4.5/5 - (4 امتیاز)

زن و مردی که قصد دارند صاحب فرزند شوند، باید یک سری مهارت ها درباره نگهداری از فرزندان بیاموزند‌. به طوری که اگر حتی والدین تصمیم به جدایی و طلاق گرفتند، آسیب زیادی به روحیه فرزندان آن ها وارد نشود. متاسفانه گاهی اوقات والدین فرزندانشان را قربانی اختلافات خود می کنند و یکی از والدین فرزندان را بدون اطلاع و رضایت والد دیگر از منزل خارج می کند و والد دیگر را از دیدن فرزندش محروم می کند. در این مطلب درباره بردن فرزند بدون اجازه از زبان بهترین وکیل حضانت در گروه وکلای پاسارگاد صحبت خواهیم کرد، با ما همراه باشید.

بردن فرزند بدون اجازه شوهر در طلاق

طبق قانون مدنی والدین در قبال فرزندانشان تکالیفی از جمله حضانت و تربیت کردن آن ها دارند. در صورتی که زن و مرد با هم زندگی مشترک دارند، وظیفه حضانت و تربیت فرزندان بر عهده هر دو نفر می باشد. اما گاهی اوقات به دلیل به وجود آمدن اختلافات، زن و مرد تصمیم به جدایی و طلاق می گیرند. در این مورد نیز قانون مدنی تکلیف شرایط حضانت فرزندان را مشخص کرده است. به طوری که حضانت فرزندان تا ۷ سالگی بر عهده مادرانشان است. سپس تا سن بلوغ حضانت بر عهده پدر می باشد.

در برخی از موارد معمولا به دلیل قهر و دعوای زن و مرد قبل از طلاق ممکن است مادر فرزندش را بدون اجازه همسرش از منزل خارج کند و به خانه یکی از آشنایان ببرد. سوالی که اینجا مطرح می شود این است، آیا با اینکه حضانت فرزندان تا ۷ سالگی بر عهده مادرشان است، آیا مادر اجازه بردن فرزند بدون اجازه شوهر را دارد؟

بردن فرزند بدون اجازه

بردن فرزند از خانه توسط مادر بدون اطلاع و اجازه شوهر از لحاظ شرعی و قانونی مجاز نیست. زیرا حضانت فرزندان قبل از جدایی والدین حق هر دوی آن ها می باشد و مادر اجازه ندارد، همسرش را از این حق قانونی محروم نماید.

توجه داشته باشید که حتی خود زن نیز اگر بدون اجازه همسرش اقدام به ترک زندگی مشترک نماید، ممکن است به عنوان زن ناشزه که عدم تمکین نموده است، شناخته شود و نفقه به چنین زنی تعلق نخواهد گرفت.

حکم مادری که فرزندانش را بدون اجازه شوهر از منزل خارج نماید، چیست؟

  • در صورتی که زن و شوهر با هم زندگی می کنند و هنوز جدا نشده اند و زن اقدام به بردن فرزند از منزل بدون اجازه شوهرش کرده است. در این صورت حکم نشوز و عدم تمکین برای زن صادر می شود. همچنین به دلیل بردن فرزند بدون اجازه شوهر مشمول احکام حقوقی و کیفری تعیین شده در قانون مجازات خواهد شد.
  • در صورتی که زن و شوهر طلاق گرفته باشند و حضانت فرزندان بر عهده پدرشان باشد، مادر اجازه بردن فرزند بدون اجازه پدر را نخواهد داشت. به این دليل که در چنین شرایطی حضانت و ولایت قهری فرزندان بر عهده پدر و جد پدری آن ها می باشد.
  • در صورتی که حضانت فرزندان بر عهده مادر باشد نیز مادر نمی تواند، فرزندان را به مسافرت ببرد و یا با هر روش دیگری مانع دیدار و ملاقات پدر و فرزند شود. چرا که پدر حق ملاقات و دیدن فرزندانش را دارد.

