صیغه نامه محضری می تواند در مواقع بسیاری مورد استفاده قرار بگیرد. زمانی که شما برای سفر به شهر دیگری می روید جهت اقامت در هتل ارائه صیغه نامه ضرورت دارد. طفلی که در جریان عقد موقت به دنیا می آید برای صدور شناسنامه نیازمند صیغه نامه محضری است. والدین طفل باید مشروعیت رابطه خود را اثبات برسانند.
موارد مختلفی وجود دارد که زوجین را وادار می کند عقد موقت خود را به ثبت برسانند. قبل از خواندن صیغه عقد موقت و ثبت محضری آن می توان با وکیل خانواده مشورت کرد و اطلاعات حقوقی لازم را در این باره به دست آورد.
شرایط صیغه نامه محضری یا عقد موقت چیست؟
دو نکته اساسی در ثبت صیغه نامه محضری مدت عقد و مهریه است. برای آنکه عقد موقت صحیح باشد باید مدت در آن معین گردد. تاریخ شروع و پایان عقد موقت اگر مشخص نباشد این عقد باطل است.
نکته بعد در عقد موقت تعیین مهریه است. مهریه باید ضمن عقد مشخص شود و مرد قصد پرداخت آن را داشته باشد.
اگر مهریه در صیغه نامه محضری تعیین نشود این عقد باطل است. اگر مرد قصد پرداخت مهریه را نداشته باشند هر چند عقد صحیح است اما عمل مرد حرام می باشد. بنابراین باید ضمن عقد موقت مهریه تعیین شود و مرد خود را ملزم به پرداخت بداند.
بلوغ و قصد از دیگر شرایط صیغه است دو طرف باید بالغ بوده و قصد انعقاد صیغه موقت داشته باشند. رضایت طرفین و اعلام رضایت پدر دختر در صورتی که دوشیزه باشد ضروری است.
برای ثبت صیغه نامه محضری رضایت پدر دختر از شروط قانونی است. بنابراین در این باره نمی توان به فتوای مرجع تقلید مراجعه کرد و باید پیرو قانون بود.
در چه مواردی تهیه صیغه نامه محضری ضروری است؟
در سه حالت تنظیم صیغه نامه محضری الزامی است. ابتدا زمانی که میان طرفین برای ثبت عقد موقت توافق شده باشد. به این ترتیب باید در دفترخانه رسمی صیغه محرمیت خوانده شود و سند رسمی برای آن تنظیم گردد.
حالت دوم آن است که انعقاد عقد موقت و تنظیم صیغه نامه محضری شرط ضمن عقد لازمی باشد. در این حالت طرفین متعهد می شوند که صیغه خود را ثبت کنند. چون این شرط ضمن عقد لازمی آمده انجام آن ضروری است و سرباز زدن از این شرط موجب فسخ عقد اولیه می شود.
حالت سوم آن است که زن از مرد در حین صیغه موقت باردار شود. به این ترتیب قانونگذار زوجین را مکلف می کند که عقد موقت خود را به ثبت برسانند. این کار برای اثبات نسب طفل و صدور شناسنامه ضروری است.
افراد می توانند با دریافت مشاوره از وکیل خانواده درباره موارد ضروری ثبت عقد موقت اطلاعات حقوقی خود را افزایش دهند.
مدارک لازم برای ثبت عقد موقت چیست؟
برای ثبت صیغه نامه محضری علاوه بر شروط قانونی مدارک هویتی نیاز است. یکی از این شروط آن است که زن در مدت عده نباشد. زن و مرد قبلا با هم زنا نکرده باشند. اگر چنین عملی شنیعی بین ایشان انجام شده باشد بر یکدیگر حرام بوده و انجام عقد غیر ممکن است مگر در برخی موارد که اجازه عقد در فقه داده شده باشد.
مدارک مورد نیاز برای تنظیم صیغه نامه محضری عبارتند از:
- شناسنامه طرفین
- کارت ملی طرفین
- اجازه نامه پدر در صورت دوشیزه بودن دختر خانم، اگر پدر در این باره رضایت ندارد و مخالفت وی بلاوجه است می توان به دادگاه خانواده مراجعه کرد و با اثبات صلاحیت زوجین برای انعقاد عقد موقت اجازه دادگاه را دریافت کرد.
- چنانچه زوجه قبلا طلاق گرفته گواهی طلاق لازم است.
- زوجه تنها یک همسر می تواند اختیار کند اگر همسر سابق او فوت شده باید گواهی فوت وی ارائه شود.
محدودیت ازدواج موقت تنها برای زنان است. بر اساس شرع و قانون مردان اجازه دارند که هر تعداد که تمایل داشته باشند صیغه موقت انجام دهند.
اما برای ثبت صیغه نامه محضری اجازه همسر اول نیاز می باشد. افراد برای انجام امور حقوقی خود و طرح دادخواست اجازه همسر اول برای ازدواج مجدد می توانند به وکیل متخصص مراجعه کنند. عقد موقت بدون اجازه همسر دارای مشکلات و پیامدهای منفی فراوانی خواهد بود که کانون زندگی را درگیر خواهد شد.
ثبت ديدگاه