5/5 - (1 امتیاز)

امروزه مسئله‌ی نگهداری سگ در آپارتمان ها تبدیل به یکی از چالش های اساسی مردم شده است. همانطور که می‌دانید، زندگی اجتماعی انسانها نیاز به تعامل و رعایت اصول اساسی دارد که در اصطلاح به آن‌ها قواعد و مقررات می‌گوییم. رعایت این قوانین و قواعد اجتماعی باعث می‌شود که مردم با سلایق گوناگون در یک جامعه در صلح و آرامش در کنار یکدیگر زندگی کنند و کمتر دچار اختلاف و چالش شوند.

طبق آمار بدست آمده از سالهای گذشته می توان گفت که یکی از پرمخاطره ترین مسائلی که این روزها باعث ایجاد اختلاف و مشکل در آپارتمان نشینی شده است و مردم بیش از پیش با آن روبرو شده اند، مسئله ای به نام نگهداری سگ در آپارتمان و مجتمع های مسکونی می‌باشد. بنابراین قواعد و قوانینی برای حل این تعارضات و مشکلات ایجاد شد تا مردم کمتر دچار نزاع و اختلاف شوند و بتوانند در کنار یکدیگر با آرامش زندگی کنند.

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲-۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

سگ در اسلام

توجه داشته باشید که در یک جامعه، مردم زیادی با فرهنگ و سلیقه و گویش های مختلفی زندگی می‌کنند و نمی توان افراد را مجبور کرد تا سلیقه شان را عوض کنند. این موضوع قابل انکار نیست که دین اسلام و مذهب شیعه، سگ را حیوان نجس معرفی کرده است و نگهداری آن را در خانه و محل های عمومی همچون هتل ها و محیط کار و…. مغایر شرع و اخلاق انسانی معرفی کرده است. اما همانطور که گفتیم در یک جامعه همه‌ی مردم مانند یکدیگر فکر نمی کنند و بسیاری از افراد دارای نظرات و سلایق مختلفی هستند. در رابطه با مسئله‌ی نگهداری سگ در آپارتمان نیز بسیاری از افراد عقیده دارند که حیوانات خانگی همچون سگ، موجوداتی ارزشمند می باشد و می توانند اوقات فراغت و تنهایی انسان ها را پر کنند.

نگهداری سگ در آپارتمان

قانون یک جامعه، عنصری مشترک در میان تمام مردم جامعه می باشد که باید از آن تبعیت کنند و تا حد ممکن آن را رعایت کرده و از سرپیچی کردن از آن، امتناع ورزند، چرا که عدم رعایت قانون جرم تلقی میشود و دارای آثار حقوقی بسیار زیادی می‌باشد.

شرایط قانونی نگهداری سگ در آپارتمان

موضوع نگهداری سگ در آپارتمان دارای ابعاد حقوقی مختلفی می‌باشد که آیین نامه اجرایی قانون تملک آپارتمان ها نیز در مورد نگهداری انواع حیوان خانگی همچون، سگ، گربه و… با استناد به قانون آپارتمان نشینی، این ابعاد حقوقی را بیان کرده است.

آیین نامه اجرایی قانون تملک آپارتمان‌‌‌ها در سال های اخیر با مشخص کردن حدود ارتباطات و مناسبات ساکنان آپارتمان ها و… باعث حل شدن بخش بسیار بزرگی از مشکلات و چالش های همسایه های آپارتمان نشین شده است.

قانون تملک آپارتمان ها

با استناد به ماده‌ی ۳ قانون تملک آپارتمان‌ها و تبصره‌ی مربوط به آن، در رابطه با موضوع نگهداری سگ در آپارتمان ها صراحتاً می توان به موارد زیر اشاره کرد: 

  • قسمت‌‌هایی از ساختمان و اراضی و متعلقات آنها که به ‌طور مستقیم و یا غیر مستقیم مورد استفاده تمام شرکاء ‌‌می‌‌باشد، قسمتهای مشترک محسوب ‌‌می‌‌گردد و ‌‌‌نمی‌‌توان حق انحصاری بر آنها قائل شد.
  • قرار دادن میز و صندلی و هر نوع اشیای دیگر و همچنین نگهداری حیوانات در قسمتهای مشترک ممنوع است‌. قسمت‌‌های مشترک در ملکیت مشاع تمام شرکای ملک است‌، هر چند که در قسمتی اختصاصی واقع شده باشد و یا از آن قسمت‌‌ها عبور نماید.

