5/5 - (1 امتیاز)

قانون گذار در قانون مجازات اسلامی، جرایم و مجازات هر جرم را پیش بینی کرده است تا با جرم انگاری، جرایم موجود در اجتماع کمتر شود. با وجود این قوانین و مجازات ها، همچنان برخی از افراد ابایی از مجازات ها ندارند و به ارتکاب جرم می پردازند. به طوری که حقوق سایر افراد را ضایع می کنند و باعث بر هم زدن نظم عمومی جامعه می شوند. یکی از جرم هایی که فرد با داشتن انگیزه مالی، جان و مال و آبروی اشخاص دیگر را هدف قرار می دهد، زورگیری یا اخاذی کردن می باشد. قانون گذار مجازات زورگیری را بسیار سینگین در نظر گرفته است. در این مطلب درباره مجازات اخاذی صحبت خواهیم کرد با ما همراه باشید.

شرایط تحقق مجازات اخاذی و زورگیری

زورگیری، باج خواری، خفت گیری همگی جرم اخاذی محسوب می شوند. متاسفانه جرم اخاذی با توجه به وضعیت اقتصادی جامعه بسیار بیشتر از گذشته شده است. به طوری که بسیاری از پرونده های دادگاه مربوط به این جرم می باشد. اخاذی به معنی زورگیری، باج خواهی و گرفتن یک مال از شخصی دیگر با زور و تهدید می باشد.

قانون گذار گرفتن هر مالی را با قهر و غلبه از شخص دیگر را جرم اخاذی می داند. به این دليل که هیچ فردی اجازه ندارد، دیگران را مجبور به دادن مالی کند که متعلق به فرد است. در جرم اخاذی افراد بدون داشتن رضایت، تنها به دلیل تهدید یک شخص مجبور به دادن مال خود می شوند.

در زیر چند نمونه از جرم اخاذی آورده شده است:

۱. ممکن است یک فرد با داشتن عکس های خصوصی شخص دیگری او را تهدید کند که به ازای منتشر نکردن عکس های شخص مالی را از وی بگیرد.

۲. ممکن است یک شخص با در دست داشتن چاقو، فردی را تهدید به قتل نماید و اموالی را به زور از وی بگیرد.

مجازات اخاذی

عناصر جرم اخاذی

در زیر عناصر تشکیل دهنده جرم اخاذی آورده شده است:

عنصر روانی اخاذی

عنصر روانی به معنی قصد و نیت انجام دادن جرم اخاذی می باشد. به طوری که شخصی که اخاذی می کند، باید قصد انجام دادن اخاذی را داشته باشد. اگر فرد قصد و نیت اخاذی کردن را نداشته باشد، جرم اخاذی صورت نخواهد گرفت.

عنصر مادی اخاذی

عنصر مادی به اقدامی که فرد برای جرم اخاذی انجام می دهد، گفته می شود. در این جرم انجام کارهایی مانند تهدید به قتل یا ضررهای نفسی و…. عنصر مادی این جرم به حساب می آید.

عنصر قانونی اخاذی

عنصر قانونی جرم انگاری اخاذی در قانون مجازات اسلامی می باشد. مطابق ماده ۶۶۹ قانون مجازات اسلامی “هر گاه کسی دیگری را به هر نحو تهدید به قتل یا ضررهای نفسی یا شرفی یا مالی و یا به افشاء سری نسبت به خود یا بستگان او نماید، ‌اعم از اینکه به این واسطه تقاضای وجه یا مال یا تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را نموده یا ننموده باشد به مجازات شلاق تا (۷۴) ضربه یا زندان از دو‌ماه تا دو سال محکوم خواهد شد.”

بنابراین تهدید می تواند به صورت تهدید به قتل، تهدید نفسی و شرفی و یا تهدید درباره اموال یک شخص صورت بگیرد. برای رخ دادن جرم اخاذی باید هر ۳ عنصر تشکیل دهنده جرم اخاذی در کنار هم وجود داشته باشند. به طوری که اگر یکی از عناصر وجود نداشته باشد، جرم اخاذی شکل نخواهد گرفت.

