4.7/5 - (3 امتیاز)

باید بگوییم هر گونه عمل حقوقی برای خود مراحل و شرایطی دارد. نحوه نگارش دادخواست حقوقی که به معنای دادخواهی کردن می باشد، بسیار زیاد است. طبق قانون اگر شخصی مدعی یا خواهان باشد، برای این که مخاطب خود که همان خوانده و مدعی علیه است را به دادگاه بکشاند، باید دادخواست ارائه نماید.

این مسئله را همه ما می دانیم که خوانده هم می تواند در برخی از موارد به عنوان مدعی به شمار رود. در این حالت ممکن است نیاز به ارائه دادخواست داشته باشد، یا این که با تمسک و توسل به دلیل، ادعای خود را اثبات کند. 

اولین شرطی که برای رسیدگی به شکایت در دادگاه لازم است، نوشتن دادخواست است. نحوه نگارش دادخواست حقوقی می تواند تاثیر بسیاری در ارائه آن به دادگاه داشته باشد. البته باید بگوییم در برخی از موارد خاص، نیازی به ارائه دادخواست نیست. در حالی که رویه قضایی تقدیم دادخواست به دادگاه را لازم و ضروری به شمار می آورد.

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

ویژگی‌های نحوه نگارش دادخواست حقوقی

دادخواست در اصل سندی عادی می باشد. یکی از شرایط و نحوه نوشتن دادخواست حقوقی این است که باید به تعداد خواندگان بعلاوه یک نسخه دیگر دادخواست تنظیم شود. مثلا اگر تعداد خوانده های یک پرورنده 3 نفر بودند، باید تعداد دادخواست را 4 برگ تنظیم نمایید.

زمانی که برگه دادخواست به دفتر دادگاه می رسد، تاریخ اقامه دعوا شروع می شود. این مسئله را به خاطر بسپارید که محاکم تنها در صورتی می توانند به دعوای خواهان رسیدگی کنند، که تمامی شرایط و نحوه نگارش دادخواست حقوقی در آن رعایت شده باشد.

رعایت تشریفات خاص همچون اصول شکلی و قانونی در نحوه نوشتن دادخواست بسیار مهم است. باید بدانید که دادخواست شما قرار است به کجا ارسال شود. دادگاه، شورای حل اختلاف، یا دیگر مراکز قانونی. در هر یک از این موارد شرایط تنظیم دادخواست متفاوت است. 

بهترین روشی که می توانید در خصوص نحوه نوشتن دادخواست اطلاعات لازم را بدست آورید، مراجعه به مشاوره حقوقی حضوری است. در دنیایی زندگی می کنیم که دسترسی به هر نوع مشاوره ای، بسیار آسان شده است. حتی در زمینه های حقوقی و دعاوی خانوادگی.

پس این مسئله را همیشه به خاطر داشته باشید که بدون تقدیم دادخواست هیچ دعوایی اقامه نمی شود. از همه مهمتر شرایط و نحوه نگارش دادخواست حقوقی بر حسب اصول شکلی و قانونی باید به دقت صورت پذیرد. زیرا تمامی تصمیمات دادگاه به نکاتی بستگی دارد که در دادخواست بیان می شود.

نحوه نگارش دادخواست حقوقی

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

ساختار کلی دادخواست حقوقی

اولین و مهمترین مسئله ای که در تنظیم دادخواست باید به آن توجه شود، شرایط شکلی آن می باشد. طبق قانون آیین دادرسی مدنی، این شرایط چنین بیان شده اند:

نوع زبان

  • اولین و مهمترین شرط از شرایط ساختاری تنظیم دادخواست، زبان آن می باشد. باید در نحوه نگارش دادخواست حقوقی از زبان فارسی استفاده کنید. از این رو اگر از هر قشری، کرد، لر، ترک، عرب و.. بخواهد در دادگاه های ایران اقدام به ارائه دادخواست نماید، به هیچ عنوان نمی تواند از زبان محلی خود در تنظیم دادخواست استفاده کند. دادگاه های ایران هر زبانی غیر از زبان فارسی را در دادخواست نویسی معتبر به شمار نمی آورند. پس نوشته هایی به غیر از این زبان، اصلا دادخواست به حساب نمی آید. 

دست نویس یا چاپی بودن

  • دومین شرط از شروط تنظیم دادخواست، این است که خواهان یا مدعی باید حتما نحوه نگارش دادخواست حقوقی را بر روی برگه های چاپی مخصوص انجام دهد. می دانیم که شکایت های کیفری را به راحتی می توان شفاهی یا بر روی ورقه های معمولی نیز به دادگاه ارائه نمود. اما دیگر موارد قانونی به هیچ عنوان دادخواست را به شکل شفاهی و بر روی ورقه های معمولی نمی پذیرند.

نام و آدرس خواهان (شاکی) و خوانده

  • سومی نکته در نحوه نوشتن دادخواست بیان نام، نام خانوادگی، اقامتگاه که همان محل کار و محل زندگی خواهان و خوانده می باشد، به درستی قید گردد. اگر هر یک از این موارد در دادخواست ثبت نشود، به منزله نامعتبر بودن دادخواست می باشد. اگر خواهان توسط وکیل خود اقدام به تنظیم دادخواست می نماید، باید تمامی مشخصات وکیل خود را نیز در دادخواست درج نماید. اگر خواهان و خوانده یا یکی از آنها شخص حقوقی باشند، باید در دادخواست تمامی مشخصات شخص حقوقی به ثبت برسد. یعنی باید آدرس محل شرکت به ثبت برسد. نمی توانید محل زندگی و مشخصات فردی مدیر شرکت را در نحوه نوشتن دادخواست ثبت کنید.

تعیین خواسته

  • یکی از مهمترین و خاص ترین مواردی که در نحوه نوشتن دادخواست باید به آن توجه نمود، تعیین خواسته است. خواهان باید حتما در دادخواست خود، میزان خواسته خود را برای دادگاه روشن نماید. اگر تعیین خواسته در دادخواست مشخص نباشد، منجر می شود تا دادخواست توقیف شده و اخطار رفع نقص به خواهان ارسال می شود. پس از آن اگر خواهان خواسته خود را مشخص نمود، که دادگاه دعوا را ادامه می دهد، در غیر اینصورت دادخواست رد شده و تمامی هزینه هایی که خواهان برای اقامه دعوا پرداخت کرده است باز گردانده نمی شود. پس شخص مدعی مجبور می شود مجددا دادخواست تنظیم کند. 

بهای خواسته

  • این نکته را به خاطر داشته باشید که تعیین خواسته در نحوه تنظیم دادخواست حقوقی از الزام برخوردار است. اما تعیین تقویم یا همان بهای خواسته، تنها در دعاوی مالی الزامی می باشد. دعواهایی که اصل موضوع آنها مال می باشد.

در انتها نیز باید بگوییم می توانید در یک دادخواست چند خواسته را مطرح نمایید، اما دادگاه در حالتی به این تعدد خواسته ها رسیدگی می کند، که خواسته ها به یکدیگر مرتبط باشند. پس در نحوه تنظیم دادخواست حقوقی به این نکته نیز توجه داشته باشید. این مسئله زمانی ممکن است که دادگاه صلاحیت رسیدگی به تمامی خواسته ها را داشته باشد. در غیر این صورت باید آنها را از یکدیگر تفکیک نموده و در دادگاه های صلاحیت دار خود رسیدگی شوند. تمامی این موارد به صراحت در قانون برای نحوه نگارش دادخواست حقوقی بیان شده است.