3/5 - (2 امتیاز)

معمولا در معاملات تجاری ممکن است خیلی کم پیش بیاید که پرداخت وجه با پول نقد یا پرداخت آنی انجام شود. بلکه در اکثر مواقع شاهد پرداخت های اعتباری در معاملات تجاری هستیم. چک از جمله مهم ترین و پر استفاده ترین ابزارهای پرداخت اعتباری است. به این دليل که در سال های اخیر، دریافت دسته چک برای افراد مختلف دارای شرایط آسانی بود. همچنین، سخت گیری زیادی نیز از سمت بانک مرکزی بر روند صدور دسته چک وجود نداشت، تعداد زیادی از افراد اقدام به گرفتن دسته چک نمودند از این رو داشتن اطلاعات در مورد اصلاح و ویرایش چک صیادی در معاملات بسیار راه گشا خواهد بود.

چک صیادی چیست؟

چک صیادی، نوع چک جدید محسوب می شود که طبق قانون جدید صدور چک در سامانه ای با عنوان صیاد صادر می شود. صدور این نوع چک مستقیما تحت نظارت بانک مرکزی می باشد. ویژگی های منحصر به فرد این چک سبب شده است تا چک صیادی نسبت به چک های قدیمی دارای امنیت و ضمانت اجرایی بالاتری باشد. به این دلیل که براساس ماده 6 قانون جدید صدور چک: «بانک ‌ها مکلفند برای ارائه دسته چک به مشتریان خود، صرفا از طریق سامانه صدور یکپارچه چک (صیاد) نزد بانک مرکزی اقدام نمایند…»

به این معنی که بر خلاف گذشته که شعب بانک ها عهده دار احراز شرایط متقاضیان دسته چک بودند. با راه اندازی سامانه صیاد و اجباری شدن صدور چک صیاد به وسیله این سامانه، دیگر شعب بانک ها در این بخش دارای اختیاری نمی باشند. همین طور نظارت بر پروسه صدور دسته چک و احراز صلاحیت افراد متقاضی، تنها بر عهده بانک مرکزی می باشد.

اصلاح و تغییر چک صیادی

برخلاف تدابیری که از سمت بانک مرکزی در مورد ارائه نسخه ای جامع از سامانه صیاد و رفع نمودن نقایص مربوط به آن، اندیشیده شده است، در حال حاضر گزینه ای برای ویرایش چک صیادی در سامانه صیاد وجود ندارد و بعد از تایید نهایی اطلاعات مربوط به چک در سامانه صیاد، امکان برگشت به مراحل قبلی و اصلاح و تغییر دادن اطلاعات مربوط به چک در سامانه صیاد وجود ندارد.

اما این به معنای عدم امكان ویرایش و تغییر چک صیادی به طور کامل نمی باشد. در ادامه درباره نحوه تغییر، ویرایش و اصلاح چک تایید شده صیادی صحبت خواهیم کرد، با ما همراه باشید. نکته: در صورت بروز مشکل در زمینه عدم وصول چک، توقیف اموال، خیانت در امانت و یا کلاهبرداری حتما از مشاوره وکیل چک و سفته استفاده نمایید.

نحوه ویرایش چک تایید شده صیادی

همانطور که در بخش قبل اشاره کردیم، بعد از تایید نهایی اطلاعات مربوط به چک در سامانه صیاد امکان برگشت به مراحل قبلی و اصلاح نمودن اطلاعات چک وجود ندارد. توجه داشته باشید، امکان پذیر نبودن اصلاح و تغییر اطلاعات مربوط به چک در سامانه صیاد به این معنا نیست که به طور کلی ویرایش چک در سامانه صیاد امکان پذیر نمی باشد.

طبق اعلام بانک هایی که سامانه صیاد بر روی امکانات مربوط به درگاه های اینترنتی آن ها، از قبیل اینترنت بانک ها و همراه بانک ها فعال می باشد. در حال حاضر در صورتی که پس از ثبت چک در سامانه صیاد، فردی که چک را صادر کرده اطلاعات را اشتباه در سامانه صیاد وارد کرده باشد، باید در اسرع وقت با همراه داشتن لاشه چک و یک مدرک هویتی، برای لغو نمودن ثبت چک صیادی به بانکی که دسته چک را صادر کرده است، مراجعه نماید و با مراجعه حضوری نسبت به ویرایش چک صیادی اقدام نماید.