مجازات اخاذی چیست؟

جرم اخاذی جزو جرایم تعزیری محسوب می شود. بر اساس ماده ۶۶۹ قانون مجازات اسلامی ” مجازات اخاذی تا ۷۴ ضربه شلاق و یا حبس از ۲ ماه تا ۲ سال می باشد.” این مجازات با نظر قاضی پرونده ممکن است، زندان یا شلاق باشد.

نحوه شکایت از جرم اخاذی

برای شکایت از افراد زورگیر و اخاذان باید شکواییه مطرح نمایید و از افراد زورگیر شکایت کنید. توصیه می شود در تنظیم شکواییه یک وکیل کیفری کمک بگیرید. به این دلیل که یک وکیل خوب با نحوه طرح دعوای در دادگاه به خوبی آشنایی دارد و بهتر اقدامات مقتضی را انجام می دهد.

شکایت از جرم اخاذی دارای جنبه خصوصی می باشد. فرد شاکی باید شکایت خود را در دادسرای محل وقوع جرم مطرح نماید و دلیل شکایت را به طور کامل بیان کند. به طوری که هنگام مطرح کردن شکایت باید زمان و محل وقوع جرم، مشخصات، آدرس و … به درستی در شکوائیه نوشته شود.

در صورتی که دلایل مطرح شده از طرف شاکی کافی باشد، دادسرا اقدام به تحقیقات درباره‌ جرم اخاذی و تعقیب متهم می کند. پس از دستگیر شدن متهم و یا در صورتی که متهم با احضاریه به دادگاه مراجعه نمود، اتهامات وارده برای متهم توضیح داده می شود و پرونده برای رسیدگی به دادسرا ارجاع داده می شود. در صورت اثبات جرم اخاذی، مجازات اخاذی شامل حال فرد متهم خواهد شد.

نحوه شکایت از جرم اخاذی

دادگاه صالح رسیدگی به جرم و مجازات اخاذی

رسیدگی به جرم اخاذی در صلاحیت دادگاه عمومی است. اما گاهی اوقات مانند تعیین مجازات تهدید به انتشار عکس و فیلم خصوصی در تعیین صلاحیت دادگاه نیز موثر است و مرجع صالح برای رسیدگی این جرم، دادگاه انقلاب می باشد.

اخاذی اینترنتی

اخاذی اینترنتی از جمله رایج ترین انواع اخاذی می باشد که افراد زیادی درگیر آن هستند. اخاذی اینترنتی به صورت های زیر انجام می شود:

۱. یکی از راه های اخاذی اینترنتی استفاده نمودن از ddos است. در این روش اخاذی از وب سایت هایی است که در زمینه کسب و کار فعالیت دارند، صورت می گیرد. زورگیران با ایجاد ترافیک های بیشتر از ظرفیت سایت مورد نظر باعث از کار افتادن سایت می شوند.

۲. نمونه ای دیگر از جرم اخاذی اینترنتی، هک کردن اکانت افراد است. به طوری که داده های افراد قفل می شود و سیستم از فرد درخواست رمز می نماید. بنابراین اخاذان برای رمزنگاری از فرد درخواست بیت کوین یا پول اینترنتی می نمایند.

۳. سرقت اطلاعات شخصی افراد و تهدید کردن فرد به انتشار این اطلاعات در فضای مجازی

ادله اثبات اخاذی

اخاذی نیز مانند بسیاری از جرم های دیگر با وجود داشتن دلیل و مدرک اثبات می گردد. در زیر ادله اثبات جرم اخاذی آورده شده است:

  • اقرار مجرم
  • شهادت ۲ مرد عادل
  • اسناد و مدارک
  • علم قاضی