5/5 - (1 امتیاز)

اگر طرفین دعوا، در جریان دادرسی به حضور یک فرد دیگر نیاز داشته باشند، می توانند از دعوای جلب ثالث استفاده نمایند. طرفین دعوا تا آخر وقت اولین جلسه دادرسی فرصت دارند، دلایل استفاده از جلب ثالث را به دادگاه اعلام نمایند. سپس تنها ۳ روز مهلت دارند تا دادخواست جلب ثالث را به دادگاه ارائه دهند. جلب ثالث در موارد زیر امکان پذیر می باشد:

  • در مرحله تجدید نظر
  • شورای حل اختلاف
  • دیوان عدالت اداری

توجه داشته باشید که جلب ثالث در دیوان عالی امکان پذیر نمی باشد. در برخی از موارد شرایط یک پرونده قضایی طوری پیچیده می شود که نیاز است به اختلافاتی که با فردی دیگر به جز طرفین دعوا بوجود آمده است، در مراحل دادرسی رسیدگی شود. در قانون برای حل چنین مشکلاتی، راه حل هایی در نظر گرفته شده است که تحت عنوان جلب ثالث شناخته می شوند. برای دریافت مشاوره و راهنمایی در این زمینه از مشاوره حقوقی تلفنی گروه وکلای پاسارگاد استفاده نمایید.

درخواست جلب ثالث

برای رسیدگی به دعوای جلب ثالث توسط دادگاهی که به دعوای اصلی رسیدگی می نماید، باید شرایط زیر وجود داشته باشد:

  • مراحل و تشریفات مختلفی از دادرسی طی شود.
  • ارائه دادخواست به مرجع خاص در مهلت تعیین شده انجام شود.
  • دلایل در زمان مشخص ارائه شوند.
  • دعوا از لحاظ ماهیتی نیز باید دارای ویژگی های خاصی باشد، در غیر این صورت دادگاه به این دعوا ترتیب اثر نخواهد داد.
دادخواست جلب ثالث

جلب ثالث و انواع آن

در برخی از مواقع بنا بر دلایلی مانند دلایل زیر نیاز به حضور فرد دیگری به جز طرفین دعوا در جریان رسیدگی به پرونده می باشد:

طرفین دعوا برای جلوگیری از اعتراض فرد دیگری پس از صدور رای و استفاده از اعتراض ثالث، فرد را در جریان دادرسی جلب می نمایند تا در همان دادگاه رسیدگی کننده به پرونده، این شخص نیز محکوم شود. از دیگر مزایای جلب ثالث این است که ثالث دوباره نمی تواند همان دعوای قبلی را در دادگاه مطرح نماید.

دلیل دیگری که جلب ثالث صورت می گیرد این است که خوانده، ثالث را به دعوا دعوت نماید و از وی بخواهد تا توضیحاتی درباره ادعای خواهان بدهد. به این دلیل که ممکن است، موضوع حقی که خواهان درباره آن ادعا می کند را ثالث به خوانده انتقال داده باشد.

جلب ثالث در قانون آیین دادرسی مدنی

جلب ثالث در ماده ۱۳۵ قانون آیین دادرسی مدنی به این صورت تعریف شده است: “هریک از اصحاب دعوا که جلب شخص ثالثی را لازم بداند، می تواند تا پایان جلسه اول دادرسی جهات و دلایل خود را اظهار کرده و ظرف سه روز پس از جلسه با تقدیم دادخواست از دادگاه درخواست جلب او را بنماید، چه دعوا در مرحله نخستین باشد یا تجدید نظر.”

به بیان دیگر، در مواقعی دعوای جلب ثالث اتفاق می افتد که یکی از طرفین دعوا شخص دیگری که در جریان دعوا نمی باشد را به صورت اجباری به دعوا دعوت می کند. فردی که شخص ثالث را جلب می نماید را جالب، و به شخص ثالثی که جلب می شود، مجلوب نامیده می شود.

انواع دادخواست جلب ثالث

در زیر به انواع دادخواست جلب ثالث اشاره شده است:

جلب ثالث اصلی: این نوع از جلب توسط خواهان دعوای اولیه صورت می پذیرد و هدف خواهان این است که مجلوب را مانند خوانده دعوای اولیه محکوم نماید. دلیل محکومیت مجلوب می تواند به علت خواسته دعوای اولیه و یا یک دلیل دیگر باشد. توجه داشته باشید که دلیل محکومیت مجلوب هر چیزی که باشد، باید با علت دعوای اصلی در ارتباط باشد. همچنین خوانده دعوای اصلی نیز می تواند، از محکومیت جلب ثالث استفاده نماید و این شخص را در برابر خواهان به جای خود محکوم کند و یا وی را شریک جرم خود نماید.