مطابق ماده ۴۲ قانون حمایت خانواده: نمی توان فرزندان را بدون اجازه و اطلاع ولی، قیم، مادر و یا فردی که حضانت فرزندان را بر عهده دارد، از مکان یا منزلی که مشخص شده است خارج کرد و فرزند را به جایی دیگر و یا به مکانی در خارج از کشور برد. تنها در صورتی که دادگاه این کار را به مصلحت فرزند بداند و حق ملاقات والد دیگر را لحاظ نماید، بردن فرزند امکان پذیر خواهد بود. همچنین والدی که فرزند را برده است باید تضمین بدهد که وی را بر می گرداند.

حکم حقوقی بردن فرزند بدون اجازه شوهر و سلب حضانت

حکم مادری که بدون اجازه همسرش فرزندان را از خانه بیرون ببرد را می توان از لحاظ حقوقی و کیفری مورد بررسی قرار داد. از لحاظ حقوقی مادری که فرزندش را بدون اطلاع و اجازه شوهر از منزل بیرون ببرد، این است که ممکن است حق حضانت فرزند از وی سلب شود.

مطابق ماده ۴۱ قانون حمایت خانواده: “هرگاه دادگاه ، تشخیص بدهد که مسئول حضانت، از انجام تکالیف مقرر در این رابطه، امتناع می نماید، و یا اینکه، مانع ملاقات فرزند تحت حضانت با اشخاص ذی حق می شود، می تواند دو اقدام انجام دهد :”

۱. به دلیل محروم ساختن پدر از دیدار فرزندانش و عمل نکردن به شروط تعیین شده در حضانت، حضانت فرزندان به فرد دیگری واگذار می‌ شود. همچنین حضانت فرزندان از مادر سلب خواهد شد.

۲. به این دلیل که مادر مانع ملاقات و دیدار پدر با فرزندانش شده است، ناظر تعیین می شود. حدود نظارت فرد ناظر نیز باید مشخص باشد، به طوری که مصلحت فرزندان نیز تامین شود.

سلب حضانت فرزند

حکم کیفری بردن فرزند بدون اجازه شوهر

علاوه بر حکم حقوقی بردن فرزند بدون اجازه شوهر، در قانون حمایت خانواده برای این جرم حکم ضمانت اجرای کیفری نیز تعیین شده است. حکم کیفری این جرم، در ماده های ۴۰ و ۵۴ قانون حمایت خانواده آورده شده است.

مطابق ماده ۴۰ قانون حمایت خانواده:

خودداری از استرداد فرزند به شخصی که حضانت را به عهده دارد، ممکن است موجب بازداشت شخص شود.

بنابراین، در صورتی که پدر حضانت فرزند را بر عهده داشته باشد و مادر به منظور ملاقات با فرزندش، وی را به خانه خود ببرد و فرزند را برنگرداند، مطابق حکم کیفری ممکن است بازداشت شود. چرا که مطابق متن این ماده :

هر کس از اجرای حکم دادگاه در مورد حضانت طفل، استنکاف نموده یا مانع اجرای آن شود، یا از استرداد طفل امتناع ورزد، حسب تقاضای ذی نفع و به دستور دادگاه صادر کننده رای نخستین، تا زمان اجرای حکم، بازداشت می شود.

همچنین مطابق ماده ۵۴ قانون حمایت خانواده:

هرگاه مسئول حضانت، از انجام تکالیف مقرر، خودداری کند یا مانع ملاقات طفل با اشخاص ذی حق شود، برای بار اول، به پرداخت جزای نقدی درجه هشت و در صورت تکرار، به حداکثر مجازات مذکور، محکوم می شود.

توجه داشته باشید که جزای نقدی درجه هشت، طبق قانون مجازات اسلامی تا ۱۰ میلیون ریال جریمه نقدی می باشد.