3.5/5 - (4 امتیاز)

مجازات کودک آزاری یکی از مطالبات جدی اذهان عمومی است. آگاهی از آزار و اذیت کودک هر انسانی را متاثر می کند و باعث می شود مجازات شخص مجرم را درخواست نماید. 

متاسفانه کودک آزاری در لایه های آشکار و پنهان زندگی اشخاص وجود دارد. چه بسا خانواده هایی که به وضوح جسم و روح فرزند خود را مورد اذیت و آزار قرار می دهند. اما ناآگاهی افراد از حقوق خود و بالاتر از آن بی توجهی اطرافیان نسبت به مسئولیت اجتماعی شان باعث نادیده گرفتن این پدیده غیر انسانی می شود. جهت دریافت مشاوره حقوقی آنلاین با گروه وکلای پاسارگاددر ارتباط باشید.

آیا مجازات کودک آزاری در قانون ایران پیش بینی شده است؟

مجازات کودک آزاری در کنوانسیون های جهانی مورد توجه قرار گرفته است. در ایران نیز در سال ۱۳۸۱ قانونگذار با تصویب قانون حمایت از کودکان و نوجوانان کودک آزاری را به طور رسمی جرم انگاری کرد. 

این قانون نسبت به قوانین گذشته به موضوعات جدی تری پرداخته است اما همچنان نتوانسته در حمایت از کودکان کار آمد باشد. بنابراین در سال ۱۳۹۹ اصلاحیه ای برای این قانون تصویب شد و مجازات کودک آزاری را با جزئیات بیشتری شرح داد. 

این امیدواری وجود دارد که تصویب قوانین مختلف و الزام سازمان های عمومی و نهادهای مردمی بتواند حمایت همه جانبه ای از قشر آسیب پذیر کودک و نوجوان داشته باشد. 

مجازات کودک آزاری

انواع کودک آزاری

کودک آزاری در شکل های مختلفی اتفاق می افتد. متاسفانه برخی افراد هویت کودکان را به رسمیت نمی شناسند و مرتکب جرایمی علیه کودکان می شوند بدون آنکه انتظار مجازات کودک آزاری داشته باشند. کودک آزاری پدیده ای است که در سراسر جهان وجود دارد. وضع قوانین سختگیرانه در کشورهای مختلف هنوز هم نتوانسته این اقدام ناشایست را ریشه کن کند.

  • کودک آزاری جسمی

کتک زدن کودک و وارد کردن صدمات جسمی به او یکی از رایج ترین روش های کودک آزاری است. این رفتار در بین خانواده ها بیشتر مشاهده می شود. والدین بدون در نظر گرفتن بی دفاع بودن کودک او را مورد ضرب و شتم قرار می دهند. همچنین گرسنه نگه داشتن کودک آزار جسمی است که علیه کودک انجام می شود. 

  • کودک آزاری روحی

تحقیر، توهین و به کار بردن الفاظ زشت برای خرد کردن شخصیت کودک یکی از روش هایی است که افراد هنگام کودک آزاری از آن استفاده می کنند. طرد کردن کودک، نادیده گرفتن او، عدم تامین بهداشت روانی یکی دیگر از صدمات روحی است که به کودک وارد می شود. همچنین مانع تحصیل کودک شدن آزار روحی محسوب می شود. واداشتن کودک به کسب درجات علمی بالاتر از توان وی نوعی آزار روحی کودک می باشد. 

  • کودک آزاری جنسی

دست درازی و تجاوز جنسی از خطرناک ترین و منفورترین اقدامات علیه کودکان است. این عمل ناشایست در میان اطرافیان کودک نیز بسیار مشاهده می شود. همچنین اجبار کودک به ازدواج زود هنگام، پوشاندن لباس نامناسب و تصویر برداری از وی، وادار کردن کودک به مشاهده یا انجام رفتار مستهجن از جمله آزارهای جنسی است. مجازات تجاوز جنسی به کودکان دارای اشد مجازات خواهد بود و جرم جنبه عمومی دارد.

  • کودک آزاری از طریق کار اجباری

وادار کردن کودکان به کار سخت مجازات کودک آزاری را به دنبال دارد. بکارگیری کودکان در فضاهای صنعتی یا خرید و فروش مواد مخدر از طریق کودکان جرم می باشد. 

