4.3/5 - (7 امتیاز)

قرار ملاقاتی با زندانی از جمله موضوعات بسیار مهمی میباشد که در قوانین مکتوب سراسر جهان به آن پرداخته شده است و به جز در برخی از شرایط خاصی که قانون تعیین می‌کند، نمی‌توان در حالت عادی مانع از این حق طبیعی زندانیان شد.

با استناد به قوانین مربوط به قرار ملاقاتی با زندانی در کشور ما، تمامی زندانیان می توانند با خانواده و آشنایان و بستگان خود از طریق قرار ملاقات و یا حتی راه های ارتباطی دیگر (مانند: مکاتبه و…) در تماس باشند و از حال آنان مطلع شوند. در شرایطی که دستور قضایی به دلیل موضوعات امنیتی و … وضعیت زندانی را ممنوع الملاقات اعلام کند و منع قانونی وجود داشته باشد، زندانی نمی تواند تا مدتی که قاضی حکم میکند، قرار ملاقاتی داشته باشد و هرگونه سرپیچی از این موضوع، دارای مسئولیت قانونی می‌باشد.

اصولا در چنین مواقعی که ملاقات و مکاتبه کردن با متهم ممنوع اعلام می‌شود و باعث لطمه زدن به روند رسیدگی به محاکمه و موضوع پرونده اعلام می‌شود، قاضی باید به صورت کتبی به ماموران و مدیران زندان، حکمی مبتنی بر ممنوعیت قرار ملاقاتی با زندانی را اعلام کند.

به عنوان یک قاعده کلی می توان گفت که در مواقعی که قاضی در روند رسیدگی و تکمیل اطلاعات پرونده، ملاقات با زندانی را ممنوع اعلام می‌کند، افراد باید صبر کنند و تنها در شرایطی برخی از افراد خواهان ملاقات با متهم می‌توانند زندانی را ملاقات کنند که اجازه نامه ی کتبی از سمت قاضی داشته باشند. هنگامی که روند تکمیل اطلاعات پرونده به پایان برسد، به محض آغاز جریان محاکمه، وکیل مدافع متهم می‌تواند از طریق قانونی قرار ملاقاتی با زندانی داشته باشد.

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

افراد دارای اجازه ملاقات

در حالت کلی می توان گفت که افراد درجه یک خانواده ی متهم می توانند به صورت هفتگی از حق قرار ملاقاتی با زندانی استفاده کنند. افرادی که می‌توانند به صورت هفتگی با زندانی ملاقات داشته باشند به موارد زیر تقسیم می شوند:

پدر، مادر، همسر، برادر، خواهر

فرزندان شخص بازداشت شده، پدر همسر، مادر همسر

غیر از اشخاص ذکر شده تنها کسانی می‌توانند با زندانی ملاقات داشته باشند که درخواست کتبی خود را به قاضی پرونده یا دادسرای مربوطه، رئیس زندان ارائه داده باشند و از سوی این مقامات اجاره ای مبنی بر وقت ملاقاتی معین شده،کسب کرده باشند.

قرار ملاقاتی با زندانی

قرار ملاقاتی با زندانی حضوری و خصوصی

یکی از مهمترین سوال هایی که ممکن است برای بسیاری از افراد پیش آید آن است که چگونه و از چه طریقی میتوان از طریق حضوری و خصوصی قرار ملاقاتی با زندانی داشت؟

برای پاسخ ب این سوال باید گفت که رفتار و کردار خود زندانی در رابطه با این موضوع بسیار موثر است. در صورت حسن رفتار زندانی در طول مدتی که در بازداشت به سر می‌برد، این امکان برای او ایجاد می‌شود که از مقامات مربوطه درخواست ملاقات حضوری و خصوصی با خانواده اش را داشته باشد. در صورت توافق مقامات قضایی فرد می‌تواند تحت نظر رئیس زندان با همسر، فرزندان، پدر و مادر، خواهر، پدر و مادر همسرش قرار ملاقاتی حضوری و خصوصی داشته باشد.

ناگفته نماند که در چنین قرار هایی اصولا یک مامور حضور خواهد داشت اما در برخی از مواقع نیز ممکن است رئیس زندان و یا قاضی ناظر زندان با زندانی به توافق برسد که اجازه ی ملاقات خصوصی، بدون حضور مامور با همسر و فرزندانش داشته باشد. بنابراین چنین ملاقات هایی وابسته به صلاحدید و اجازه ی مقامات قضایی مربوطه می‌باشد.

