5/5 - (1 امتیاز)

امروزه تعامل میان مالک و سازنده تحت عنوان مشارکت در ساخت بسیار رواج پیدا کرده است. بر همین اساس بین مالک و سازنده توافقاتی انجام می‌شود که عدم اجرای هر کدام از این توافقات به وسیله سازنده سبب بروز مشکل میان سازنده و مالک خواهد شد. در حال حاضر مشارکت در ساخت بین مالک و مجری یا سازنده بسیار زیاد شده است. بنابراین، میان مالک و سازنده توافقاتی صورت می گیرد که اجرا نکردن این توافقات توسط مجری یا سازنده باعث به وجود آمدن مشکلاتی بین سازنده و مالک می شود. شکایت از سازنده به علت تاخیر زمانی انجام می شود که مجری ساختمان در زمان تعیین شده ملک را آماده تحویل نکند. در قراردادی که بین مجری و صاحب ملک منعقد می شود، طرفین موظفند به تعهداتشان به طور کامل عمل نمایند.

از جمله مهم ‌ترین تعهدات مجری و سازنده ملک این است که در زمان تعیین شده ملک را بسازد و به مالک تحویل دهد.

اگر سازنده ملک به تعهدات خود عمل نکند، قانونگذار این حق را به مالک داده است که از مجری یا سازنده ملک شکایت نماید. برای این کار مالک باید اقدام به اقامه دعوی در دادگاه نماید. اقامه این دعوی نیز شرایط و مراحل خاص خود را دارد. بنابراین، در صورتی که قصد شکایت از سازنده به علت تاخیر را دارید، باید با شرایط و مراحل طرح این دعوی آشنا شوید. در این مطلب درباره شکایت از سازنده یا مجری ساختمان به علت تاخیر در تحویل از زبان بهترتین وکیل تهران در حوزه ملکی صحبت خواهیم کرد، با ما همراه باشید.

طرح دعوی در دادگاه به دلیل تاخیر سازنده

دعواهای ملکی از جمله مهم‌ ترین و هزینه‌ برترین دعواهایی است که در دادگاه‌ های حقوقی مطرح و بررسی می شود. شکایت از سازنده به علت تاخیر درباره املاک دارای سند و املاک بدون سند یا قولنامه ‌ای قابل طرح در دادگاه می باشد.

شکایت از سازنده زمانی در دادگاه مطرح می‌شود که یک فرد، ملک خود را در برای ساخت و ساز در اختیار مجری ساختمان یا سازنده قرار می دهد. اما، مجری یا سازنده ساختمان در موعد مقرر ساختمان را تکمیل نمی کند و تحویل مالک نمی دهد. در اینصورت، مالک ساختمان می‌تواند به دادگاه مراجعه کرده و دعوی علیه سازنده به علت تاخیر را مطرح نماید.

شکایت از سازنده به علت تاخیر در تحویل

شکایت از سازنده به علت تاخیر

در قرارداد که برای مشارکت در ساخت میان مالک و سازنده منعقد می شود، مدت شروع و پایان کار درج شده است. همچنین، باید تاریخ تحویل ملک در قرارداد منعقد شود. توجه داشته باشید، تاریخی که برای تحویل ساختمان تعیین می شود، معمولا به طور تقریبی تعیین می‌شود و در قرارداد‌های مربوط به ساختمان سازی شرایطی وجود دارد که ممکن است، فرآیند ساختن ساختمان برای مدت زمان مشخصی متوقف شود.

اگر سازنده یا مجری ساختمان در تاریخ و موعد مقرر نتواند به تعهد خود در مورد تحویل ملک عمل کند، مالک می تواند از سازنده یا مجری شکایت نماید. در صورتی که سازنده مالک را مطلع ساخته باشد که ممکن است ساختمان در تاریخ مقرر آماده نشود و تاخیر داشته باشد و مالک نیز این موضوع را پذیرفته باشد، نیاز به طرح دعوا نخواهد بود. اما، زمانی صحبت شکایت از مجری یا سازنده به دلیل تحویل ندادن به موقع ملک به میان می آید که مجری نتواند در تاریخی که در قرارداد تعیین شده است، ملک ساخته شده را به مالک تحویل‌ دهد.

در واقع سازنده یا مجری، تاخیر در تحویل ملک را به مالک اطلاع نمی‌دهد و همین موضوع باعث ایجاد اختلاف میان طرفین می شود. در هر صورت اگر مجری یا سازنده نتواند در زمان توافق شده در قرارداد ساختمان را به مالک تحویل دهد، مالک می تواند از وی شکایت کند.

