ثبت شرکت و ثبت مربوط به کارها و دعاوی مربوط به آن‌ها جزو مسائل مهم در حوزه کسب و کار است. بسیاری از افراد به دلیل ناآگاهی از نوع شرکت و نیز نوع فعالیت خود اقدام به ثبت شرکت به صورت غیر مرتبط می‌کنند که همین امر موجب مشکلات متعددی از قبیل اختلاف در سهام‌ها، دعوی اثبات شراکت، مشکلات مالیاتی، مسئولیت‌های مدنی و کیفری می‌گردند.

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۸۸۶۲۲۱۷۸ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

انواع ثبت شرکت

  • شرکت سهامی عام

    از نوع شرکت‌های بازرگانی محسوب می‌‌شود. در این نوع شرکت، سرمایه از فروش سهام به عموم مردم تامین می‌گردد. فروش سهام در این نوع شرکت‌ها صرفا از طریق پذیره‌نویسی در بورس اوراق بهادار انجام می‌شود. تعداد سهام‌داران در این نوع شرکت حداقل سه نفر بوده و مسئولیت سهام‌داران به نسبت سهام آن‌ها خواهد بود.

  • شرکت سهامی خاص

    این نوع شرکت همانند شرکت سهامی عام از نوع بازرگانی محسوب شده و سرمایه آن به طور کامل از طریق موسسین شرکت تامین می‌گردد. مسئولیت صاحبان سهام در این شرکت به اندازه مبلغ سهام آن‌هاست. سهام داران این شرکت نیز باید حداقل سه نفر باشند.

ثبت شرکت
  • شرکت با مسئولیت محدود

    این نوع شرکت معمولا برای افرادی که به تازگی قصد فعالیت تجاری و یا صنعتی بسیار مناسب است. حداقل با دو نفر سهامدار تاسیس می‌شود. نکته مهم درباره این شرکت آن است که سهامداران شرکت فقط به اندازه مبلغ سهام خود مسئولیت دارند. در واقع در صورتی که شرکت بدهی داشته باشد، طلبکاران فقط به اندازه سرمایه سهامداران می‌توانند مطالبه داشته باشند و سایر اموال شرکت را نمی‌توانند توقیف کنند. بسیاری از شرکت‌های مسئولیت محدود با سرمایه 100000 تومان ثبت می‌شوند و قراردادهای میلیونی و حتی میلیاردی منعقد می‌کنند. در صورتی که این شرکت‌ها از پس تعهدات خود برنیایند، صرفا به اندازه 100000 تومان مسئول خواهند بود. به همین دلیل بسیاری از طلبکاران دچار زیان‌ خواهند گردید. بسیاری از شرکت‌ها در هنگام عقد قراردادهای بزرگ حتما به سرمایه شرکت توجه کرده و در هنگام عقد قرارداد تضامین مختلف از جمله چک، سفته و یا ضمانت نامه بانکی دریافت می‌کنند.

  • شرکت سهامی خاص

    این نوع شرکت همانند شرکت سهامی عام از نوع بازرگانی محسوب شده و سرمایه آن به طور کامل از طریق موسسین شرکت تامین می‌گردد. مسئولیت صاحبان سهام در این شرکت به اندازه مبلغ سهام آن‌هاست. سهام داران این شرکت نیز باید حداقل سه نفر باشند.

  • شرکت تضامنی

    شرکتی است که برای انجام کار خاص تجاری بین دو نفر تشکیل می‌شود. در این نوع ثبت شرکت ، هر کدام از سهامداران در مقابل کل بدهی شرکت مسئول هستند و اختلاف بین آن‌ها در برابر اشخاص ثالث بی‌اثر است. یعنی در صورتی که یکی از سهامداران توانایی پرداخت بدهی را داشته باشد و یا طلبکاران فقط نسبت به یک نفر از صاحبان سهام اقامه دعوی کنند، آن فرد باید کل بدهی را پرداخت کرده، اما می‌تواند نسبت به بقیه صاحبان سهام طرح دعوی نموده و نسبت به مطالبه وجه پرداخت شده به طلبکاران اقدام نماید.

