3.6/5 - (7 امتیاز)

آیا می دانید مجازات تهمت و افترا زدن به دیگران چیست؟ انواع تهمت کدام است؟ مجازات تهمت و افترا در قانون اساسی ایران چیست؟ نحوه اثبات تهمت و افترا به چه صورت است؟ مراحل و نحوه شکایت تهمت و افترا به چه صورت است. در ادامه این مقاله به جهات مختلف جرم تهمت و افترا از زبان یک وکیل کیفری خواهیم پرداخت.

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲-۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

منظور از جرم تهمت و افترا چیست؟

تهمت و افترا به معنی نسبت دادن موضوع یا عنوان و یا چیزی به شخصی به دروغ و با ایجاد صحنه سازی است. تعیین مجازات تهمت و افترا در قانون به معنی جرم بودن موضوع مطرح شده است.

تهمت و افترا یکی از جرایمی است که در ماده ۶۹۷ قانون تعزیرات مجازات اسلامی بیان شده است. طبق این ماده قانونی؛ هر کس به وسیله اوراق خطی یا چاپی و یا به وسیله درج در روزنامه و یا با نطق در مجامع و یا جراید  بخواهد جرمی را به کسی نسبت دهد یا به عبارتی انتساب جرم به دروغ را از طریق راه های گفته شده یا هر شیوه دیگری منتشر کند با توجه به قانون مجازات اسلامی چنین کاری از سوی وی جرم شناخته می شود. در صورتی که نتوان صحت آن را اثبات نمود جز در مواردی که موجب حد باشد مجرم به یک ماه تا یک سال حبس و تا ۷۴ ضربه شلاق یا یکی از آنها بر حسب مورد محکوم خواهد شد.

مجازات تهمت و افترا

انواع تهمت و مجازات تهمت و افترا

طبق قانون مجازات تهمت و افترا شامل حبس و ضربه شلاق خواهد بود یا بر حسب مورد هر دو مجازات خواهد بود. طبق قانون افترا و تهمت بر دو نوع است؛ تهمت و افترای قولی و فعلی که در ادامه به هر یک خواهیم پرداخت.

  • تهمت و افترای قولی

نسبت دادن جرمی به دیگران از طریق لفظی و یا از طریق رسانه ها و یا از طریق اوراق چاپی یا نطق در مجامع می باشد.

  • تهمت و افترای فعلی

زمانی تهمت و افترای فعلی صورت می گیرد که مفتری یا تهمت زن به قصد متهم نمودن افراد، وسیله و آلات جرم را در منزل یا محل کار و یا در جیب شخص قرار دهد به نحوی که ادوات و آلات موجبات تعقیب جزایی فرد را فراهم نماید.

بر حسب نوع تهمت و تبعات آن و گستره ای جرم مجازات تهمت و افترا نیز در قانون مشخص خواهد شد.

تفاوت تهمت زدن و توهین کردن

یکی از موضوعات مهم در خصوص تعیین مجازات در این زمینه، نحوه تشخیص تهمت از توهین می باشد. یکی از دو موضوع حقوقی که ممکن است افراد در تشخیص جرم تهمت و توهین دچار اشتباه شوند. تهمت یکی از حالت های توهین است. تهمت و افترا، قذف و هتک حرمت از حالت های توهین است که دارای تفاوت های حقوقی است.

کلمات تهمت و توهین به عنوان مترادف یکدیگر استفاده می شوند. برخی از عواقب حقوقی مانند مجازات تهمت و افترا با مجازات تهمت یکی نخواهد بود. برای تحقق جرم توهین و افترا باید عملی که به شخص نسبت داده می شود در زمان انتساب به موجب قانون جرم انگاری شده باشد و هم اینکه این کار با آگاهی و اراده و با علم بر نادرستی انتساب شده باشد.

پس زمانی افراد بر علیه افترا و تهمت می توانند شکایت خود را تنظیم نمایند که دو موضوع فوق تحقق پیدا کرده باشند.

جرم توهین نیز به معنی نسبت دادن یک امر وهن آور به فردی که عرفاً به کسر شان و یا خفیف شدن وی منجر شود. مجازات و مراحل شکایت در راستای توهین به افراد عادی اگر موجب قذف نباشد محکوم به ۷۴ ضربه شلاق و یا پرداخت جریمه نقدی تا یک میلیون ریال می باشد. همچنین مجازات و مراحل شکایت در خصوص توهین به افراد حقوقی و مامورین و سردمداران برابر است با سه تا شش ماه حبس و یا ۷۴ ضربه شلاق و یا پرداخت جریمه نقدی می باشد.

تفاوت تهمت و توهین

نحوه اثبات تهمت و افترا

زمانی شاکی خواهان مجازات تهمت و افترا می شود که قادر به اثبات وقوع جرم باشد. جرم مزبور یکی از جرایمی است که بر علیه حیثیت و آبروی اشخاص می باشد. نحوه اثبات یا شرایط تحقق جرم تهمت و افترا موهن بودن رفتار است.

شرط اول انتساب موضوع به دیگری به صورت صریح باشد. به این معنی به صراحت جرمی را به کسی منسوب دانست و این امر نباید صرفاً لفظی باشد و باید به آنچه نسبت داده می شود یقین داشت.

لفظ شفاهی برای انتساب جرم افترا محسوب نمی شود و باید شاکی مکتوب یا روزنامه یا جراید و یا هر وسیله ای دیگر را در دادگاه ابراز نماید.

مفتری یا کسی که افترا داده است، در صورتی که نتواند در روزنامه یا در مقابل فرد و یا در مجامع گفته خود را اثبات نماید شاکی می تواند بر علیه او اقدام به طرح شکایت نماید. برای اثبات ادعای شاکی مبنی بر تهمت و افترا باید شهادت شهود و یا علم قاضی و مدارک و اسناد لازم در دادگاه کیفری استناد نمود.

مراحل شکایت و تعیین مجازات تهمت و افترا

در صورت وقوع جرم تهمت و افترا و در صورتی ادعای شاکی در خصوص کذب بودن ادعا یا جرم نسبت داده شده، لازم است تا در صورت تحقق جرم تهمت و افترا شاکی برای مجازات تهمت و افترا توسط مجرم اقدام به طرح شکایت نماید. طبق قانون شاکی می تواند به دادگاه کیفری مراتب شکایت را ارسال نماید. اثبات ادعا با شاکی است و همچنین در صورتی که با استناد به مدارک قادر به اثبات ادعا باشد خوانده مجرم شناخته می شود.

 لازم است لایحه جرم تهمت و افترا به دادگاه کیفری تقدیم شود که از طریق دفاتر قضایی ثبت خواهد شد. پس از تشخیص مجرم بودن فرد طبق قانون چنانچه جرم وی قذف نباشد با توجه به مجازات مندرج در ماده ۶۹۹ قانون به یک ماه تا یک سال حبس و یا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد شد و در صورت تهمت و افترای فعلی به شش ماه تا سه سال حبس محکوم خواهد شد.

برای دریافت مشاوره حقوقی آنلاین و سوال کردن از وکیل با گروه وکلای پاسارگاد در تماس باشید.