5/5 - (1 امتیاز)

کلاهبرداری شبکه ای یعنی گروهی مجرمانه‌ که به صورت منسجم و با حداقل ۳ نفر تشکیل می شود. این شبکه ها به منظور ارتکاب جرم تشکیل شده و یا بعد از تشکیل، هدفشان را به ارتکاب جرم منحرف کرده و اقدام به جرم می نمایند. اختلاس یکی از جرایمی است که تنها کارمندان دولتی یا شرکتی و مامورین به خدمات عمومی ممکن است مرتکب آن شوند. در واقع، اختلاس یک نوع خیانت در امانت از طرف مستخدمین دولت می باشد. برای محقق شدن هر جرم نیاز به وجود شرایطی خاص می باشد. حقوق‌ دانان به شرایط تحقق جرم، ارکان یا عناصری که جرم را تشکیل می دهند، می‌گویند. ارکان تشکیل دهنده جرم ۳ مورد زیر است:

  • رکن یا عنصر قانونی
  • رکن یا عنصر مادی
  • رکن یا عنصر معنوی

در این مطلب درباره مراحل و نحوه شکایت از کلاهبرداری شبکه ای یا باندی از زبان بهترین وکیل کیفری تهران صحبت خواهیم کرد، با ما همراه باشید.

جرم کلاهبرداری شبکه‌ای در قانون مجازات اسلامی

عنصر و شرط قانونی یک جرم به این معنا است که عمل انجام شده در قانون تحت عنوان جرم پیش ‌بینی شده باشد و برای این جرم در قانون، مجازات تعیین شده باشد. رکن یا عنصر قانونی جرم کلاهبرداری شبکه‌ای در “ماده ۴ قانون تشدید مجازات” آورده شده است و برای این جرم مجازات مشخص شده است. براساس ماده ۴ قانون تشدید مجازات:

“افرادی که به منظور اختلاس و کلاهبرداری اقدام به تشکیل یا رهبری یک شبکه نمایند، علاوه بر ضبط (گرفتن) کلیه اموال منقول (اموالی که بتوان آن ‌ها را جابجا نمود، مثل ماشین) و غیرمنقولی (اموالی که نتوان آن‌ها را جابجا نمود، مثل خانه یا زمین) که از طریق رشوه کسب کرده‌اند به نفع دولت و بازگرداندن اموال مذکور، در مورد اختلاس و کلاهبرداری و برگرداندن آن ‌ها به دولت یا افراد، به جزای نقدی معادل مجموع آن اموال و انفصال (محرومیت) دائم از خدمات دولتی و حبس از پانزده سال تا ابد محکوم می‌شوند و در صورتی‌که مصداق مفسد فی ‎الارض باشند مجازات آن ‌ها، مجازات مفسد فی ‌الارض خواهد بود.”

کلاهبرداری شبکه ای یا باندی

عنصر یا رکن معنوی جرم کلاهبرداری شبکه ‌ای

عنصر یا رکن معنوی یک جرم به این معنا است که فرد از انجام دادن رفتار مجرمانه خود قصد و سوء نیت آسیب زدن به شخصی دیگر را داشته باشد. هر فردی اعم از اشخاص عادی که دارای سمت دولتی نمی باشند و یا کارمندان دولت امکان دارد جرم کلاهبرداری شبکه ‌ای را مرتکب شوند.

عنصر یا رکن مادی جرم کلاهبرداری شبکه‌ای

رکن مادی یک جرم به این معنا است که فرد برای محقق شدن جرم باید رفتاری مجرمانه را انجام دهد. مثلا در جرم کلاهبرداری، باید یک عمل یا رفتاری صورت پذیرد که یک فرد دیگر فریب بخورد تا جرم کلاهبرداری محقق شود و تنها مستخدم دولت بودن برای تحقق این جرم تاثیری ندارد.

تفاوت کلاهبرداری شبکه ای با اختلاس کارکنان دولت

به این دلیل که ممکن است، دسته ای از جرایم مالی اعتماد مردم را نسبت به نهادها و ارگان های دولتی خدشه دار نمایند، جرایم علیه امنیت کشور به حساب می آیند. هنگامی که یک مدیر دولتی یا افراد مامور به خدمات عمومی با سوء استفاده از قدرت و منصب دولتی اقدام به انجام اعمالی می نمایند که با قوانین و مقررات مغایرت دارد، لازم است با چنین افرادی برخورد شدیدتری صورت بگیرد.