  • شرکت مختلط غیر سهامی

    شرکتی با مسئولیت محدود است که در آن علاوه شریک با مسئولیت محدود یک شریک ضامن نیز وجود دارد. در این نوع شرکت نیز انتشار سهام وجود ندارد. همچنین، شریک ضامن مسئولیت بدهی شرکت را به میزان بالاتر از دارایی شرکت دارد. به عبارت دیگر در صورتی که بدهی شرکت بیشتر از دارایی آن باشد، شریک مسئولیت محدود به میزان مبلغ سهام خود ضامن است، اما شریک ضامن باید تمام بدهی را پرداخت نماید.

  • شرکت مختلط سهامی

    در این نوع شرکت، عده‌ای شریک سهامی و نیز یک یا چند نفر شریک ضامن وجود دارند. در این نوع شرکت، سرمایه شرکای سهامی به صورت قطعات سهام با قیمت مساوی در می‌آید و هر کدام از این شرکا به اندازه سرمایه خود مسئولیت دارند. اما شریک ضامن با وجود آن که سهام ندارد مسئولیت بدهی شرکت را به عهده دارد. همچنین اگر چند شریک ضامن وجود داشته باشد، روابط بین شرکای ضامن تابع شرکت‌های تضامنی خواهد بود.

  • شرکت‌های نسبی

    در این نوع شرکت نیز، مسئولیت هر یک از شرکا به اندازه سرمایه‌ای است که در شرکت قرار داده‌اند. همچنین حداقل نام یکی از شرکا باید در عبارت نام شرکت ذکر شود.

  • شرکت تعاونی

    در این نوع ثبت شرکت‌ ها که هم برای کارهای تجاری و هم برای امور خدماتی تاسیس می‌شود، حداقل 51 درصد سرمایه آن توسط اعضا در اختیار شرکت تعاونی است و نهادهای عمومی نظیر بانک‌ها، دولت، شهرداری‌ها، شوراهای شهر و روستا، شرکت‌های دولتی و … از راه‌هایی قبیل مضاربه، وام اجاره به شرط تملیک، صلح، بیع شرط و … می‌توانند سرمایه شرکت تعاونی را افزایش دهند. این نهادها در عضو بودن یا نبودن در این شرکت مختار خواهند بود.

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۸۸۶۲۲۱۷۸ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

همانطور که در متن بالا ذکر شد، هر کدام از شرکت‌ها دارای ویژگی‌های خاصی هستند که عدم اطلاع از آن‌ها می‌‌تواند افراد ذینفع را دچار مشکلات فراوان نماید.

دعاوی رایج ثبت شرکت ها

یکی از مهمترین دعاوی در حوزه ثبت شرکت‌ ها، دعوی اثبات شراکت است. در این دعوی، بین دو نفر به صورت شفاهی و یا یک رسید کتبی و یا در حضور شهود یک عقد شراکت منعقد می‌شود اما یکی از طرفین نسبت به تعهدات خود پایبند نیست. بنابراین، فرد خواهان با طرح دعوی اثبات شراکت به دنبال اثبات حق خود در شراکت می‌باشد. بنابراین پس از پیروزی در این پرونده باید سهام افراد در اداره ثبت شرکت‌ ها تغییر نماید.

یکی دیگر از دعاوی بسیار مهم و پرکاربرد، استفاده از اسناد و مدارک تحصیلی افراد در یک شرکت به منظور رتبه‌بندی می‌باشد. در بسیاری از مواد افراد بدون آگاهی، مدرک خود را در ازای مبلغ بسیار ناچیزی در اختیار برخی شرکت‌های سودجو قرار داده و آن‌ شرکت‌ها فرد مورد نظر را در هیئت مدیره عضو نموده و بدون دادن سهام وی را مسئول بدهی‌های شرکت از جمله مالیات معرفی می‌نمایند که مشکلات فراوانی برای فرد به وجود می‌آورند. بنابراین، در این گونه موارد بهتر است حتما از مشاوره حقوقی تخصصی و یا وکیل مجرب استفاده نمایید.