4.5/5 - (2 امتیاز)

یکی از جرایم اینترنتی که در دوران جدید با ان روبرو هستیم، جرم فیشینگ یا ساخت صفحه پرداخت اینترنتی جعلی می باشد. بسیاری از ما دارای ایمیل هایی هستیم که به منظورهای خاصی از آنها استفاده می کنیم. مثلا در هر سایتی که ثبت نام می کنیم، نیاز به ارائه ایمیل داریم. تصور کنید زمانی که ایمیل خود را باز می کنید، با صفحه ای رو به رو می شوید که برای شما تبلیغاتی را ارائه نموده است. مثلا پیام ها از موسسه های خیریه می باشند. شما هم برای این که زکات مال خود را پرداخت نمایید، با کلی خوشحالی اقدام به باز کردن لینک این سایت ها می کنید.

باید بگوییم در این حالت شما با صفحه پرداخت اینترنتی جعلی رو به رو می شوید. یک موسسه خیریه تقلبی که تمامی اطلاعات پرداختی کارت شما را برمی دارد. اصولا این دسته از پیام ها از طرف افراد ناشناسی ارسال می شوند. که راه های کلاهبرداری را به خوبی می دانند. فیشینگ در اصل نوعی کلاهبرداری مدرن به شمار می رود. حال باید بدانیم در صورتی که با چنین کلاهبرداری مدرنی رو به رو شدیم باید چه کنیم؟ آیا میتوانیم از طریق قانون و مراحل قانونی اقدام به حل این مشکل نماییم؟

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

شیوه های اجرای فیشینگ

کلاهبرداری از طریق ساخت صفحه پرداخت جعلی به روش های مختلفی صورت می پذیرد. اما برخی از این مدل ها متداول تر بوده و بیشتر از دیگر روش های کلاهبرداری مورد استفاده قرار می گیرند. پست های الکترونیک از جمله روشهای متداول فیشینگ به شمار می روند.

این پست های الکترونیک قلابی بوده و از جانب افرادی برای شما ارسال می شوند که ادعای همکاری در زمینه های مختلف را با شما دارند. از جمله دیگر موارد جرم فیشینگ که به صورت متداول با آنها روبرو می شوید، موسسه های جعلی امور خیریه، تبلیغات غیر واقعی شبکه های اجتماعی و … می باشند.

این نکته را به خاطر داشته باشید که اصولا افرادی که قصد کلاهبرداری از طریق صفحه پرداخت جعلی یا فیشینگ دارند، از پایگاه هایی استفاده می کنند که هم رسمی، هم شیک و هم از تیترهای شرکت ها و بانک های معتبر استفاده می نمایند. 

جرم فیشینگ یا ساخت صفحه پرداخت اینترنتی جعلی

تنها راه برای فریب دادن مردم استفاده از ویژگی های کاملا واقعی می باشد. اگر وب سایتی از واقعیت دور باشد هر کسی فریب نخورده و به دام نمی افتد.

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

روند تنظیم دادخواست برای جرم فیشینگ

اولین نکته ای که باید در مورد نحوه و محل ارسال دادخواست فیشینگ بدانیم، این است که به دادسرای عمومی و انقلاب محل وقوع جرم مراجعه کنیم. شما می توانید با برقراری ارتباط با مشاوره حقوقی تمامی مراحل و روند تنظیم دادخواست برای این نوع کلاهبرداری را بپرسید.

دادسراهای ویژه جرایم رایانه ای

می توانید در دعوای فیشینگ به دادسرا محل زندگی و اقامت خود نیز مراجعه نمایید. پس از ان با پرداخت 50000 ریال شکایت خود را تنظیم کنید. اما اگر می خواهید روند شکایتی شما بهتر و سریع تر پیش رود، می توانید به دادسراهای ویژه جرایم رایانه ای مراجعه نماید. 

