: امتیاز مقاله

آیا امکان دریافت مهریه بخشیده شده وجود دارد؟ بسیاری از زنان بعد از جاری شدن صیغه نکاح بنا به هر دلیلی تصمیم می گیرند تا مهریه خود را ببخشند. ولی ممکن است به هر دلیلی از تصمیم خود منصرف شوند. در این شرایط، پرسش فوق از جانب آنان مطرح خواهد شد. جالب است بدانید که نمی توان پاسخ واحدی به این پرسش داد. یعنی مواردی مانند شرایط و نحوه بذل مهریه می تواند منجر به ارائه جوابی متفاوت به سوال مذکور بشود. به همین دلیل تصمیم گرفته ایم در این مقاله، تمامی ابعاد موضوع بخشیدن مهریه را از زبان وکیل مهریه وکلای پاسارگاد مورد بررسی قرار دهیم تا جوابی جامع و کامل برای این پرسش پیدا کنیم. پس در ادامه با ما همراه باشید.

زن چه زمانی میتواند مهریه خود را دریافت و مطالبه نماید؟

پیش از بررسی مبحث دریافت مهریه بخشیده شده لازم است تا با تعریف دقیق مهریه آشنایی پیدا کنیم. بعد از ازدواج زن و مرد وابسته به نقش خود در خانواده صاحب برخی حقوق مالی و غیر مالی می شوند. مهریه زیر مجموعه حقوق مالی است که زن به محض جاری شدن صیغه نکاح، مالک آن خواهد شد. بنا به نظر قانون مدنی زوجه مجاز است در این حق مالی هرگونه تصرفی که مایل باشد انجام دهد. این تصرف شامل مطالبه مهریه در هر زمان و مکان نیز می باشد. برخی تصور می کنند که تنها با وقوع طلاق، زن می تواند مهریه خود را به اجرا بگذارد، در صورتی که این عقیده درست نیست. زوجه می تواند هر زمانی که تمایل دارد مهر خود را از شوهرش مطالبه کند. همچنین این امکان برای زوجه وجود دارد که بعد از نکاح در هر زمانی که بخواهد مهریه خود را ببخشد.

دریافت مهریه بخشیده شده

زوجه به چه دلایلی مهریه را می بخشد؟ دلایل بخشش مهریه چیست؟

گاهی اوقات بنا به دلایل عاطفی و یا اعتقاد شخصی برخی از زنان مهریه خود را می بخشند. گاهی نیز آنان در ازای دریافت حقوقی دیگر از گرفتن مهریه صرف نظر می کنند. برای مثال گروهی از زنان باور دارند که داشتن حق طلاق اهمیت بیشتری نسبت به مهریه دارد. به همین دلیل در ازای دریافت حق طلاق، مهریه خود را بذل می کنند. همچنین بانوانی که بعد از طلاق خواهان دریافت حضانت فرزند خود هستند، برای دریافت این حق تصمیم می گیرند تا مهریه خود را به زوج ببخشند.

هبه مهریه چیست؟ بخشیدن مهریه چگونه است؟

یکی از راه های بخشیدن مهریه، هبه می باشد. عقد هبه از جمله عقود عینی قانون مدنی است و اصول خاصی دارد. این عقد می تواند به صورت معوض یا غیر معوض واقع شود. مثلا زمانی که زوجه در قالب عقدی معوض مهریه خود را بذل کند، در هیچ صورتی نمی تواند از بخشش خود رجوع نماید. چرا که در مقابل آن، عوضی دریافت کرده است. ولی اگر بخشش به صورت غیر معوض باشد، امکان رجوع از آن وجود دارد.

در برخی مواقع مهریه در قالب تعداد مشخصی سکه و یا  مقداری طلا تعیین می شود. در این شرایط اگر در قالب عقد هبه، بذل شود، امکان رجوع از آن وجود ندارد. چرا که بر اساس ماده هشتصد و شش قانون مدنی ممکن نیست که داین از آنچه بخشیده است، رجوع کند. ولی اگر مهریه زوجه، عینی معین برای مثال خانه ای مشخص باشد، امکان دریافت مهریه بخشیده شده وجود خواهد داشت. چرا که عین مهریه، برخلاف مورد قبلی کلی فی الذمه نبوده و همچنان در دسترس است. نمونه متن و فرم بخشیدن مهریه بصورت قانونی در سایت وکلای پاسارگاد موجود است.

