5/5 - (18 امتیاز)

آیا کشف حجاب در خودرو جرم محسوب می شود؟ خودرو یک وسیله شخصی و خصوصی محسوب می شود، پس چرا نمی توان داخل آن به عنوان یک محل شخصی کشف حجاب کرد؟ آیا کشف حجاب در خودرو با بد حجابی در خودرو برابر است و دارای محکومیت خاصی است؟ در این مقاله این سوالات پاسخ خواهیم داد. با ما همراه باشید.

مسئله حجاب بعد از انقلاب سال ۵۷ ایران کم کم تبدیل به یکی از مسائل و چالش های اساسی جامعه ایران شده که تا به امروز هم ادامه داشته است. اولین بار در سال ۱۳۶۲ در قانون تعزیرات به قانونی مشخص در مورد حجاب اشاره کرده است. بر اساس ماده ۱۰۲ قانون تعزیرات ” زنانی که بدون حجاب شرعی در معابر و انظار عمومی ظاهر شوند، به تعزیر تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهند شد “. البته این قانون در سال ۱۳۷۵ یک بار دیگر مورد بازبینی قرار گرفته و حبس جای شلاق را گرفت تا ضمانت اجرایی عملی تر و البته کمی نرم تری داشته باشد!

بنابراین می توان اینگونه گفت که بر اساس قانون تعزیرات کشف حجاب یا تردد بدون حجاب در معابر و انظار عمومی جرم محسوب می شود. یعنی شما به عنوان یک خانم نمی توانید در پیاده رو، مغازه و هر جای عمومی که بدون تجسس در دید عموم قرار گرفته اید حجاب خودتان را بردارید. این کار خلاف قانون محسوب می شود. اما سوال اصلی این جاست که آیا کشف حجاب در خودرو مشمول این قانون می شود یا نه؟

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲-۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

کشف حجاب در قانون

مسئله مهمی که در مورد کشف حجاب وجود دارد این است که هنوز قانون کاملا جامع و کاملی در این باره وجود ندارد. در کلام ساده تر در مورد حجاب و نحوه اجرایی شدن آن و همچنین محکومیت ها و ضمانت های اجرایی که برای آن وجود دارد ابهام های بسیاری را می توان پیدا کرد.

به طور مثال قانون نظر خاصی در مورد بد حجابی نداده است و ضابطین به صورت خود مختار در مورد بدحجابی برخورد می کنند. نکته مهم دیگر این است که اصولا قانون یک متر و معیار کمی محسوب می شود و نمی توان به صورت کیفی در آن استدلال و بحث خاصی را پیش برد. اما با توجه به این موضوع، همچنان مسئله حجاب در قانون بیشتر شبیه به یک تعریف کیفی است تا کمی.

کشف حجاب در خودرو

در کتاب اسلام (قرآن) و در تفاسیر آن به طور دقیق و کمی مقدار حجاب مشخص شده است. شما می توانید این موضوع را در برخی از کشورهای مسلمان به خوبی مشاهده کنید. در واقع در این کشورها زنان محجبه به طور کامل بر اساس عرف و قانون اسلامی حجاب خودشان را رعایت کرده اند. اما در ایران عملا این موضوع تبدیل به یک چالش عجیب و غریب شده است.

در واقع اگر در ایران قانون حجاب وجود دارد، باید متر و معیار آن نیز مشخص شود و اگر وجود ندارد اعلام شود! مفاهیمی مانند بدحجابی و … تنها ابهام های اجرایی قانون رو بیشتر می کند. این موضوع از طرفی باعث شده است که دست ضابطین قانونی در امر اجرایی کردن قانون بازتر از حالت عادی باشد و این چیزی نیست که به نفع جامعه باشد.

همین ابهام در مورد کشف حجاب در خودرو وجود دارد. در واقع سوال اصلی اینجاست که آیا خودرو به عنوان یک محل خصوصی (نه عمومی) محسوب نمی شود؟

کشف حجاب در خودرو یک جرم است!

تا اواسط دهه ۹۰ پاسخ چندان روشن و واضحی در مورد حجاب در خودرو داده نشده بود و به نوعی قانون گذار سعی می کرد از کنار آن به سادگی عبور کند. اما با بدتر شدن وضعیت حجاب در جامعه و همچنین افزایش این نوع رفتار های ناهنجار و ضد قانون کم کم قانونگذار تصمیم گرفت تغییراتی در قانون حجاب بدهد.

بر اساس ماده ۱۰۲ قانون تعزیرات که در بالا آورده شده، عبارت معابر و انظار عمومی به عنوان شاخص و فاکتور اصلی مطرح شده است.

یعنی شما مادامی که در انظار و معابر عمومی حضور نداشته باشید و یا کسی بدون تجسس شما را نبیند، عملا رعایت حجاب از نظر قانونی برای شما لازم نیست. بر این اساس قانون گذار تصریح کرده است که خودرو با وجود این که یک وسیله شخصی محسوب می شود اما به نحوی است که در معابر و انظار عمومی قرار دارد و هر کسی می تواند بدون تجسس داخل آن را ببیند. بنابراین رعایت حجاب و سایر شئونات اسلامی در داخل خودرو نیز لازم و واجب است.

به طور خلاصه اگر بخواهیم بگوییم، کشف حجاب در خودرو بر اساس ماده ۱۰۲ قانون تعزیرات و بر اساس فاکتور ” معابر و انظار عمومی” یک جرم محسوب می شود و این جرم محکومیت هایی را نیز در پی خواهد داشت. برای گرفتن مشاوره حقوقی در این زمینه به گروه وکلای پاسارگاد درتماس باشید.

مجازات کشف حجاب در خودرو

از آن جایی که محل جرم کشف حجاب در خودرو بوده است، به جز قانون تعزیرات، قانون جرائم رانندگی نیز به این مسئله ورود کرده است.

در واقع علاوه بر این که کشف حجاب در خودرو شامل ماده ۱۰۲ قانون تعزیرات می شود، راننده خودرو بر اساس قانون جرائم رانندگی به پرداخت ۱۰۰ هزار تومان جریمه محکوم می شود. البته در کنار این موضوع ۱۰ نمره منفی در سابقه گواهینامه فرد نیز اعمال می شود. این نمرات منفی دارای یک سقف مشخص و معین هستند. در صورتی که این نمرات فراتر از حد مشخص شود گواهینامه فرد ضبط و باطل می شود.

آن چیزی که می توانیم به سادگی بیان کنیم با وجود این که از دید قانون گذار در بسیاری از موارد بد حجابی همان بی حجابی محسوب می شود اما می توانیم ببینیم که چندان ماده ۱۰۲ قانون تعزیرات اجرایی نمی شود. مگر این که این بی حجابی بسیار مشخص و زننده باشد. از این رو در مورد کشف حجاب در خودرو نیز عموما ضابط قانونی به همان جریمه نقدی و اعمال ۱۰ نمره منفی در سابقه گواهینامه فرد بسنده می کند.

اما همچنان یک سوال باقی مانده است. آیا با اعمال این قوانین وضعیت حجاب در ایران حل می شود؟ نظر شما چیست؟