در حال حاضر، مراجعه حضوری فرد به بانکی که دسته چک صیادی را صادر کرده است، تنها راه و نحوه ویرایش نمودن چک در سامانه صیاد می باشد. همچنین تغییر و اصلاح چکی که در سامانه صیاد ثبت شده است، از راه دیگری امکان پذیر نیست.

ویرایش چک تایید شده صیادی

چند نکته درباره ویرایش چک صیادی

برای تغییر، ویرایش و اصلاح چک تایید شده صیادی باید به نکاتی توجه داشته باشید. نکات مربوط به ویرایش چک صیادی در زیر آورده شده است:

  • مهم ترین نکته در مورد ویرایش چک صیادی این است که اگر اطلاعات چک صیاد به صورت اشتباه وارد سامانه صیاد شده باشد و بخواهید اطلاعات چک صیادی را اصلاح نمایید، باید قبل از اینکه گیرنده چک آن را در سامانه صیاد تایید نماید، به بانک مراجعه کنید و برای تغییر، ویرایش و اصلاح چک تایید شده صیادی اقدام نمایید. در غیر اینصورت، اگر گیرنده چک آن را در سامانه صیاد تایید نماید، به این دلیل که مراحل انتقال چک در سامانه صیاد صورت پذیرفته است. شما صاحب چک صیادی صادر شده نمی باشید و دارای هیچ صلاحیتی در مورد تغییر، ویرایش و اصلاح چک تایید شده صیادی نخواهید بود.
  • در زمان مراجعه به بانک صادر کننده دسته چک برای ویرایش چک صیادی، حتما یک کارت شناسایی و لاشه چک صیادی را به همراه خود داشته باشید. در غیر اینصورت، بانک درخواست شما مبنی بر تغییر، ویرایش و اصلاح چک تایید شده صیادی را نخواهد پذیرفت.
  • توجه داشته باشید که سامانه صیاد چه به وسیله اپلیکیشن های پرداخت موبایل و چه به وسیله درگاه های اینترنتی بانک ها مانند سامانه صیاد بانک ملت، طوری طراحی شده است که در مراحل مختلف ثبت چک صیاد همچون ثبت نمودن چک صیادی در سامانه صیاد بانک ملی، اطلاعات چکی که می خواهید ثبت نماید را به شما نشان می دهد و با دادن پیغامی امنیتی از شما می خواهد اگر از صحت اطلاعات اطمینان دارید، به مرحله تایید چک در این سامانه بروید. بنابراین، تنها زمانی که از صحت اطلاعات وارد شده در سامانه صیاد مطمئن هستید، دکمه تایید نهایی را بزنید.

تغییر تاریخ چک تایید شده صیادی

سوال دیگری که ممکن است، برای تعداد زیادی از صادرکنندگان چک صیادی، درباره ویرایش سامانه صیاد مطرح شود، تغییر تاریخ چک صیادی بعد از ثبت چک در سامانه صیاد است. در ادامه مطلب به این موضوع خواهیم پرداخت که برای تغییر تاریخ چک صیادی چه اقداماتی لازم است انجام دهید؟

با توجه به این موضوع که چک صیادی در سامانه صیاد به ثبت می رسد و هنوز هیچ امکانی، برای تغییر، ویرایش و اصلاح چک تایید شده صیادی به این سامانه افزوده نشده است، در صورتی که صادر کننده چک صیادی بعد از صادر نمودن این چک بخواهد تاریخ آن را تغییر دهد، باید قبل از تایید چک توسط گیرنده با همراه داشتن لاشه چک و یک مدرک شناسایی به بانک مراجعه کند و درخواست تغییر تاریخ چک صیادی را از بانک داشته باشد.

در صورت عدم پرداخت وجه چک توسط صادرکننده (پاس نشدن چک) بسته به زمان اقدام می تواند به صورت حقوقی و و کیفری شکایت نمایید از نمونه دادخواست مطالبه وجه چک برگشتی می توانید در این موضوع استفاده نمایید.