جلب ثالث تقویتی: این نوع جلب ثالث به صورت کمکی یا تقویتی است. به طوری با این هدف شخص ثالث جلب می شود که با محکومیت شخص ثالث در دعوای جلب ثالث، امکان برنده شدن شخصی که او را جلب نموده است، بیشتر شود.

توجه داشته باشید که همانند دعوای جلب ثالث اصلی، دعوای جلب ثالث تقویتی نیز باید در ارتباط با دعوای اصلی باشد. یعنی دلیل به وجود آمدن هر دو یکی باشد.

شرایط عمومی دادخواست جلب ثالث

برای اینکه جالب بتواند دعوای جلب ثالث را در دادگاه مطرح نماید، لازم است تمام شرایطی که در قانون دادرسی مدنی آمده است برای اقامه دعوا وجود داشته باشد. این شرایط در زیر آورده شده است:

  • شخص جالب نباید مجنون و یا کودک باشد.
  • در صورتی که دعوای اصلی بر سر مسائل مالی است، شخص جالب باید قدرت تصمیم گیری درباره مسائل اقتصادی را داشته باشد.
  • فردی که اقدام به جلب شخص ثالث می کند، جلب نمودن ثالث باید برایش نفع شخصی داشته باشد و خود را در برابر مجلوب محق حقی بداند.
  • دعوایی که جالب در دادگاه مطرح می نماید، باید قانونی و مشروع باشد. همچنین قبلا در دادگاه مطرح و رسیدگی نشده باشد.

نحوه نوشتن دادخواست جلب ثالث

توجه داشته باشید که جلب ثالث با دادن دادخواست جلب به دادگاه شروع می شود. بنابراین این دادخواست باید کلیه شرایط یک دادخواست را به طور کامل داشته باشد. در ماده ۵۱ قانون آیین دادرسی مدنی شرایط یک دادخواست آورده شده است: دادخواست باید به زبان فارسی در روی برگ‌ های چاپی مخصوص نوشته شده و حاوی نکات زیر باشد :

  • نام، نام خانوادگی، نام پدر، سن، اقامتگاه و حتی‌الامکان شغل خواهان.
  • نام، نام خانوادگی، اقامتگاه و شغل خوانده
  • تعیین خواسته و بهای آن مگر آنکه تعیین بها ممکن نبوده و یا خواسته، مالی نباشد.
  • تعهدات و جهاتی که به موجب آن خواهان خود را مستحق مطالبه می داند به طوری که مقصود واضح و روشن باشد.
  • آنچه که خواهان از دادگاه درخواست دارد.
  • ذکر ادله و وسایلی که خواهان برای اثبات ادعای خود دارد، از اسناد و نوشتجات و اطلاع مطلعین و غیره، ادله مثبته به ترتیب و واضح نوشته می شود و اگر دلیل، گواهی گواه باشد، خواهان باید اسامی و مشخصات و محل اقامت آنان را به طور صحیح معین کند.
  • امضای دادخواست دهنده و در صورت عجز از امضاء، اثر انگشت او
دادخواست جلب نفر ثالث

نمونه دادخواست جلب ثالث

وکیل باتجربه با بررسی نمودن پرونده، دلایل لازم برای دادن دادخواست جلب ثالث را جمع آوری می کند. ارسال نمودن دادخواست جلب ثالث در مهلت قانونی تعیین شده اهمیت بسیار زیادی دارد. در صورتی که فرد خارج از مهلت تعیین شده، دادخواست خود را به‌ دادگاه ارائه دهد، دادخواستش رد خواهد شد. در زیر نمونه دادخواست جلب ثالث آورده شده است:

نمونه دادخواست جلب ثالث

ریاست محترم دادگاه

با سلام

احتراما به استحضار می رساند در پی انجام معامله ملک بنابر تقاضای خواهان آقای ………….. بنده مبلغ ………….. به عنوان ثمن معامله در تاریخ………….. به حساب شخص ثالث آقای… واریز کردم. اکنون خواهان دعوی مدعی عدم دریافت ثمن معامله می باشد. این در حالی است که فیش واریزی به حساب مجلوب ثالث به پیوست تقدیم دادگاه گردیده است.

همچنین شاهدانی هستند که شهادت می دهند، بنابر درخواست خواهان دعوی مبلغ معامله به حساب مجلوب ثالث واریز گردیده است. اکنون از دادگاه محترم تقاضا دارم با توجه به مستندات ارائه شده نسبت به جلب شخص ثالث به نام ………….. جهت احراز صحت ادعای بنده اقدام نماید.