: امتیاز مقاله

طلاق یکطرفه چیست؟ آیا هر کدام از زوجین می توانند به صورت یک طرفه طلاق بگیرند؟ چه مدارکی برای طلاق یکطرفه ضروری است؟ برای این طلاق چه شرایطی بایستی وجود داشته باشد؟ آیا برای طلاق، مشاوره با وکیل طلاق ضروری است؟ اینها پرسش هایی هستند که شما را به پای خواندن این مقاله کشانده اند. در واقع از ابتدای تاریخ تاکنون، قانونگذار برای تشکیل خانواده و یا انحلال آن قوانین و مقررات گوناگونی وضع کرده است. در همین راستا یکی از مباحثی که در حقوق خانواده ایران مطرح می گردد، طلاق یکطرفه است. به همین منظور همه روزه اشخاص زیادی جهت مشاوره با وکیل طلاق با متخصصین مجموعه ما تماس می گیرند. این افراد سوالات زیادی را در ذهن خود ‌می پرورانند که به مهمترین آنها در ابتدای نوشته اشاره کردیم. پس تصمیم داریم به صورت کامل و جامع به موضوع طلاق یکطرفه و نکات حقوقی گوناگون پیرامون آن بپردازیم. همراه ما باشید.

طلاق یکطرفه چیست؟

در اولین گام از این نوشته بایستی به مهمترین سوال پاسخ دهیم؛ طلاق یکطرفه چیست؟ در واقع ازدواج، شروع زندگی مشترک زوجین می باشد. حال همیشه این زندگی بر وفق مراد افراد نیست و قطعاً زندگی مشترک، فراز و نشیب هایی خواهد داشت. این سختی ها می تواند منجر به این شود که هر کدام از زوجین بخواهند راه خود را از دیگری جدا نمایند یا به عبارت دیگر طلاق بگیرند.

حال گاهی اوقات این طلاق با توافق طرفین اتفاق می افتد که به آن طلاق توافقی می گویند. در واقع زن و مرد با توافق یکدیگر از هم جدا شده و حقوق و تکالیفشان بر اساس این توافق تعیین خواهد شد. از طرفی در بیشتر موارد نیز تنها یکی از زوجین قصد طلاق دارد. در حالی که طرف دیگر می خواهد به زندگی مشترک خود ادامه دهد. این همان طلاق یکطرفه خواهد بود. به عبارت ساده تر اگر هر کدام از زوجین بخواهند علیرغم تمایل طرف مقابل طلاق بگیرند، طلاق یکطرفه محقق شده است. فراموش نکنید که برای طلاق یکطرفه بایستی شرایط لازم وجود داشته باشد که در ادامه بیشتر به آنها خواهیم پرداخت.

طلاق یک طرفه

آیا هر کدام از زوجین می توانند به صورت یک طرفه طلاق بگیرند؟

سوال مهم دیگری که از مشاورین ما پرسیده می شود، این است که آیا امکان طلاق یکطرفه برای هر کدام از زوجین وجود دارد یا خیر؟ پاسخ این سوال مثبت است. در واقع ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی، حق طلاق را به مرد داده است و عنوان می کند: « مرد می تواند هر وقت که بخواهد زن خود را طلاق دهد». همچنین از طرفی امکان طلاق از جانب زن به صورت یک طرفه وجود دارد. البته هر کدام از آنها دارای شرایطی هستند که در ادامه بیشتر بدان می پردازیم.

شرایط طلاق از سمت مرد به صورت یکطرفه

همانطور که ذکر شد، بر اساس ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی، مرد می تواند هر زمان که بخواهد زنش را طلاق دهد. با این حال قانونگذار برای جلوگیری از تضییع حقوق زوجه، طلاق از جانب مرد به صورت یک طرفه را تنها در صورتی صحیح می داند که شرایط زیر وجود داشته باشد:

  • دادن دادخواست طلاق از سمت مرد که به صورت اصولی با توجه به ماده ۵۱ قانون آیین دادرسی مدنی تنظیم شده به دادگاه صالح (دادگاه خانواده)
  • شرکت نمودن در جلسات مشاوره ای که برای آنها برنامه ریزی می شود.
  • اخذ گواهی عدم سازش و ارائه آن به دادگاه
  • پرداخت تمام و کمال حقوق زن

مراحل طلاق از طرف مرد

اکنون که با شرایط طلاق یکطرفه از جانب مرد آشنا شدیم، بایستی به سراغ مراحل آن برویم. در واقع برای طلاق یکطرفه از جانب مرد بایستی مراحل زیر را پیمود:

  • تقدیم دادخواست طلاق به دادگاه با مراجعه به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی.
  • اخطار دادگاه به طرفین جهت مراجعه به داوری برای سازش.
  • رسیدگی به موضوع طلاق توسط دادگاه در صورت عدم سازش در داوری.
  • صدور حکم طلاق در صورت وجود شرایط لازم.

مراحل طلاق یکطرفه از جانب زوجه

مسئله دیگری که هنگام بررسی موضوع طلاق یکطرفه بایستی به آن بپردازیم، مراحل طلاق از جانب زن به صورت یکطرفه می باشد. این مراحل عبارتند از:

  • ثبت نام در سامانه طلاق که با نام سامانه تصمیم نیز شناخته می شود.
  • درخواست برگزاری جلسات مشاوره قبل از طلاق و شرکت در آنها
  • اخذ گواهی عدم انصراف از طلاق
  • ثبت دادخواست طلاق یکطرفه از جانب زوجه توسط یکی از دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی
  • شرکت در جلسات دادگاه و اثبات عسر و حرج زن
طلاق از طرف زن

شرایط طلاق از جانب زوجه یا زن

 در واقع اصولا حق طلاق با مرد است. در نتیجه طلاق یکطرفه از جانب زن به صورت استثنایی مطرح می شود و تنها قانونگذار است که می تواند شرایط آن را تعیین کند. پس بر اساس نظر قانونگذار در دو حالت طلاق یکطرفه از جانب زوجه امکان پذیر است:

  • از جانب زوج به وی حق طلاق داده شده باشد.
  • ادامه زندگی با زوج برای زوجه موجب عسر و حرج شود.

در اولین روش، مرد به زن خود ضمن عقد نکاح یا زندگی مشترک، وکالت می دهد که وی نیز حق طلاق داشته باشد. در روش دوم نیز قانونگذار مواردی که موجب عسر و حرج زوجه می شود را تعیین کرده است. این موارد به صورت تمثیلی در ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی ذکر گردیده اند. لازم به ذکر است که اثبات وجود این شرایط به منظور گرفتن طلاق یکطرفه به عهده زوجه می باشد. به همین خاطر نباید از اهمیت مشاوره با وکیل طلاق از طرف زن در این باره غافل ماند.

سخن پایانی

در این مقاله به صورت کامل با طلاق یکطرفه آشنا شدیم و گفتیم که هم زوج و هم زوجه می توانند از این طریق برای طلاق اقدام نمایند. به علاوه شما را با شرایط و مراحل هر کدام آشنا نمودیم. با این حال نکته ای که بایستی با آن اشاره کنیم این است که هنوز هم نکات حقوقی فراوانی پیرامون این موضوع وجود دارد که پرداختن به آنها از حوصله این مقاله خارج است. به همین خاطر مشاوره با وکیل طلاق اهمیت می یابد. پس اگر به دنبال طلاق یکطرفه هستید بهتر است حتماً برای مشاوره با وکیل طلاق اقدام نمایید.