طبق تقسیم وظایف صورت گرفته در قانون آیین دادرسی کیفری، رسیدگی کردن به جرایم برخی از مدیران دولتی تنها در دادسرای تهران انجام می شود و “دادسرای ویژه جرایم کارکنان دولت (ناحیه۲۸ تهران)” مسئول رسیدگی به این امر مهم می باشد. اما در حال حاضر “دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم اقتصادی” به جرایم مالی مربوط به کارکنان دولت رسیدگی می نماید. در زیر به مهم ترین جرایم مالی کارکنان دولت اشاره شده است:

  • تشکیل شبکه اختلاس
  • تبانی در معاملات دولتی
  • جرم کلاهبرداری شبکه‌ ای

معاونت در جرم کلاهبرداری شبکه‌ای

معاون در جرم فردی است که در عملیات اجرایی مربوط به جرم شرکت نداشته، اما فرد مجرم را به ارتکاب جرم ترغیب کرده است. اعضای شبکه کلاهبرداری به افرادی گفته می شود که در عملیات اجرایی جرم کلاهبرداری شرکت می‌ نمایند. با اینکه یک فرد غیر کارمند نیز می‌تواند در جرم کلاهبرداری شبکه‌ای معاون باشد. اما معاون جرم کلاهبرداری شبکه ‌ای به افرادی اطلاق می شود که با شرکت کردن در جرم کلاهبرداری، به کیفر ماده ۴ محکوم شده اند.

مجازات کلاهبرداری شبکه ‌ای

مطابق ماده ۴، مجازات کلاهبرداری شبکه ای نیز همانند مجازات کلاهبرداری می‌باشد:

مجازات کیفری اصلی: مجازات کیفری اصلی تشکیل یک شبکه کلاهبرداری یا رهبری آن، زندان از ۱۵ سال تا ابد می باشد.

مجازات کیفری تکمیلی: مجازات کیفری تکمیلی جزای نقدی می باشد که علاوه بر مجازات زندان، بر مجرمان تحمیل می ‌شود.

مجازات کلاهبرداری شبکه ای

تشدید و سنگین شدن مجازات کلاهبرداری شبکه ‌ای

تشکیل شبکه کلاهبرداری دارای شرایطی است. این شرایط در ماده ۴ قانون تشدید و تعاریف به صورت زیر آورده شده است:

۱. کارمند دولت و یا در حکم مستخدم دولت باشند.

۲. موضوع جرم درباره اموال دولتی و یا اموال افرادی باشد که از جانب دولت به این افراد سپرده شده است.

۳. اموال دولتی بر اساس وظیفه به این افراد سپرده شده باشد.

۴. اموال دولتی را به نفع خود یا افراد دیگر برداشت نماید.

نحوه شکایت از کلاهبرداری شبکه ای

اولین گام برای تشکیل دادن پرونده کیفری جرم کلاهبرداری شبکه ای، تنظیم یک شکواییه برای شکایت کلاهبرداری از متهمان پرونده می باشد. نحوه شکایت کلاهبرداری شبکه ای به این ترتیب است که بعد از تنظیم شکوائیه با مراجعه به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی آن را ثبت نمایید تا به دادسرا ارجاع داده شود.

در مرحله بعد پرونده کیفری به شعبه دادیاری یا بازپرسی ارجاع داده می شود. پس از ثبت پرونده کیفری در شعبه، فرد شاکی برای دادن توضیحات باید در شعبه حضور یابد. پس از شنیدن اظهارات شاکی و بررسی دلایل موجود برای اثبات جرم کلاهبرداری، دادیار یا بازپرس متهمان را با صادر نمودن ابلاغیه مبنی بر شکایت کلاهبرداری، به دادگاه فرا می خواند و بعد از شنیدن اظهارات متهمان و آخرین دفاع متهم، قرار تامین کیفری را صادر می نمایند.

برای اثبات نمودن جرم کلاهبرداری شبکه ای باید دلایل قابل قبول و محکمه پسندی را به دادگاه ارائه دهید. هر چیزی که نشان دهنده اعمال متقلبانه توسط متهمان است، باید به دادگاه ارائه شود. همچنین، مدارک موجود برای اثبات جرم باید ضمیمه شکواییه و تقدیم دادگاه شود.

دادگاه صالح به رسیدگی به جرم کلاهبرداری شبکه ‌ای

دادگاه کیفری محل وقوع جرم کلاهبرداری شبکه ‌ای یا محل دستگیری متهمان دادگاه صالح برای رسیدگی به پرونده کلاهبرداری شبکه‌ای می باشد.