انواع کودک آزاری

مجازات کودک آزاری

قانونگذار در قانون حمایت از کودکان و نوجوانان با دسته بندی کردن آزارهای مختلف علیه کودک مجازات کودک آزاری را بیان کرده است. 

با توجه به این قانون کسانی که مرتکب شکنجه جسمی کودک می شوند و کسانی که با رفتار خود باعث آزار روحی، نادیده گرفتن عمدی کودک، عدم رعایت بهداشت جسمی و روانی و ممانعت از تحصیل کودک و نوجوان می گردند حسب مورد به ۳ ماه تا ۶ ماه حبس و پرداخت جزای نقدی محکوم خواهند شد. 

افرادی که کودک را وارد به خرید و فروش، قاچاق و بهره کشی در راستای اعمال خلاف می کنند به ۶ ماه تا یک سال حبس، پرداخت جزای نقدی و جبران خسارت زیان دیده محکوم می شوند. 

نهادها و سازمان هایی که مسئولین نگهداری از کودک و نوجوان را دارند، در صورت مشاهده کودک آزاری و بی توجهی به آن جریمه خواهند شد و حسب مورد شخص مسئول به حبس تا ۶ ماه محکوم می گردد. 

ذکر این نکته ضروری است که چنانچه رفتار انجام گرفته علیه کودک خود جرم باشد شخص به مجازات اشد محکوم خواهد شد. به طور مثال تجاوز جنسی کودک هم جرم حدی است و هم مجازات کودک آزاری را به دنبال دارد. برای دریافت مشاوره از بهترین وکیل تهران با گروه وکلای پاسارگاد در ارتباط باشید.

شرایط اعمال مجازات کودک آزاری

رساندن اشخاص خاطی به مجازات کودک آزاری می تواند باعث کم شدن خشونت علیه کودکان شود. قانونگذار برای حمایت بیشتر از کودکان جرایم علیه ایشان را عمومی تلقی کرده است. به این معنی که هر شخصی در جامعه با مشاهده آزار جسمی و روحی علیه کودکان می تواند اقدام به شکایت نماید. بنابراین پیگیری شکایت و مجازات کودک آزاری نیاز به شاکی خصوصی ندارد و این جرم از طرف دادستان عمومی پیگیری خواهد شد. 

کودک آزاری می تواند هرگونه فعل یا ترک فعلی را شامل شود. به این ترتیب فقط آسیب فیزیکی به کودک، تحقیر، توهین و آزار جنسی جرم نیست. بلکه بی توجهی کردن به کودک، رها کردن او، گرسنه نگه داشتن کودک نیز از طرف قانونگذار جرم انگاری شده است. 

عنوان پدر و مادر نمی تواند به اشخاص این اجازه را بدهد که هر نوع رفتاری با کودک داشته باشند. چنانچه شخصی آزار علیه کودک را مشاهده کند می توان با اطلاع دادن به مراکز قانونی جلو رفتار خشونت آمیز علیه کودکان را بگیرد. 

تنبیه والدین چنانچه از حد معمول خارج شود و آثار صدمات جسمی بر روی تن کودک قابل مشاهده باشد، یا آسیب روحی مانند افسردگی و اضطراب ناشی از رفتار خشونت آمیز والدین در کودک دیده شود قابل پیگیری خواهد بود. 

نحوه شکایت از کودک آزاری و مراحل اعمال مجازات کودک آزاری

افراد می توانند برای ثبت شکایت کودک آزاری به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنند و شکایت خود را به ثبت برسانند. پس از آن پرونده در دادسرای عمومی یا حسب مورد در دادسرای اطفال پیگیری خواهد شد. با تعیین وقت قبلی در دادگاه کیفری به موضوع رسیدگی می شود و مجازات کودک آزاری اعمال خواهد شد. 

چنانچه افراد در اطراف خود شاهد کودک آزاری هستند علاوه بر شکایت در مراجع قانونی می توانند از طریق پلیس ۱۱۰ یا اورژانس اجتماعی ۱۲۳ موضوع را گزارش نمایند.