازم را بدست آورد.

انواع شروط ضمن عقد و ازدواج

شروط ضمن عقد به دو دسته شروط از پیش موجود و شروط مازادی تقسیم بندی می شوند. شروط از پیش موجود، شروطی هستند که در تمام عقدنامه ها ذکر شده و نیازی نیست به دفترخانه ها مراجعه نمایید. یا اقدام به تایپ این شروط در سند نکاح کنید.

اما شروط مازاد شروطی هستند که زوجین توسط شروط ضمن عقد به دیگر شروط اضافه می کنند. با این عمل، حقوق دیگری را برای طرفین ایجاد می نمایند. شروط مازاد خود به دسته های مختلفی تقسیم می شوند، که هر کدام باید به صورت جداگانه تایپ شده و به سند نکاح افزوده شوند.

نمونه ای از شروط مازاد ضمن عقد ازدواج

زوجین این حق را دارند، تا علاوه بر تمامی شروطی که در عقد نامه رسمی درج شده است، دیگر شروط خود را نیز ذکر کنند. این شروط که به شروط مازاد شناخته می شوند، باید توسط سردفتر ازدواج و طلاق، در عقد نامه ذکر گردند. 

از جمله مهمترین شروط ضمن عقد بیان می شود، عبارتند از: 

  • حق تحصیل
  • حق خروج از کشور
  • حق حضانت فرزند
  • وکالت در طلاق
  • حق اشتغال
  • حق تعیین مسکن و موارد دیگر 

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

شرط حق اشتغال

تعیین این شرط، به زوجه اختیار می دهد تا هر زمان که بخواهد به هر شغل قانونی که علاقه مند است، مبادرت ورزد. دیگر نیازی نیست در مورد حق اشتغال خود از زوج اجازه ای دریافت نماید. بسیاری از زوجین پس از ازدواج با این مشکل روبرو می شوند، که مرد دیگر به همسر خود اجازه کار در بیرون از خانه را نمی دهد. از این رو لازم است خواستار ذکر شرط اشتغال در عقد نامه گردد. 

شرط حق تحصیل 

این حق به زوجه اختیار می دهد تا برای ادامه تحصیل تا هر مرحله ای که بخواهد، اقدام نماید. مثلا زوجه در استان دیگری غیر از محل زندگی خود، پذیرش دانشگاه و رشته مورد علاقه خود را بدست آورد. می تواند با قید این شرط در عقد نامه توسط دفتر دار ، برای ادامه تحصیل خود با مشکلی روبرو نشود. 

شرط حق تعیین مسکن

با قید این شرط در عقد نامه، زوجه مختار خواهد بود محل زندگی مشترک خود با همسرش را تعیین نماید. مثلا زوجه علاقه مند به زندگی به دور از خانواده خود و خانواده همسر خود می باشد، از این رو می تواند با مراجعه به بخش شروط ضمن عقد حق تعیین مسکن را در عقد نامه خود ذکر کند. تا هر زمان که بخواهد درخواست نقل مکان از شهر مورد نظر و محل سکونت خود را بدهد.