5/5 - (1 امتیاز)

اماره چیست این پرسشی است که ممکن است برای بسیاری از افراد به وجود آید. شما هنگام پیگیری پرونده خود با کلمات و عبارت های مختلف حقوقی روبرو می شوید. دانستن معنی این عبارات کمک می کند که درک بهتری از مباحث حقوقی داشته باشید. 

موضوعات حقوقی پیچیدگی مخصوص به خود را دارد. وجود عبارت های ثقیل با درک معنایی متفاوت از جمله این پیچیدگی هاست. اماره چیست یکی از سوالاتی است که افراد از مشاور حقوقی می پرسند. وکیل آنلاین ضمن توضیح این موارد در تهیه لایحه دفاعیه افراد را یاری می کند.

اماره چیست ؟؟

اماره چیست؟ چه کاربردی دارد؟ چگونه می توان به کمک امارات به احقاق حق پرداخت. 

اماره در لغت به معنی نشان و علامت است. به آنچه که امر مجهول را کشف و آشکار می کند اماره می گویند. در دادگاه خواهان به کمک اماره و سایر دلایل ادعای خود را اثبات می کند. همچنین خوانده در صورتی که در دفاعیات خود ادعایی مطرح کند می تواند به کمک اماره به اثبات آن بپردازد. وکیل متخصص برای موکل خود شرح خواهد داد که اماره چیست و اطلاعات لازم را در اختیار ایشان قرار می دهد.

اماره چیست؟

تفاوت دلیل و اماره چیست ؟؟

درباره اینکه اماره چیست سخن گفته شد. اما برای مقایسه دلیل و اماره باید دلیل را هم تعریف کرد. دلیل چیزی است که قاضی بر اساس آن حکم مقتضی را صادر می کند. مقام قضایی در بررسی یک پرونده باید به دلایل قانونی مراجعه نماید. در ماده ۱۲۵۸ قانون مدنی بیان شده که حکم صادره باید مبتنی بر چه دلایلی باشد.

دلایل اثبات دعوی از قرار ذیل است:

۱- اقرار

۲- اسناد کتبی

۳- شهادت

۴- امارات

۵- قسم

دلایل محکمه پسند یا قانونی در دادگاه

اقرار و شهادت از مهمترین دلایلی است که قاضی بر اساس آن حکم مربوطه را صادر می کند. اسناد کتبی و قسم از دیگر دلایل اقناع مقام قضایی است. در نهایت در قانون آمده که امارات می تواند جزو دلایل اثبات کننده دعوا قرار گیرد. به عبارت دیگر اماره در حصول علم به قاضی کمک می کند. پس از پرداختن به اینکه دلیل و اماره چیست باید تفاوت این دو را مورد بررسی قرار داد. 

در مبحث اماره چیست ذکر این نکته ضروری است که قاضی وظیفه دارد بر اساس دلیل حکم دهد. مبنا حکم باید دلایل محکم و قوی باشد. اما اماره همیشه مبنا حکم قرار نمی گیرد. ممکن است با وجود اماره برای قاضی یقینی ایجاد نشود. 

با کمک دلیل می توان حکم قطعی صادر کرد. اما اماره موجب صدور حکم ظنی است. قاضی در متن حکم خود باید شرح دهد که بر چه اساس حکم مربوطه را صادر کرده است. محتوای حکم از طریق مراجع بالاتر قابل ارزیابی است. بنابراین مقام قضایی توجه می کند که حکم مبنا درست و محکمی داشته باشد. 

در بیان اینکه اماره چیست و چه تفاوتی با دلیل دارد باید گفت، دلیل مقدم بر اماره می باشد. با وجود دلیل جایی برای مراجعه به اماره نیست. زیرا بار اثباتی دلیل بیشتر از اماره می باشد. اماره به صورت غیر مستقیم به حقیقت امر می پردازد و زمینه ساز حکم و باعث تبدیل علم قاضی به یقین می شود.

انواع امارات

در متن فوق بیان شد که اماره چیست اکنون انواع امارات را مورد بررسی قرار می دهیم. اماره از اوضاع و احوالی سخن می گوید که موجب شناسایی امری خواهد شد. اماره به دو نوع اماره قانونی و قضایی تقسیم بندی می شود. 

