5/5 - (1 امتیاز)

عدم رعایت مقررات در گودبرداری باعث صدمه رسیدن به ساختمان‌ های مجاور و به وجود آمدن حوادث ناگوار برای ساکنین این ساختمان ها می شود. در چنین شرایطی، افراد شاکی می توانند با طرح شکایت از گودبرداری غیر اصولی و یا غیر مجاز در مراجع حقوقی و قضایی خسارت های وارده را مطالبه نمایند. گودبرداری به معنی خاک‌ برداری در تراز پایین ‌تر از زیر پی ساختمان مجاور می باشد.

طبق “دستورالعمل اجرایی گودبرداری‌ های ساختمانی”، در اجرای گودبرداری به صورت اصولی، افراد زیادی نقش دارند. در صورتی که در مراحل مختلف گودبرداری مشکلی ایجاد شود، هر کدام از این افراد بر اساس مسئولیتی که دارند، باید پاسخگو باشند. به طور كلی افراد زیر در انجام یک گودبرداری اصولی نقش دارند:

  • مالك ساختمان
  • مهندس طراح
  • مهندس مجری
  • مهندس ناظر

در صورتی که هر کدام از این افراد در انجام وظایف خود کوتاهی کند، منجر به حوادث جبران ناپذیری خواهد شد. در این مطلب درباره نحوه شکایت از گودبرداری غیر اصولی و نشست ساختمان از زبان بهترین وکیل ملکی گروه وکلای پاسارگاد صحبت خواهیم کرد، با ما همراه باشید.

مالک ساختمان در گودبرداری‌ چه مسئولیتی دارد؟

مالک ساختمان ابتدا باید مجوزهای لازم را از شهرداری بگیرد. سپس مطابق “بندهای ۱، ۲ و ۴ از مبحث دوم مقررات ملی ساختمان” موظف است، ساحت و ساز را به مهندسانی که پروانه اشتغال به کار دارند، واگذار نماید. همچنین، طبق “ماده ۴ دستورالعمل اجرایی گودبرداری، کارفرما باید ضمن دریافت مشخصات فنی املاک مجاور، آن را در اختیار مجری قرار داده و در صورتی که گودبرداری باعث سرایت خطر به خارج از محدوده پروژه می ‌شود، امکانات و تجهیزات لازم برای ایمن سازی گودبرداری را به مجری ارائه کند.”

در صورتی که گودبرداری بسیار عمیق بوده یا دارای خطرات زیادی باشد، مالک ساختمان باید با یکی از شرکت ‌های “خدمات فنی آزمایشگاهی ژئوتکنیک”، قرارداد ببندد و از آن شرکت بخواهد تا گزارش‌ ها و نقشه‌ های موضوعی را تهیه نمایند.

شکایت از گودبرداری غیر اصولی یا غیر مجاز

مسئولیت ‌های مجری گودبرداری

سازنده (مجری) باید دارای پروانه کار باشد و با به کارگیری افراد دارای صلاحیت و ایمن سازی محیط کار، پروژه را اجرا نماید. همینطور، مصون نگه داشتن کلیه افرادی که در نزدیکی ساختمان هستند، بر عهده مجری می باشد. طبق “بندهای ۱، ۲ و ۱۲ مبحث دوازدهم از مقررات ملی ساختمان” «تجهیزات و مصالح ساختمانی باید در جایی قرار داده شوند که حوادثی برای عابران، خودروها، تاسیسات عمومی، ساختمان‌ ها و… به وجود نیاورند…».

مجری پیش از شروع به کار باید «گزارش بررسی وضعیت ساختمان ‌های مجاور» را که از مهندس طراح گرفته است را بررسی نماید. همینطور اگر ایراداتی در کار وجود داشت، با مهندس طراح و مهندس ناظر در میان بگذارد.

مسئولیت‌ های مهندس طراح

طراح باید قبل از شروع به کار، از محل ملک بازدید نماید و از وضعیت و موقعیت محوطه اطلاع پیدا کند. همچنین، طراح باید وضعیت ساختمان‌ های مجاور را به مجری گزارش دهد.