با توجه به ماده‌ی قانونی اشاره شده، به خوبی می‌توان به این نتیجه رسید که نگهداری حیوانات خانگی مثل؛ سگ، گربه، مرغ و…  در قسمت های مشاع ساختمان (قسمت هایی که تمام ساکنان آپارتمان ها به صورت اشتراکی از آن استفاده می کنند) به طور کامل ممنوع می باشد و آنان حق دارند تا در صورت علاقه به مسائلی همچون نگهداری سگ در آپارتمان، آن حیوان را در قسمت های خصوصی و غیرمشاع واحد خود نگه دارند.

منظور از مشاعات و قسمت مشترک یک ساختمان موارد زیر می باشد:

راه پله‌‌ها | پشت بام | راه رو | پارکینگ | حیاط و …

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲-۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

نکات اساسی در مورد نگهداری سگ در آپارتمان

  • اشخاصی که تمایل به نگهداری سگ در آپارتمان دارند باید توجه داشته باشند که محدودیت هایی برای آنها وجود دارد و باید در مرحله ی اول تمامی مقررات و مسائل بهداشتی درمانی را به بهترین شکل ممکن رعایت کنند.
  • در صورتی که حیوان خانگی (گربه، سگ، پرنده و…) باعث ایجاد سرو صدا در ساختمان شوند و آرامش را از بین ببرند حتی اگر وارد مناطق مشترک ساختمان هم نشده باشند، این اختیار برای همسایه ها وجود دارد که از حق طرح دعوی علیه واحد آپارتمانی که اقدام به نگهداری سگ در آپارتمان می کند، استفاده کند.
  • تفاهم و تعامل واحد های مختلف در زندگی آپارتمان نشینی، حرف اول را میزند و توصیه می‌شود تا همسایگان برای جلوگیری از نزاع و از بین رفتن آرامش ساختمان، حتماً با یکدیگر همدلی کنند و سعی کنند تا شرایط یکدیگر را درک کنند و برای کوچکترین مسائل و مشکلات طرح دعوی نکنند و در ابتدا سعی کنند تا با همسایگان خود صحبت کنند و مشکلات را به نحوی دوستانه حل کنند.

برای مثال همسایه‌ها می‌توانند با همکاری مدیریت ساختمان، اظهارنامه ی کتبی خود را مبنی بر نارضایتی از نگهداری سگ در آپارتمان را به همسایه ی مورد نظر، ارائه دهند.

مسئولیت حقوقی نگهداری از حیوانات خانگی

شاید اکنون برای بسیاری از افراد این سوال پیش آید که در صورت نگهداری سگ در آپارتمان و محیط های عمومی دیگر، اگر خسارتی به دیگر افراد وارد شود، مسئولیت آن خسارت بر عهده‌ی چه کسی خواهد بود؟

برای پاسخ به این سوال شما در ابتدا به ماده ی ۵۰۱، ۲۹۰، ۵۲۲ و ۵۲۳ قانون مجازات اسلامی اشاره می کنیم.

 چنانچه سگ تربیت شده و دارای قلاده نیز باشد، اگر از سوی صاحب آن با هر انگیزه‌ای اعم از شوخی یا به قصد ترساندن یا بدون هیچ انگیزه‌ای، حیوان به سمت افراد اعم از کودکان، بانوان یا سالمندان و حتی افراد بزرگسال حرکت کند یا حیوان در مقابل این افراد پارس کند و موجبات وحشت فرد را فراهم سازد و از وحشت وارده، صدمه جسمی، روحی و روانی به افراد وارد شده یا اینکه موجب سقط جنین زنان باردار یا سکته و فوت افراد شود:

به موجب عمل مادی غیراصابتی، وفق بند «پ» ماده ۲۹۰ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۹۲، در صورت فوت فرد، قتل عمدی محسوب شده و صاحب سگ محکوم به قصاص خواهد شد و در صورتی که عمل حیوان منتهی به آسیب جسمی و صدمه روحی یا روانی شود صاحب حیوان به استناد مواد ۵۲۲ و ۵۲۳ قانون فوق الذکر ملزم به جبران خسارت به دلیل تقصیر در نگهداری حیوان است. چون ترس از سگ برای غالب افراد، امری ذاتی محسوب می‌شود و از طرف دیگر در قبال ترس، واکنش افراد متفاوت است که این عکس‌العمل بستگی به شرایط جسمی، روحی و روانی فرد دارد.