5/5 - (2 امتیاز)

در پاسخ به اینکه نحله چیست باید انواع حقوق مالی که قانونگذار برای زن در نظر گرفته است را شرح داد. در فقه اسلامی مقام ارزشمندی برای زن در نظر گرفته شده است. به طوری که اگر مردی قصد تشکیل زندگی مشترک و بهره مندی از وجود همسر خود چه از لحاظ روحی و چه از لحاظ جسمی داشته باشد باید تعهداتی را بپذیرد.

نحله چیست پاسخی است که قانونگذار برای تامین نیازهای مالی زن پیش بینی کرده است. اما ساختار نحله با سایر حقوق مالی زن متفاوت می باشد. در پرداخت نحله موارد مختلفی مد نظر قرار می گیرد. ممکن است زوجه در بسیاری از محاکم نتواند از این حق بهره مند شود.

اگر افراد به کارشناس حقوقی مجرب مراجعه نمایند علاوه بر آنکه برای آنها توضیح می دهد که نحله چیست، کمک خواهد کرد که زن از این منبع مالی بهره مند گردد.

نحله چیست و کجا کاربرد دارد؟

اکنون به این پرسش پاسخ داده می شود که نحله چیست و فقه اسلامی چه تعریفی برای آن در نظر گرفته است.

نحله در لغت به معنی بخشش می باشد. در اصطلاح حقوقی نحله هدیه ای است که از طرف مرد به زن پرداخت می شود.

ممکن است زمانی که زوجه در جریان طلاق قرار می گیرد از بسیاری از حق و حقوق خود مطلع نباشد و این پرسش برای وی به وجود آید که نحله چیست. توصیه حقوقی آن است که در هنگام اختلافات خانوادگی و زمانی که احتمال طلاق و پاشیده شدن زندگی مشترک وجود دارد افراد به کارشناس حقوقی مراجعه کنند.

وکیل خانواده اطلاعات وسیعی در اختیار موکل خود قرار می دهد و برای وی شرح خواهد داد که نحله چیست.

نحله چیست؟

همچنین وکیل مسیر دادرسی را برای موکل خود روشن می کند. با راهنمایی وکیل مدارک و مستندات لازم جمع آوری می شود. زمانی که وکیل طلاق پرونده را پیگیری می کند افراد می توانند امیدوار باشند که به حق و حقوق مالی خود می رسند.

وظایف زن در قبال شوهر و شرایط دریافت نحله چیست ؟

پس آنکه وکیل برای موکل شرح داد که نحله چیست نحوه دریافت نحله را نیز برای موکل خود شفاف سازی می کند. برای دریافت نحوه قانونگذار شرایط ویژه ای در نظر گرفته است.

قانونگذار توضیح مشخصی درباره اینکه نحله چیست ارائه نکرده است. اما با رجوع به قوانین مختلف می توان اطلاعات لازم را درباره این حق قانونی زن به دست آورد.

به طور کلی وظیفه اصلی که برای زن در نظر گرفته شده، آن است که از همسر خود تمکین به معنای خاص داشته باشد. تمکین به معنای انجام اعمال زناشویی و تامین نیاز جنسی مرد می باشد. پس از آن زن مانند همسر خود در قبال تربیت فرزندان مسئول است.

اما دین مبین اسلام غیر از این تکلیفی برای زن مقرر نداشته است. زن وظیفه ندارد که به امور خانه داری بپردازد آنچه که انجام می دهد از سر لطف و محبت به همسر و فرزندان است. در صورتی که بحث طلاق مطرح شود اصل آن است که اموری که زن انجام داده به قصد عدم تبرع بوده مگر خلاف آن ثابت شود.

مباحث مربوط به حقوق مالی زن و پرداختن به این مسئله که نحله چیست نیاز به بحث های عمیق تری دارد. اما در اینجا با هدف پاسخ به سوالات حقوقی افراد مختصری درباره این موضوع سخن خواهیم گفت.