بهتر است در چنین شرایطی، مالک ساختمان پیش از اقدام برای شکایت، درباره مشکل به وجود آمده با سازنده صحبت کند و مسئله ایجاد شده را به طور مسالمت آمیز حل و فصل نمایند. در صورتی که اختلاف مالک و سازنده به صورت مسالمت آمیز حل نشود، باید از راه قانونی و شکایت این مشکل را حل کرد.

شکایت از سازنده یا مجری از طریق شورای حل اختلاف

آماده کردن و تحویل در موعد مقرر از وظایف اصلی مجری یا سازنده ساختمان است. اما، در بعضی از مواقع به دلایلی مانند تامین نشدن هزینه‌‌ها از طرف مالک، پروژه برای مدتی متوقف شود. در چنین شرایطی تحویل دادن ساختمان در زمان تعیین شده در قرارداد کار دشواری خواهد بود.

به منظور شکایت از سازنده به علت تاخیر در ابتدا باید ‌دادخواست تامین دلیل‌ به دادگاه داده شود.‌ به این معني که مالک ساختمان باید دلایل محکمه پسند برای طرح شکایت خود به‌ دادگاه ارائه دهد. مالک برای دادن ‌دادخواست لازم است به نزدیک ترین شورای حل اختلافی که ملک در آنجا قرار دارد، مراجعه کند. سپس، هزینه کارشناسی ملک را پرداخت نماید. پس از واریز کردن هزینه کارشناسی توسط مالک، شورا یک کارشناس برای کارشناسی ملک تعیین خواهد کرد.

سپس، شورا با فرستادن کارشناس رسمی‌ دادگستری به محل ملک، بر اساس تشخیص و بازرسی کارشناس درباره میزان خسارت وارد شده صورت جلسه‌ای تنظیم خواهد کرد. در‌ دادگاه نیز قاضی با در نظر گرفتن نظریات کارشناس‌ رای نهایی را صادر خواهد کرد. همچنین، بر اساس صورت جلسه ای که تنظیم شده است، مالک می تواند در دادگاه‌ اقامه دعوا نماید و از سازنده یا مجری خسارت دیرکرد تحویل ملک را دریافت نماید.

شرایط طرح دعوی در دادگاه به دلیل تاخیر سازنده

برای مطرح کردن دعوی در دادگاه و صادر شدن رای به نفع خواهان، باید شرایطی که در قانون آیین دادرسی مدنی مقرر شده است، وجود داشته باشد. در غیر اینصورت، نتیجه دعوا و رای دادگاه ممکن است به نفع خواهان نباشد.

وجود شرایط عمومی برای شکایت از سازنده به علت تاخیر لازم و ضروری است. از مهم‌ترین شرایط عمومی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اهلیت ذی نفع
  • داشتن دلیل محکمه پسند

شرایط اختصاصی تنها مربوط به این دعوا می باشد و ارتباطی به دعواهای ملکی دیگر ندارد. از مهم‌ ترین شرایط اختصاصی شکایت از سازنده به علت تاخیر می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مالک ساختمان به طور قانونی وکالت کار ساختمان‌سازی را به مجری یا سازنده داده باشد.
  • مجری ساختمان در موعد مقرر برای تحویل ملک تعهد داده باشد و زمان تحویل دادن ملک یا ساختمان فرا رسیده باشد.
شکایت در دادگاه به دلیل تاخیر مجری یا سازنده ساختمان

مراحل شکایت عدم تحویل ملک از طریق سامانه ثنا

ابتدا لازم است مالک در سامانه ثنا ثبت نام و احراز هویت نماید. در مرحله بعد مالک باید علیه سازنده طرح شکایت نماید. توصیه می شود برای تنظیم کردن شکایت نامه از یک وکیل ملکی کاربلد استفاده نمایید. بعد از تنظیم نمودن شکایت نامه مالک باید با در دست داشتن اسناد و مدارک لازم به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه نماید.

دفتر خدمات قضایی نیز شکایت نامه را به شعبه دادگاه صالح ارجاع خواهد داد. دادگاه نیز پس از تعیین وقت رسیدگی، ابلاغیه ای به طرفین دعوا ارسال می کند. اگر شرایط به نفع خواهان یا مالک ملک باشد، دادگاه رای را به نفع مالک صادر می کند. رای صادر شده توسط دادگاه پس از قطعیت قابل اجرا خواهد بود.

خسارت دیرکرد تحویل ملک

توصیه می شود در قراردادی که میان مالک و سازنده منعقد می شود، میزان خسارت دیرکرد تحویل ملک تعیین شود. به عنوان مثال در قرارداد قید شود برای هر روز دیرکرد ۵۰۰ هزار تومان جریمه برای سازنده در نظر گرفته شود.