قرار ملاقاتی با زندانی توسط وکیل

با استناد به مواد قانونی قانون مجازات کشور ایران، به تمام وکلای دادگستری این اجازه داده شده است که اگر وکالت نامه رسمی برای دفاع از حقوق موکلشان داشتند، مختارند تا در هر زمان که بخواهند برای گرفتن قرار ملاقاتی با زندانی به زندان مربوطه مراجعه کنند.

توجه داشته باشید که وکلای دادگستری هم باید حتما پس از ورود از مقامات ذیصلاح مجوز کتبی امضا شده‌ی آنان را اخذ نمایند و پس از دریافت این اجازه نامه باید وکالتنامه ی رسمی شان را به رئیس زندان مربوطه نشان دهند تا مورد تایید قرار گیرد. این امکان برای وکلا وجود دارد که در صورت لزوم و صلاحدید مقامات قضایی در اتاقی مجزا با موکلشان ملاقات داشته باشند.

نکته: فراموش نکنید که در مواقعی که زندانی ممنوع الملاقات باشد و وکیل قصد قرار ملاقاتی با زندانی را داشته باشد باید در ابتدا از مقام قضایی اجازه نامه ای کتبی کسب کند.

شرایط ملاقات شرعی در زندان

ملاقات شرعی یکی یکی از مفاهیم و موضوعات جدید مربوط به قرار ملاقاتی زندانی می‌باشد. شاید شما هم نام ملاقات شرعی را شنیده باشید و با خود فکرکنید که معنی و شرایط آن چیست؟ حقیقت آن است که ملاقات شرعی نیز نوعی قرار ملاقاتی زندانی می‌باشد که مخصوص قرار حضوری همسر زندانی است. مدارک لازم برای ملاقات شرعی به شرح زیر می باشد:

  • سند ازدواج دائم
  • سند صیغه ۹۹ ساله (در صورت صیغه بودن)
  • شناسنامه و کارت ملی زن و شوهر

 *این مدارک باید مورد تایید رییس زندان و یا قاضی قرار گیرد.

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

نکات مهم

برنامه قرار ملاقاتی زندانی ها باید در زندان های مختلف به گونه ای برنامه ریزی شود که هر یک از آنها حداقل در طول یک هفته یکبار ملاقانی داشته باشند و نباید در هیچ صورتی جلسه ملاقاتی آنان کمتر از 20 دقیقه باشد.

در مورد قرار ملاقاتی خارج از وقت اداری لازم است که افراد با رئیس زندان یا بالاترین مقام موجود در زندان صحبت کنند و طبق موافقت و صلاحدید آنان، چنین جلسه ای تنظیم خواهد شد.

در برخی از موارد که زندانی دچار ناتوانی های جسمانی می‌باشد و نمی‌تواند فعالیت های حرکتی داشته باشد یا دچار سانحه ای در زندان شده است که امکان حرکت و جابجایی برایش از بین رفته است، رئیس زندان وظیفه دارد تا تسهیلات لازم برای قرار ملاقاتی زندانی با افراد خانواده اش را فراهم کند، به گونه ای که فرد برای ملاقات با آنها در تنگنا قرار نگیرد.

حتما به یاد داشته باشید که در قرار ملاقات با زندانی، امکان رد و بدل کردن اشیا و نامه وجود دارد و اگر شما قصد این کار را دارید بهتر است در ابتدا از رئیس زندان اجازه کسب کنید و وسیله ی مورد نظرتان را به آنها نشان دهند تا بتوانید این کار را انجام دهید.

زندانیانی که تقاضای ملاقات اعضای خانواده شان را در بیش از یکبار در هفته داشته باشند باید رضایت رییس یا قاضی زندان را بدست آورند. البته در مواقع ضروری و با هدف تکیل پرونده اگر به صلاحدید دادگاه مربوطه حکم صادر شود که بیشتر از یکبار در هفته فقط خانواده اش را ملاقات کند، این موضوع از لحاظ قانونی هیچ مانعی نخواهد داشت.

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل کیفری با موسسه حقوقی وکلای پاسارگاد تماس حاصل نمایید.