3/5 - (2 امتیاز)

همانطور که می دانید، قوانین مربوط به ازدواج و طلاق در هر کشور با سایر کشورها متفاوت است. یکی از مواردی که ممکن است بعد از طلاق زن و مرد مورد بحث قرار بگیرد، تقسیم اموال بعد از طلاق می باشد. برای دانستن تقسیم و تفکیک اموال بعد از طلاق لازم است به دو سوال زیر پاسخ دهیم:

۱. آیا استقلال مالی زن درباره اموالی که متعلق به خودش است، در قانون به رسمیت شناخته شده است؟

۲. در چه صورتی بعد از جدایی زوجین نصف اموال و دارایی های مرد به همسرش تعلق می گیرد؟

در این مطلب درباره نحوه تقسیم اموال بعد از طلاق از زبان بهترین وکیل طلاق گروه وکلای پاسارگاد صحبت خواهیم کرد، با ما همراه باشید.

آیا اموال زن بعد از جدایی زوجین در قانون کشور ما به رسمیت شناخته شده است؟

طبق ماده ۱۱۱۸ قانون مدنی :

زن مستقلاً می تواند در دارایی خود هر تصرفی را که می خواهد بکند.

بنابراین استقلال مالی زن درباره اموالش طبق قانون به رسمیت شناخته شده است. به طوری که هیچ مردی اجازه ندارد، مال و اموالی که متعلق به همسرش می باشد را تصاحب نماید.

توجه داشته باشید که این موضوع تنها یک قاعده قانونی نمی باشد، بلکه اگر بخواهیم منطقی و منصفانه به موضوع نگاه کنیم، هر انسانی جدا از جنسیتی که دارد، باید بتواند بر اموال و دارایی های خود احاطه داشته باشد.

تقسیم اموال بعد از طلاق

همچنین مردان نیز از این موضوع مستثنی نمی باشند. حتی اگر یک مرد متاهل باشد نیز اختیار هر گونه دخل و تصرفی در اموال و دارایی های مربوط به خود را دارد.

نحوه تقسیم اموال بعد از طلاق

بر اساس ماده ۱۱۱۹ قانون مدنی :

طرفین عقد ازدواج می توانند هر شرطی که مخالف با مقتضا عقد مزبور نباشد در ضمن عقد ازدواج یا عقد لازم دیگر بنمایند. مثل اینکه شرط شود هر گاه شوهر زن دیگر بگیرد یا در مدت معینی غائب شود یا ترک انفاق نماید یا بر علیه حیات زن سوء قصد کند یا سوء رفتاری نماید که‌ زندگانی آن ها با یکدیگر غیر قابل تحمل شود، زن وکیل و وکیل در توکیل باشد که از اثبات تحقق شرط در محکمه و صدور حکم نهائی خود را مطلقه‌ سازد.

توجه داشته باشید که در زمان عقد هر شرطی که بر خلاف ذات عقد نباشد را می توان در عقدنامه درج کرد. یکی از شرط هایی که امروزه در عقدنامه آورده شده است به صورت زیر است:

چنانچه طلاق بنا به درخواست زوجه نباشد و طبق تشخيص دادگاه، تقاضای طلاق ناشی از تخلف زن از وظايف همسری يا سوء اخلاق و رفتار وی نباشد، زوج مكلف است تا نصف دارايی موجود خود را كه در ايام زناشويی با زوجه به دست آورده يا معادل آن را به صورت بلاعوض به زوجه منتقل نماید.

شرط تنصیف اموال بعد از طلاق که به صورت پیش فرض در سند ازدواج آورده شده است، دارای شرایطی است که در صورت محقق شدن این شروط نصف اموال مرد بعد از طلاق به زن تعلق می گیرد. همچنین زن و مرد می توانند بعد از ازدواج با یکدیگر توافق نمایند، در صورتی که طلاق از جانب مرد یا زن باشد، نصف اموال مرد به زن تعلق بگیرد.

شرایط تقسیم اموال بعد از طلاق

یکی از شرط های ضمن عقد که به سند ازدواج  از سال ۱۳۶۰ به بعد اضافه شده است، شرط ” تنصیف اموال و دارایی مرد پس از طلاق ” می باشد. مطابق این شرط اگر شرایط لازم وجود داشته باشد، نیمی از اموال مرد پس از طلاق به زن تعلق می گیرد. این شرط به صورت زیر است:

ضمن عقد ازدواج زوج شرط نموده که هرگاه طلاق به ‌درخواست زوجه نباشد و طبق تشخیص دادگاه تقاضای طلاق ناشی از تخلف زن از وظایف همسرداری یا سوء اخلاق و رفتار او نباشد، زوج موظف است تا نصف دارایی موجود را که در ایام زناشویی با او به‌دست آورده است یا معادل آن را طبق نظر دادگاه، بلا عوض به زوجه منتقل نماید.

شرایط گرفتن نصف اموال مرد بعد از طلاق

در صورت وجود داشتن شرایط زیر تا نصف اموال مرد بعد از طلاق به زن تعلق می گیرد. بنابراین لزوما نصف اموال مرد بعد از طلاق به زن تعلق نخواهد گرفت. مقدار اموالی که پس از طلاق تقسیم می شود به نظر قاضی بستگی دارد. شرایط گفته شده به صورت زیر می باشد:

  • اولین شرط لازم برای تقسیم اموال مرد پس از طلاق این است که مرد در زمان عقد باید این شرط را امضا نموده باشد.
  • طلاق باید به درخواست مرد باشد. بنابراین اگر طلاق به درخواست زن باشد و یا در طلاق های توافقی تنصیف اموال صورت نمی گیرد.
  • در صورتی که طلاق به دلیل تخلف زن از وظایف زناشویی خود مانند عدم تمکین وی باشد، شرط تنصیف اموال باطل است.
  • تنها اموالی بعد از طلاق تقسیم می شوند که پس از ازدواج به دست آمده باشند. همچنین این اموال حاصل کار و تلاش زوجین باشد و نه ارث و میراث.
  • مقدار اموال مرد که بعد از طلاق به همسرش تعلق می گیرد ” تا نصف اموال و دارایی زوج ” است و لزوما نصف اموال مرد نیست. بنابراین امکان دارد، دادگاه مقدار کمتری از اموال مرد را مورد حکم قرار دهد. مثلا امکان دارد، یک سوم اموال مرد و یا یک چهارم اموال مرد پس از طلاق به زن تعلق بگیرد.

نکته: استفاده از یک وکیل خانم در مورد مسائل خانوادگی و طلاق برای خانم ها بشدت توصیه می‌گردد.

شرایط گرفتن نصف اموال مرد بعد از طلاق

تفکیک و تقسیم اموال بعد از طلاق در طلاق توافقی

همانطور که اشاره شد، تنها در صورتی بعد از طلاق نیمی از اموال مرد به همسرش تعلق می گیرد، که اولا طلاق از جانب مرد باشد و ثانیا طلاق مرد به دلیل تخلف زن از وظایف زناشویی نباشد. بنابراین نیمی از اموال مرد در طلاق توافقی به زن تعلق نمی گیرد.

توجه داشته باشید که زن و مرد طبق مقررات طلاق توافقی می توانند، در زمان توافق برای جدایی هر شرطی را در توافق نامه خود درج نمایند. بنابراین زوجین می توانند به توافق برسند که نیمی از اموال مرد به زن تعلق بگیرد. در غیر این صورت دادگاه مرد را مجبور به دادن نیمی از اموال به همسرش نخواهد کرد. همچنین در این نوع طلاق تنها توافقات بین زن و مرد مورد عمل قرار خواهد گرفت.