مسئولیت ‌های مهندس ناظر در صورت شکایت از گودبرداری غیر اصولی

مهندس ناظر بر اجرای درست و اصولی عملیات ساخت و ساز نظارت دارد. همچنین، مهندس ناظر موظف است بر عملیات گودبرداری ساختمان به صورت‌ متناوب نظارت کند و حداکثر از هر ۳ متر گودبرداری گزارش تهیه کرده و به شهرداری ارائه دهد و اگر از طرف عوامل اجرایی در زمان گودبرداری تخلفاتی مشاهده کرد، به مجری ساختمان به صورت کتبی تذکر داده و تخلفات را به شهرداری و نظام‌ مهندسی گزارش دهد.

نهادهای قانونی چه مسئولیتی در گودبرداری‌ دارند؟

ارگان های زیر نیز از نظر صادر کردن مجوزهای مربوط به ساخت و ساز و نظارت بر پیشرفت پروژه، دارای مسئولیت هایی می باشند:

  • شهرداری ‌ها
  • سازمان نظام مهندسی
  • ادارات راه و شهرسازی
  • جبران خسارت‌ گودبرداری‌ غیر اصولی

در مراحل مختلف گودبرداری، اشخاص حقیقی و حقوقی زیادی حضور دارند. برای گرفتن خسارت ناشی از گودبرداری می توانید از دو طریق زیر اقدام نمایید:

  • دادگاه و مراجع قضایی
  • شورای انتظامی سازمان نظام مهندسی ساختمان

شکایت از گودبرداری غیر اصولی از طریق دادگاه

در صورتی که به دلیل اجرای غیر اصولی یک پروژه ساختمانی دچار زیان یا خسارت هایی شده اید می‌توانید، دادخواست مطالبه خسارت را پس از تنظیم به دادگاه ارائه دهید. طبق “ماده یک قانون مسئولیت مدنی مصوب ۱۳۳۹” «هرکس بدون مجوز قانونی عمدا یا در نتیجه بی ‌احتیاطی به جان یا سلامتی یا مال یا آزادی یا حیثیت یا شهرت تجاری یا به هر حق دیگر که به موجب قانون برای افراد ایجاد شده است، لطمه ‌ای وارد کند که موجب ضرر مادی یا معنوی دیگری شود، مسئول جبران خسارت ناشی از عمل خود است.»

 طبق ماده ۲ قانون مسئولیت مدنی، دادگاه پس از بررسی موضوع و مشخص کردن خسارت های وارده رای خود مبنی بر جبران خسارت های مادی یا معنوی را صادر خواهد کرد. همچنین، طبق قانون مدنی، گودبرداری جزو عملیات ‌های ساختمانی خطرناک می باشد. به طوری که کمترین قصور در این کار خسارت ‌های بسیار زیادی به ساختمان های مجاور، عابران پیاده، خودروها و… وارد خواهد کرد. بنابراین، با استناد به ماده ۳۳۳ قانون مدنی مالک ساختمان در خسارت ‌های وارد شده مسئول می باشد.

شکایت از گودبرداری غیراصولی در دادگاه

شکایت از گودبرداری غیر اصولی با مراجعه به شورای انتظامی

در صورتی که خسارت وارد شده به دلیل سهل انگاری مهندس اجرا یا طراح باشد، می توانید قضیه را در “شورای انتظامی سازمان نظام مهندسی” نیز مطرح نمایید. بر اساس “قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان”، “شورای انتظامی مسئول رسیدگی به شکایات و دعاوی اشخاص حقیقی و حقوقی درباره تخلفات حرفه ‌ای، انضباطی و انتظامی مهندسان و کاردان ‌های فنی عضو نظام مهندسی یا دارندگان پروانه اشتغال است.”

بنابراین، در صورتی که از گودبرداری غیراصولی دچار ضرر و زیان شده اید می‌توانید، با ارائه مستندات لازم شکایت خود را در شورای انتظامی مطرح نمایید. این شورا نیز موضوع را مورد بررسی قرار داده و اگر مهندس ناظر در کار خود اهمال و کوتاهی کرده باشد، محکوم خواهد شد.

توجه داشته باشید، شورای انتظامی تنها تخلف مهندس مربوطه را مورد بررسی قرار می دهد و مجازاتی که تعیین‌ می کند نیز شامل موارد زیر است:

  • اخطار و درج در پرونده
  • تقلیل و تنزل پروانه
  • تعلیق پروانه

بنابراین، در صورتی که با مراجعه به شورای انتظامی، قصد شکایت از گودبرداری غیر اصولی را دارید، باید بدانید که در این شورا به تخلفات کلیه افرادی که در گودبرداری غیر اصولی نقش داشته اند، رسیدگی نخواهد شد.