4/5 - (4 امتیاز)

پس از این که استفاده از تلفن در کشور آغاز شد، بسیاری از افراد اقدام به مزاحمت برای دیگران نمودند. مزاحمت تلفنی کم کم به یکی از جرایم در کشور تبدیل شد. تا این که قانون برای چنین مزاحمت هایی مجازات تعیین نمود. هر کسی در هر رده سنی، چه به صورت عمدی و چه به صورت سهوی، اقدام به مزاحمت از طریق تلفن یا پیامک نماید، به عنوان مزاحم تلفنی شناخته می شود. حال این سوال برای ما پیش می اید که برای شکایت و ارائه دادخواست در مورد مزاحمت تلفنی باید به کجا مراجعه نماییم؟ 

همه ما به خاطر داریم در زمانی که تلفن های ثابت به تمامی منازل کشیده شد، برخی مواقع کسی با خط تلفن خانه تماس گرفته و پس از این که به سرعت خودتان را به تلفن می رساندید. اما به جای شنیدن صدای کسی، از پست خط فقط فوت کردن دیگری را می شنیدید.

این مزاحمت تلفنی مسلما تا حدود زیادی هما ما را عصبی می کرد. برخی از افراد هم بودند که برای ساکت کردن فرزندشان، از این ابزار استفاده می کردند. و با تماس گرفتن با منزل دیگران، گوشی را به دست فرزند خود می سپردند. پس از این که علم پیشرفت بیشتری نمود و تلفن های همراه وارد بازار شدند، این مشکلات نیز کمتر اتفاق افتاد.

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

مرتکبین و مخاطبین مزاحمت تلفنی

نمی توانیم بگوییم مزاحمت های تلفنی مختص به گروه سنی خاصی بوده و هست. چون برخی از مرتکبین این جرم از سن بالایی برخوردار بودند. برخی از افراد به قصد آزار رساندن، یا این که برای خانواده ها دردسر درست کنند، اقدام به مزاحمت تلفنی ایجاد می نمودند. 

پیشرفت تکنولوژی منجر شد تا تلفن های دیگری همچون تلفن همراه نیز وارد بازار شوند. پس از آن بیشتر افراد تنها به ایجاد مزاحمت برای خانواده ها بسنده نکرده و اقدام به مزاحمت تلفنی برای سازمان های مهم همچون پلیس ۱۱۰، غذاخوری ها، آتش نشانی، ۱۱۸ و.. نمودند.

پس از مدتی این مزاحمت ها تنها به سکوت کردن، فوت کردن و.. خلاصه نشد، و برخی در مزاحمت تلفنی اقدام به فحاشی، تهمت زنی، استفاده از حرف های رکیک و … نمودند. همین مسئله منجر شد تا ارامش از میان خانواده ها رفته و قانون وارد عمل شود.

مزاحمت تلفنی

شرایط دادخواست و شکایت از مزاحمت های تلفنی

باید بگوییم پس از این که تکنولوژی پیشرفت نمود، روش های مزاحمت نیز پیشرفت کرد. برخی اقدام به مزاحمت اینترنتی نمودند، برخی دیگر اقدام به مزاحمت تلگرامی. این مزاحمت ها مزاحمت تلفنی را به کل از دایره مزاحمت ها خارج کردند. 

اما قانون برای هر سه مدل مزاحمت هم مجازات هایی صادر نمود. اما پیش از این که بدانیم چه مجازاتی برای این مزاحمت ها در نظر گرفته شده است، باید بدانیم چگونه می توانیم از مزاحمت تلفنی شکایت نماییم. یا دادخواست تنظیم کنیم. 

برای کسب اطلاع از نحوه تنظیم دادخواست و شکایت از مزاحمت تلفنی می توانید از مشاوره حقوقی رایگان بهره مند شوید. برای انجام این عمل می توانید از مخابرات نامه ای دریافت کنید، این کار به روند رسیدگی و تنظیم دادخواست شما سرعت بیشتری می بخشد. 