  • اماره قانونی

در برخی موارد وجود شرایط خاصی می تواند موجب اثبات ادعای طرفین دعوی شود که به آن اماره قانونی می گویند. این نوع اماره در تمام دعاوی کاربرد دارد. تفاوتی نمی کند که دعوی توسط شهادت شهود قابل اثبات باشد یا خیر. 

اماره قانونی اغلبیت دارد به این معنی که در غالب موارد چنین است. بنابراین خلاف آن قابل اثبات می باشد. با وجود دلایل محکمی همچون اقرار، شهادت و سند اماره قانونی تاب مقاومت ندارد. در این شرایط اماره غیر قابل استناد می باشد و قاضی موظف است که تبعیت کند. یکی از نکاتی که در مبحث اماره چیست مورد توجه قرار می گیرد، همین امر می باشد. 

به طور مثال قاضی با توجه به امارات قانونی به حکم دیگری رسیده اما وجود دلایل قانونی امر دیگری را اثبات می کند در این شرایط قاضی باید از دلایل قانونی در صدور حکم استفاده نماید. 

  • اماره قضایی

در توضیح اماره چیست باید گفت اماره قضایی در جایی مطرح می باشد که نظر قاضی تمام کننده پرونده است. به طور مثال دلایل قانونی وجود ندارد و حکم صادره بر مبنای امارات است. از طرفی اماره ای که مبنا حکم قرار می گیرد اماره قانونی نیست و در قانون نیامده است. در اینجا قاضی با تکیه بر امارات قضایی حکم مربوطه را صادر می کند. 

بعد از پرداختن به این پرسش که اماره چیست باید درباره امارات قضایی سخن گفت. اماره قضایی از نظر قاضی امر خاصی را نشان می دهد. بنابراین به طور معمول چنین نیست و در همین موضوع خاص این یقین برای قاضی به وجود آمده است. 

در جایی که امارات قضایی وجود دارد پذیرش آن به عهده قاضی است. چه بسا قاضی امارات قضایی را برای صدور حکم کافی نداند. بنابراین اگر سایر دلایل وجود نداشته باشد اماره قضایی قابل استناد خواهد بود. 

امارات قضایی دایره گسترده ای دارد و تعداد آن نامحدود است. در هر پرونده با توجه به موضوع خاص آن اماره قضایی مورد ارزیابی قرار می گیرد. برای دانستن اینکه اماره چیست می توان از مشاوره حقوقی تلفنی استفاده کرد.

اماره قانونی و قضایی

انواع امارات قانونی و قضایی

تا اینجا به موضوع اماره چیست و تفاوت آن با دلیل و انواع امارات پرداختم. اما اماره قانونی و قضایی خود مصادیق مختلفی دارد. 

به طور مثال یکی از امارات قانونی ماده ۳۵ قانون مدنی است که اماره تصرف گفته می شود. این اماره در اثبات ادعای مالکیت موثر است. همچنین ماده ۱۰۹ قانون مدنی از مصادیق اماره تصرف است و درباره دیوار مشترک سخن می گوید. در اثبات نسب ماده ۱۱۵۸ به عنوان اماره فراش یا اماره ابوت کاربرد دارد. به کمک این اماره می توان به تعیین نسب پرداخت. 

همانطور که گفته شد امارات قضایی نامحدود هستند. نظریه کارشناسی یکی‌از این امارات می باشد. پس از طرح ادعا در صورت نبود سایر دلایل موضوع به کارشناس ارجاع داده خواهد شد. قاضی در پذیرش نظر کارشناس مخیر است.

عکس، فیلم، صوت و… از جمله امارات قضایی است که افراد در اثبات ادعای خود از آن کمک می گیرند. قاضی برای صدور حکم ملزم به تبعیت از امارات قضایی نیست. مثلا ضبط مکالمه تلفنی به عنوان مدرک محسوب نمی شود و در نقش اماره خواهد بود.

پس از پاسخ به پرسش اماره چیست، بررسی امارات مختلف به افراد کمک می کند لایحه دفاعیه قوی تنظیم نمایند. وکیل فوری با راهنمایی های خود موجب افزایش موفقیت پرونده خواهد شد.