دریافت مهریه بخشیده شده پس از اقرار چگونه است؟

گاهی اوقات ممکن است مرد در طول ازدواج مهریه را به زوجه بپردازد. در چنین شرایطی برای رسمی شدن این موضوع، زن و مرد به دفترخانه اسناد رسمی بایستی مراجعه کنند و زن باید در حضور سردفتر اقرار به دریافت مهریه کند. حال اگر زن بنا به هر دلیلی به دروغ مجبور به اقرار شود، امکان رجوع از آن وجود دارد. البته توجه داشته باشید که برای رجوع باید زوجه دلیل محکمه پسندی برای اقرار به دروغ به دادگاه ارائه کند.

آیا امکان دریافت مهریه بخشیده شده در قالب عقد صلح وجود دارد؟

پیش از بذل مهریه بایستی توجه داشته باشید که این بذل در قالب کدام یک از عقود قانون مدنی انجام می شود. چرا که برخی از عقود مانند صلح لازم هستند و اصولا امکان فسخ آن برای طرفین وجود ندارد. ولی زوجه می تواند قبل از بخشش مهریه، حق فسخ برای خود در عقد صلح پیش بینی کند. در این صورت امکان دریافت مهریه بخشیده شده برای او وجود دارد.

ابرا کردن مهریه چگونه است؟

ابرا زوج برای پرداخت مهریه چه شرایطی دارد؟

امکان دریافت مهریه بخشیده شده در قالب ایقاع ابرا وجود ندارد. چرا که در ابرا، زن به صورت یک جانبه بدون هیچ حق فسخی ذمه شوهر خود را بری می کند. به علاوه بر انجام این کار، نیاز است که به دفترخانه اسناد رسمی رجوع شود و زن در مقابل سردفتر به صورت نوشته شده بیان کند که زوج دیگر به او مدیون نمی باشد. به همین دلیل هیچ راه برگشتی بعد از بری کردن مرد با این روش وجود نخواهد داشت.

دریافت مهریه بخشیده شده در طلاق توافقی چگونه است؟

امکان دریافت مهریه بخشیده شده در طلاق توافقی نیز در شرایطی خاص وجود دارد. در حقوق ما طلاق انواع مختلفی دارد. یکی از این موارد طلاق خلع و مبارات می باشد. طریقه انجام آن به این صورت است که زن برای رهایی از قید ازدواج زمانی که مرد حاضر به جدایی نمی شود، تصمیم می گیرد با پرداخت پول و یا بخشیدن مهریه او را وادار به جدایی کند. اگر بعد از این اقدام تا زمانی که عده طلاق تمام نشده است، زوجه از بذل مهریه رجوع نماید، امکان دریافت مهریه بخشیده شده وجود خواهد داشت. ولی در صورتی که پس از پایان عده، زن از بخشیدن مهریه پشیمان شود، راهی برای برگشت وجود ندارد.

پاسخ به سوالات متداول در مورد دریافت مهریه بخشیده شده

اگر بین زن و مرد نزدیکی انجام نشده باشد و زن از بذل مهریه خود رجوع کند، بایستی کل مهریه را به او پرداخت؟ مادامی که نزدیکی بین زن و مرد واقع نشده است، زن مستحق نیمی از مهریه خواهد بود.

اگر زنی مهریه خود را در قبال حق طلاق ببخشد، ولی از حق طلاق خود استفاده نکند، می تواند مهریه بخشیده شده را دریافت کند؟

 خیر. آنچه اهمیت دارد این است که حق طلاق به او داده شده است. استفاده یا عدم استفاده از این حق موجبی برای دریافت مهریه بخشیده شده نیست.