5/5 - (1 امتیاز)

انجام مراحل طلاق، نیاز به گذراندن مراحل و تشریفات خاصی دارد که در قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده به این گونه تشریفات اشاره شده است. در صورتی که یک زن و مرد بنا بر دلایلی تصمیم به طلاق و جدایی گرفته باشند، اولین مرحله طلاق این است که دادخواست طلاق باید توسط یکی از زوجین به ثبت برسد و پس از گذراندن سایر مراحل طلاق و گرفتن رای دادگاه، باید رای نهایی که توسط دادگاه خانواده صادر شده است به محضر ارائه داده شود و طلاق زوجین به ثبت برسد. از جمله اقدامات لازم پیش از طلاق، انجام آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق است.

معمولا، این آزمایش برای مشخص کردن وضعیت پرده بکارت و بارداری زوجه در پزشکی قانونی انجام می شود. تفاوتی ندارد که درخواست طلاق از طرف مرد باشد یا از طرف زن و یا حتی در صورتی که طلاق به صورت توافقی باشد نیز، انجام آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق ضروری است. در این مطلب درباره شرایط و مراحل دریافت گواهی آزمایش عدم بارداری یا بکارت در پزشکی قانونی برای طلاق صحبت خواهیم کرد، با ما همراه باشید.

آیا می توان بدون مراجعه به پزشکی قانونی و انجام آزمایش پروسه طلاق را انجام داد؟

هنگامی که یک زوج قصد جدایی از یکدیگر را داشته باشند، باید پیش از طلاق اقداماتی را انجام دهند تا دادگاه حکم طلاق زن و مرد را صادر نماید. از جمله اقدامات پیش از طلاق، انجام آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق است که معمولا از طرف زوجه به منظور تشخیص موارد زیر انجام می شود:

  • بارداری
  • دوشیزه بودن زوجه (صادر نمودن گواهی بکارت)
  • عیب های احتمالی زنان در فسخ نکاح و …
آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق

توجه داشته باشید، آزمایش های پزشکی قانونی به دلایل مختلفی ممکن است انجام شوند و در برخی از مواقع این آزمایش ها شامل مردان نیز می شوند. به عنوان مثال، ممکن است یک زن مدعی شود که شوهرش به جنون مبتلا شده است و بیماری روانی دارد. در اینصورت، مرد باید در پزشکی قانونی حاضر شده و برای اثبات این موضوع آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق را بدهد تا زن بتواند برای طلاق اقدام نماید. همچنین، در صورتی که مرد دارای عیب و نقصی مانند عقیم بودن باشد نیز باید برای دادن آزمایش به پزشکی قانونی مراجعه کند.

بنابراین،‌ هنگامی که تشخیص یک مورد پزشکی برای صادر شدن حکم طلاق ضروری است، زن و مرد یا یکی از آنها باید با ارجاع قاضی برای گرفتن گواهی به پزشکی قانونی مراجعه کنند و نتیجه را به دادگاه صالح برای صادر نمودن رای ارائه دهند. دادگاه نیز با توجه به گواهی صادر شده توسط پزشکی قانونی رای نهایی برای طلاق زوجین را صادر می کند. بنابراین، می توان گفت آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق یک امر ضروری پیش از طلاق است.

علت معاینه زوجه در پزشکی قانونی پیش از طلاق

بیشترین دلیل مراجعه نمودن زنان به پزشکی قانونی پیش از طلاق، گرفتن گواهی عدم بارداری می باشد. گرفتن گواهی عدم بارداری از جمله موارد لازم برای صادر کردن حکم طلاق در دادگاه است. همچنین، برای ثبت طلاق در محضر نیز داشتن گواهی عدم بارداری زن لازم و ضروری است. توجه داشته باشید، باردار بودن زن مانعی برای طلاق زن و مرد نمی باشد. بلکه عده طلاق برای زنان باردار تا پایان دوره بارداری می باشد و تکلیف حضانت و نفقه فرزندان نیز توسط دادگاه معین می شود.

همچنین، یکی از مهم ترین دلایل مراجعه زوجه به پزشکی قانونی قبل از طلاق، تشخیص دوشیزه بودن یا نبودن زن مخصوصا در دوران عقد است. به این دلیل که داشتن بکارت یا نداشتن آن تاثیر بسیار زیادی در دادن حکم طلاق از طرف دادگاه دارد. به طوری که اگر زن باکره باشد، حکم طلاق صادر شده از طرف دادگاه بائن غیر مدخوله خواهد بود. در اینصورت، زوجه می تواند پس از طلاق نام همسر سابقش را از شناسنامه خود حذف نماید.

عدم نیاز به گواهی و آزمایش پزشکی قانونی زن یائسه برای طلاق

بنابراین، یکی از مراحل ضروری برای صادر شدن حکم طلاق توسط دادگاه این است که زن گواهی باردار نبودن خود و یا در صورتی که مدعی باکره بودن است، گواهی بکارت خود را تقدیم دادگاه نماید. توجه داشته باشید، برای زنانی که در سن یائسگی یعنی ۵۰ سالگی هستند، به این دلیل که امکان بارداری در این سن وجود ندارد، نیازی به ارائه گواهی عدم بارداری و گواهی بکارت برای دادگاه نیست. همچنین، ممکن است زوج به دلیل باکره نبودن همسرش ادعای “تدلیس یا فریب در ازدواج” را داشته باشد، در این صورت نیز، زوجه برای فسخ نکاح باید به پزشکی قانونی مراجعه نماید.

توجه داشته باشید، فسخ نکاح با طلاق دارای تفاوت هایی است. اما، ارجاع به پزشکی قانونی برای دادن آزمایش در هر دو مورد مشابه می باشد.

عدم نیاز به گواهی پزشکی قانونی برای طلاق زن یائسه

طلاق بدون انجام آزمایش پزشکی قانونی توسط وکیل طلاق

هنگام طلاق در صورتی که زوجه ادعای دوشیزه بودن داشته باشد، حتی در صورتی که مرد نیز دوشیزگی همسرش را تایید نماید، زن لازم است گواهی بکارتش را از پزشکی قانونی گرفته و به دادگاه ارائه دهد تا دادگاه حکم طلاق را بر اساس آن صادر نماید و حق و حقوق قانونی زن را تعیین کند. به این دلیل که اگر نزدیکی بین زوجین صورت نگرفته باشد، تنها نصف مهریه به زن تعلق می گیرد. همچنین، در صورتی که زن و مرد با یکدیگر رابطه زناشویی داشته باشند، زن لازم است گواهی عدم بارداری را به دادگاه ارائه دهد.

هر چند باردار بودن زن مانعی برای جاری شدن طلاق نخواهد بود و تنها در عده طلاق زن موثر است. توجه داشته باشید، بعضی از شعبه های دادگاه خانواده اجباری درباره گرفتن گواهی عدم بارداری از زوجین ندارند و در حکم طلاق قید می نماید که محضردار موظف است برای ثبت طلاق گواهی عدم بارداری را دریافت نماید.

اما، در صورتی که زن مدعی بکارت و دوشیزه بودن باشد، دادگاه برای انجام آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق و گرفتن گواهی از این مرجع سخت گیری بیشتری خواهد کرد. همچنین، دادگاه بر اساس گواهی ارائه شده از پزشکی قانونی حکم طلاق زوجین یا گواهی عدم سازش را صادر می کند. بنابراین، به طور کلی می توان گفت آزمایش عدم بارداری یا بکارت در پزشکی قانونی برای طلاق لازم و ضروری است و دادگاه بر اساس آن حق و حقوق زن را تعیین و حکم طلاق را صادر خواهد کرد.