پس از آن بر روی یک برگه شکایت خود را مطرح نموده و عنوان شکایت خود را ایجاد مزاحمت تلفنی بیان نمایید. حال این مزاحمت از هر طریق که باشد باید بیان شود. مثلا ایجاد مزاحمت از طریق تلگرام، یا ایجاد مزاحمت از طریق اینترنت و … . اگر در طی این مزاحمت های تلفنی و اینترنتی شخص مجرم به شما هتک حرمت نموده و یا فحاشی کرده است، باید تقاضای اعاده حیثیت نمایید.

شکایت از فرد نامشخص

اگر شخصی که به عنوان مزاحم تلفنی برای شما مزاحمت ایجاد می کند، نامشخص باشد، باید در قسمت متشاکی نام شخص را نامشخص بنویسید. دادگاه پس از دریافت دادخواست شکایت شما در خصوص مزاحمت تلفنی، ان را به کلانتری می فرستد تا تحقیقات تکمیلی برای ان صورت پذیرد. کلانتری نیز پس از استعلام شماره تلفن از مخابرات، پرینت مکالمات آن را بررسی نموده و نتیجه استعلام را مستقیم به دادگاه ارسال می کند. 

این مرحله در صورتی انجام می شود که مزاحم از جانب کلانتری و مخابرات شناسایی شده باشد. حتی مخابرات می تواند از طریق تلفن همراه نیز مزاحمت تلفنی را ردیابی کند. پس از این که شخص مزاحم به کلی شناخته شد، دادسرا احضاریه برای صاحب خط ارسال می کند. 

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

مجازات مزاحمان اینترنتی، تلفنی و تلگرامی

باید بگوییم برای مجازات مزاحمت تلفنی مجرم به مجازات تعزیری محکوم می گردد. طبق ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی، مجازات های تعزیری می توانند حبس، جریمه مالی و حتی شلاق باشند. بسته به این که متهم تا چه حد اقدام به ایجاد مزاحمت نموده است، این مجازات می تواند متغیر باشد. 

در برخی از موارد ممکن است یک مزاحمت تلفنی ساده منجر به بروز قتل شود. از این رو این متهم به جرم مزاحمت، اما به مجازات دیه یا قصاص محکوم می شود. باید بگوییم اصولا حبس برای مزاحمت اینترنتی، یا مزاحمت تلگرامی بسیار معمول می باشد. 

البته در ماده ۶۴۱ قانون مجازات اسلامی، قانون اجازه زندانی کردن مزاحمت تلفنی را نیز داده است. طبق این ماده هر کسی که اقدام به ایجاد مزاحمت برای شخصی نماید، علاوه بر این که طبق مقررات خاص شرکت مخابرات مجازات می شود، به حبس از یک ماه تا شش ماه نیز محکوم خواهد شد. 

البته باید بگوییم علاوه بر مجازات مقرر در قانون مجازات اسلامی، قانون مقررات شرکت مخابرات نیز ، برای مزاحم مجازات های خاصی مقرر نموده است. 

مجازات انتشار حریم خصوصی افراد در فضای مجازی و اینترنت

در فصل پنجم قانون جرایم رایانه ای نیز ماده ای مقرر شده است، که به بیان مجازات در مورد مزاحمت تلفنی، مزاحمت اینترنتی و مزاحمت تلگرامی پرداخته است. در ماده ۱۶ این قانون مقرر شده است که هر کس به وسیله سامانه های مخابراتی اقدام به انجام عملی نماید، که منجر به هتک حیثیت کسی شود، به حسب از نود و یک روز تا دوسال محکوم می شود. 

علاوه بر آن این شخص ممکن است به جریمه نقدی از پنج میلیون ریال تا چهل میلیون ریال نیز محکوم گردد. در برخی موارد نیز به انتخاب قاضی، مجرم محکوم به هر دو مجازات می شود. در تبصره این ماده قانونی بیان شده است که اگر این عمل به صورت مستهجن صورت پذیرفته باشد، مرتکب حداکثر باید به هر دو مجازات محکوم شود.