این دادسرا در سال 1388 در تهران تشکیل شد. در دورانی که شرکت های هرمی به فعالیت می پرداختند، آغاز فعالیت دادسرای ویژه جرایم رایانه ای بود. این دادسرا برای این که رسیدگی به پرونده های فیشینگ شرکت های هرمی را تسریع بخشد، شماره پیامک ویژه ای برای پیگیری این مجرمان اختصاص داده بود. 

این ایده منجر شد تا در میان شهروندان نیز باز خورد عالی داشته و سریع تر مجرمان کلاهبرداری این شرکته ها دستگیر و با آنها برخورد شود. شما می توانید برای ارسال دادخواست جرم فیشینگ با مراجعه به دادسرای ویژه جرایم رایانه ای، و ارائه کارت ملی، شناسنامه، تقریبا مبلغی معادل 12 هزار تومان برای ابطال تمبر و.. با خود به همراه داشته باشید.

افرادی که به جرم فیشینگ یا کلاهبرداری های اینترنتی گرفتار شده اند، نیازی به ارسال پیامک تلفنی ندارند. می توانند در ساعت اداری به دادسرا مراجعه نموده و اقدام به تنظیم دادخواست برای شکایت نمایند. این نکته را به خاطر داشته باشید که عوامل دادسرا تنها در ساعت صبح تا 12 دادخواست قبول می کنند.

پس باید پیش از مراجعه به دادسرای ویژه جرایم رایانه ای، از پیش تمامی کار های خود را انجام داده باشید. تا نیاز نباشد چندین بار به این محل مراجعه کنید. پس از این شما دادخواست فیشینگ خود را تنظیم نمودید، دادسرا تمامی مدارک و اسناد شما را بررسی نموده و متعاقب آن، قراری صادر می کند. پس از آن پرونده شما را به دادگاه صالح ارجاع می دهد.

مراحل رسیدگی و مجازات جرم صفحه پرداخت جعلی

معمولا دادگاه های رسیدگی به جرایم کلاهبرداری، دادگاه عمومی کیفری محل وقوع جرم می باشند. دادخواست رسیدگی به جرم فیشینگ به محلی ارجاع داده می شود، که کلاهبرداری در آنجا وقوع یافته است. قاضی بلافاصله پس از دریافت پرونده، به آن رسیدگی نموده و رای مناسب را صادر می کند.

فیشینگ از جمله جرایمی به شمار می رود که در میان مردم بی اعتمادی، بی نظمی و اختلال در ساختار اجتماعی و اقتصادی و تحصیل مال نامشروع و… ایجاد می کند. به همین دلیل در قانون برای این جرم مجازات تعیین شده است. 

در ماده های 12 و 13 قانون جرایم رایانه ای که مصوب سال 1389 می باشد، چنین مجازات هایی برای کلاهبرداری اینترنتی فیشینگ مقرر گردیده است. طبق ماده 13 قانون جرایم رایانه ای مرتکب چنین عملی باید علاوه بر رد مال به صاحب حقیقی خود، به حبس از یک سال تا پنج سال، و جریمه نقدی معادل یکصد میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم گردد.

این نکته را به خاطر داشته باشید که اگر در دادسرا محل وقوع جرم، حکم قطعی و نهایی برای فیشینگ صادر گردید، اجرای این احکام در دادگاه کیفری، بر عهده دادسرا می باشد. از این رو دادگاه باید رای نهایی خود را به دادسرا ارسال نماید. پس از آن به صورت خودکار اجرای این حکم انجام می شود.

نیازی نیست که شما برای اجرای احکام کیفری، دادخواستی تنظیم نمایید. دادسرا به محض این که رای نهایی را از دادگاه دریافت نمود، اجرای آن را اغاز می کند. با این که جرم فیشینگ یا صفحه پرداخت جعلی در سال های اخیر جزو جرایم خاص بوده است، اما قانون ایران در مورد این جرم سکوت نکرده و برای ان مجازات تعیین نموده است.