4/5 - (20 امتیاز)

مسلما تاکنون شما نیز در مورد مجازات زنا با محارم چیزهای زیادی شنیده اید و به خوبی می‌دانید که در دین اسلام، انسان ها چنین ارتباطاتی گناه می‌باشد و دارای مجازات هستند. همه‌ی ما به خوبی می دانیم که غریزه‌ی جنسی یکی از مهمترین غرایز انسانی می باشد و همه‌ی انسان ها در سراسر دنیا برای بقای نسل خود نیاز به رابطه ی جنسی دارند. بنابراین میل فطری و غریزه ی انسانی باعث ایجاد روابط فیزیکی و در نتیجه ادامه‌ی نسل می‌شود. پس خداوند نیز حد و حدودی را برای سلامت جامعه و استحکام بنیان خانواده تعیین کرده است که سرپیچی کردن از آنها دارای عواقب ناگواری میباشد.

در رابطه با این موضوع قرآن کریم می‌فرماید: «ولیستعفف الّذین لایجدون نکاحاً حتّی یغنیهم الله من فضله»: «و آنان که امکان ازدواج ندارند، باید عفت نفس پیشه کنند تا خدا آن‌ها را به لطف خود بی‌نیاز گرداند.»

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲-۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

اهمیت اجرای مجازات زنا با محارم

 در حقیقت کلمه زنا به آن معنا می‌باشد که دو مرد و زنی که در میان آنها صیغه ی محرمیت و عقد دائم و موقت وجود ندارد، با یکدیگر ارتباط جنسی برقرار کنند. با استناد به ماده ی ۲۲۱ قانون مجازات، زنا عبارت است از جماع مرد و زنی که علقه زوجیت بین آنها نبوده و از موارد وطی به شبهه نیز نباشد.

تبصره ۱- جماع با دخول اندام تناسلی مرد به اندازه ختنه گاه در قُبُل یا دُبُر زن محقق می شود.

تبصره ۲- هرگاه طرفین یا یکی از آنها نابالغ باشد، زنا محقق است لکن نابالغ مجازات نمی شود و حسب مورد به اقدامات تامینی و تربیتی مقرر در کتاب اول این قانون محکوم می گردد.

مجازات زنا با محارم

 در چنین شرایطی در بیشتر جوامع (به خصوص جوامع اسلامی)، برای جلوگیری از بر هم خوردن نظم جامعه و ایجاد و برقراری امنیت و حفظ استحکام خانواده و سلامت نوع بشر،مجازات هایی را برای افراد مرتکب تعیین می‌کنند. بر اساس این توضیح می توان گفت که مجازات زنا با محارم نیز جز مباحث بسیار با اهمیت در قانون مجازات اسلامی می‌باشد و قانونگذار جامعه ی اسلامی طبق اصول و بنیان های اساسی دین اسلام، ارتباط جنسی محارم و کسانی که امکان برقراری عقد و صیغه ی محرمیت در میان آنها وجود ندارد را ممنوع کرده است و مجازات زنا با محارم را نیز به طور دقیق مشخص کرده است.

محارم چه کسانی هستند؟

در دین اسلام محارم به سه دسته تقسیم می‌شوند و ارتباط جنسی با محارم ممنوع بوده و در قانون اسلامی مجازات زنا با محارم برای چنین ارتباطاتی مشخص شده است :

  • محارم نسبی مانند: مادر، پدر، جد، جده، دختر و فرزندان و نوادگان آنها است. برادر و فرزندان و نوادگان آنها، عمو و عمه و خاله و دايي، عمو، عمه، خاله و دايىِ پدر و مادر.
  • محارم رضاعی: بعضى از زن ها از راه شيرخوارگى با بعضى از مردها محرم مى شوند. البته دارای شرایطی است که در رساله آمده است.
  • محارم سببی از راه ازدواج: مادر زن و پدر شوهر، دختر زن و پسر شوهر،زن پدر (نامادرى) ،زن پسر، يعنى عروس و شوهر دختر.

