5/5 - (1 امتیاز)

حتما شما هم با نام هایی همچون دفتر وکالت، یا موسسه های حقوقی روبرو شده اید. هرگز این دو محل را با یکدیگر همسان نشمارید. تفاوت موسسه حقوقی و دفتر وکالت کاملا مشخص و محسوس است.

در یک موسسه ممکن است چند وکیل یا مشاور حقوقی در کنار هم، به مشاوره، تنظیم قرارداد، یا هر امور حقوقی بپردازند. البته این امور باید طبق قانون و آیین نامه های مربوطه ثبت، تشکیل و اداره گردد. در حالی که دفتر وکالت صرفا مختص به یک شخص و آن هم یک وکیل دادگستری می باشد.

طبق آیین نامه موسسات حقوقی وکلایی که دارای شرایط مندرج در این آیین نامه باشند، قادر هستند اقدام به ثبت و تاسیس موسسه حقوقی نمایند. البته باید بیان نماییم، در سال 91 بخشنامه ای از طرف مدیر کل اداره ثبت شرکت ها و موسسات غیر تجاری صادر شد، که در آن قید گردید، افراد  غیر وکیل نیز می توانند اقدام به ثبت موسسه حقوقی نمایند. 

خط پاسخگویی وکلای پاسارگاد : ۲۶۷۶۱۷۵۰ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

تعدد وکلا در موسسه حقوقی

اصولا برای تاسیس یک موسسه حقوقی حداقل باید دو عضو حضور داشته باشند. این اعضا باید دارای پروانه وکالت بوده و به تمامی امور و خدمات حقوقی واقف باشند. اما برای دفتر وکالت تنها یک وکیل کافیست و می تواند فعالیت خود را در دفتر آغاز نماید. این از جمله تفاوت های موسسه حقوقی و دفتر وکالت در کشور به شمار می رود. 

تمامی موسسات حقوقی نیاز دارند تا جمعی از وکلا و کارشناسان حقوقی را در خود جای دهند. زیرا با این کار می توانند به نحو بهتری و به صورت گروهی در زمینه های مختلف مشاوره دهند. می دانیم که هر شخصی به میزان تحصیلات و اطلاعات خود قادر است مشکلی را برطرف نماید. 

از دیگر موارد تفاوت موسسه حقوقی و دفتر وکالت در این است که موسسه های حقوقی در اصل گروهی حقوقی هستند. در حالی که دفتر وکالت دارای استقلال حرفه ای بوده و نیازی به ثبت ندارد. از این رو می تواند به تنهایی فعالیت نماید و مختص به یک نفر باشد.

تفاوت موسسه حقوقی و دفتر وکالت

همچنین باید بگوییم به موجب قانون، تمامی گروه های حقوقی (موسسه های حقوقی نیز شامل آن می شوند) باید پس از ثبت، پرونده مالیاتی تشکیل دهند و پس از آن با دریافت کد اقتصادی، قادر به پلمپ  دفاتر مالیاتی نیز هستند در حالی که دفتر وکالت چنین قانونی را شامل نمی شود.

مجوز قانونی دفتر وکالت و موسسه حقوقی

بهتر است بگوییم صرفا ثبت موسسه حقوقی در اداره ثبت شرکت ها، آن هم توسط افرادی که فاقد پروانه وکالت هستند یا مشاوره حقوقی می باشند، مجوزی برای آغاز فعالیت این موسسه به شمار نمی رود. در حالی که در دفتر وکالت به محض دایر شدن، می تواند فعالیت خود را آغاز نماید.. 

البته این نکته را در خصوص تفاوت موسسه حقوقی و دفتر وکالت بدانید که، با این که دفتر وکالت از استقلال برخوردار است، اما باید در محلی دایر شود که پروانه وکیل در آن شهر صادر شده است. اگر وکیلی در شهری دیگر غیر از محل صدور پروانه وکالت خود، اقدام به دایر نمودن دفتر وکالت نماید، مجرم شناخته شده و مرتکب تخلف انتظامی شده است. 

اما این مسئله در مورد کسانی که غیر وکیل هستند و اقدام به تاسیس موسسه حقوقی می نمایند، تاثیر گذار نبوده و طبق قانون هیچ خلافی صورت نگرفته است. 

مزیت موسسه حقوقی بر دفتر وکالت

مسلما از آنجایی که موسسات حقوقی از چندین وکیل یا مشاور حقوقی برخوردار هستند، برای موکل منافع بیشتری را در بر دارند. زیرا زمانی که موکل برای برطرف نمودن مشکل خود اقدام به مراجعه به وکیل می نماید، با چندین وکیل رو به رو شود، نتیجه بهتری از مشاوره حقوقی خود در یافت خواهد نمود. 

این تفاوت موسسه حقوقی تاثیر بسیار زیادی در ارائه راهکار مناسب خواهد داشت. حتی پس از این که موسسه حقوقی اقدام به اخذ وکالت از موکل می نماید، برای موکل این امتیاز را قائل می شود که پرونده خود را به عهده چند وکیل قرار دهد. 

اما زمانی که شخص به دفتر وکالت مراجعه می نماید، تنها با یک وکیل رو به رو شده و تنها دیدگاه و اطلاعات آن شخص می تواند در روند پرونده به ایشان کمک کند. مسلما اگر بخواهیم در خصوص تفاوت موسسه حقوقی و دفتر وکالت صحبت کنیم، باید بگوییم بدون شک موسسه حقوقی بهتر و مناسب تر قادر است برخی پرونده ها را به نتیجه مطلوب برساند.

همین تفاوت موسسه حقوقی و دفتر وکالت منجر شده است تا بیشتر وکلا ترجیح دهند به صورت گروهی و جمعی فعالیت نمایند. زیرا در بیشتر پرونده ها نتیجه مناسبی حاصل می شود. در حالی که دفتر وکالت علاوه بر بالا بودن هزینه، ممکن است در برخی موارد نتیجه مناسبی نیز به دست نیاورد.

خط پاسخگویی وکلای پاسارگاد : ۲۶۷۶۱۷۵۰ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

تفاوت های کلی موسسه حقوقی و دفتر وکالت

اگر بخواهیم به صورت کلی تفاوت این دو مرکز حقوقی را بیان نماییم، باید به نکاتی اشاره نماییم. مثلا شرایط تاسیس موسسه های حقوقی بین المللی، الزام به حضور وکیل در موسسه های حقوقی، الزام به تاسیس دفتر وکالت تنها در محل صدور پروانه، شرایط رسیدگی به تخلفات دفتر وکالت و موسسات حقوقی و … همگی از جمله نکات مهم در خصوص تفاوت موسسه حقوقی و دفتر وکالت می باشد. که به برخی از آنها در متن اشاره نمودیم.