قانونگذار برای پرداخت نحله شرایط قانونی مختلفی را بیان کرده است. چنانچه طلاق از طرف مرد باشد، و زن به سوء معاشرت محکوم نشود مبلغی به عنوان اجرت خدماتی که زن در خانه مرد انجام داده است به وی پرداخت می شود.

نحله و اجرت المثل در قانون

تبصره ۶ قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق در این باره بیان می کند:

هرگاه طلاق بنا به درخواست زوجه نباشد، و نیز تقاضای طلاق ناشی از تخلف زن از‌ وظایف همسری یا سوء اخلاق و رفتار وی نباشد، به ترتیب زیر عمل می‌شود:

الف – چنانچه زوجه کارهایی را که شرعاً به عهده وی نبوده، به دستور زوج و با عدم قصد تبرع انجام داده باشد و برای دادگاه نیز ثابت شود، دادگاه اجرت‌المثل کارهای انجام گرفته را محاسبه و به پرداخت آن حکم می‌نماید.

ب – در غیر مورد بند “‌الف”، با توجه به سنوات زندگی مشترک و نوع کارهایی که زوجه در خانه شوهر انجام داده و وسع مالی زوج، دادگاه مبلغی را‌ از باب بخشش (‌نحله) برای زوجه تعیین می‌نماید.

حق الزحمه کارهای انجام شده توسط زن و سایر حقوق مالی

همانطور که ملاحظه می شود تبصره ۶ قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق به طور غیر مستقیم به این موضوع می پردازد که نحله چیست. این قانون در ماده ۵۸ قانون حمایت خانواده مورد تاکید قرار گرفته است.

در بخشی از قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق به حقوق مالی زن مانند اجرت المثل می پردازد و ذیل آن توضیح می دهد که نحله چیست. بر اساس این قانون زن می تواند حق الزحمه کارهایی که در خانه همسر انجام داده است را مطالبه نماید.

همانطور که گفته شد اگر طلاق از طرف مرد باشد و زن ناشزه اعلام نشود باید در قبال کارهای زن به وی نحله پرداخت کرد.

وکیل پس از توضیح نحله، شرایط لازم برای دریافت آن را بیان می دارد. بر اساس قانون برای پرداخت نحله نیاز به بررسی کارشناس نیست. ملاک پرداخت نحله طول مدت زوجیت، حسن خلق زن، تمکن مالی مرد و تمکین زن از مرد می باشد.

وکیل طلاق علاوه بر آنکه برای زن شرح می دهد که نحله چیست او را از سایر حقوق خود آگاه خواهد کرد. حقوق مالی که در قانون در نظر گرفته شده شامل، مطالبه مهریه، نفقه، اجرت المثل، نحله، تنصیف اموال پس از طلاق و ارث می باشد.

همانطور که ملاحظه می شود اگر زن از وکیل مجرب استفاده نماید می تواند بعد از طلاق از تامین مالی مناسبی برخوردار شود.

حقوق مالی زن

تفاوت نحله و اجرت المثل در چیست ؟

تاکنون به این مسئله پرداخته شد که نحله چیست؟ اما ممکن است در خلال توضیحات این شبه به وجود آید که نحله همان اجرت المثل است. باید گفت با وجود تفاوت هایی که در قانون پیش بینی شده نحله و اجرت المثل ساختار جداگانه ای دارند.

در پرداخت نحله تقاضا طلاق از سوی مرد است اما برای مطالبه اجرت المثل چنین شرطی قرار داده نشده است. برای دریافت نحله تمکن مالی مرد در نظر گرفته می شود اما درباره پرداخت اجرت المثل بررسی می شود که کارهایی که زن انجام داده است دقیقا در عرف چه بهایی دارد.

محاسبه اجرت المثل به کارشناس واگذار می شود اما برای پرداخت نحله نیاز به نظر کارشناس نیست. تفاوت های دیگری هم وجود دارد که با راهنمایی کارشناس حقوقی می توان درباره آنها اطلاعات لازم را به دست آورد.

وکیل طلاق توضیح می دهد که نحله چیست و نحوه دریافت آن را برای موکل خود شرح خواهد داد. وکیل با نگارش لایحه قوی از حقوق موکل خود دفاع می کند.