از زمان های قدیم، در تمامی جوامع اصولا قوانین و مجازات هایی با هدف جلوگیری از جرایم ایجاد می شوند که آرامش و امنیت در بین انسان ها ایجاد شود و به نوعی حفظ بقای نوع بشر نیز ادامه پیدا کند. دین اسلام نیز جرم زنا از گناهان کبیره به حساب می آید و دارای مجازات کیفری است.

موضوع مجازات زنا با محارم و ممنوعیت ان جز مواردی می‌باشد که در جوامع و ادیان مختلف، ممنوع شده است و رابطه ی جنسی در میان افراد درجه یک خانواده دارای عواقب و خسارات بسیار زیادی برای سلامت اجتماعی ایجاد می‌کند و تعیین مجازات زنا با محارم با هدف کاهش این جرایم دارای کاربرد بسیار زیادی می باشد.

مجازات زنا با محارم در قانون مجازات اسلامی

همانطور که اشاره کردیم، مجازات زنا با محارم دارای ابعاد گسترده ای در قانون مجازات اسلامی می باشد و زنا با محارم نسبی (کسانی که به دلیل ارتباطات خونی با آنها محرم می شویم) دارای حکم اعدام می‌باشد. در حالت کلی ازدواج و رابطه ی جنسی با محارم نسبی ممنوع می باشد و ارتباط با این افراد جز گناهان کبیره در دین اسلام به حساب می آید و اگر زن و مرد هر دو در این موضوع رضایت داشته باشند و با رضایت مرتکب عمل زنا شوند، حکم زنا برای هر دو آنان جاری خواهد شد و اگر مرد به زور، زن را مجبور به این کار کرده باشد، مجازات زنا با محارم و حکم اعدام، تنها برای مرد قابلیت اجرا خواهد داشت.

 طبق ماده ی ۲۲۴ قانون مجازات اسلامی،حد زنا در موارد زیر اعدام است:

  • زنا با محارم نسبی
  • زنا با زن پدر که موجب اعدام زانی است.
  • زنای مرد غیر مسلمان با زن مسلمان که موجب اعدام زانی است.
  • زنای به عنف یا اکراه از سوی زانی که موجب اعدام زانی است.

تبصره ۱- مجازات زانیه در بندهای (ب) و (پ) حسب مورد، تابع سایر احکام مربوط به زنا است.

تبصره ۲- هرگاه کسی با زنی که راضی به زنای با او نباشد در حال بیهوشی، خواب یا مستی زنا کند رفتار او در حکم زنای به عنف است. در زنا از طریق اغفال و فریب دادن دختر نابالغ یا از طریق ربایش، تهدید و یا ترساندن زن اگرچه موجب تسلیم شدن او شود نیز حکم فوق جاری است.

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

جمع بندی رابطه نامشروع با محارم

به عنوان یک قاعده کلی می توان گفت که مجازات زنا با محارم نسبی، اعدام می‌باشد و اگر زن به زور و جبر به رابطه ی جنسی وارد شده باشد، حکم زنا به عنف جاری خواهد شد و تنها مرد به مجازات زنا با محارم (اعدام) محکوم خواهد شد.

قرآن مجید در این زمینه می فرماید: « حرام شد برای شما ازدواج با مادر و دختر و خواهر و عمه و خاله و دختر برادر و دختر خواهر و مادران رضاعی و خواهران رضاعی و مادر زن و دختران زن که در دامن شما تربیت شده‌اند اگر با زن مباشرت کرده باشید و اگر دخول با زن نکرده (طلاق دهید) باکی نیست که (با دختران او) ازدواج کنید و نیز حرام شد زن فرزند صلبی (نه زن پسر خوانده شما) و نیز حرام شد جمع میان دو خواهر مگر آنچه پیش از نزول این حکم کرده‌اند که خدا از آن درگذشت. زیرا خداوند در حق بندگان بخشنده و مهربان است».